FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 117 dolara, čeka se govor čelnika ECB-a

LONDON, 7. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte u četvrtak su na londonskom tržištu prekoračile razinu od 117 dolara u očekivanju govora čelnika Europske središnje banke (ECB) o stanju u gospodarstvu eurozone.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 88 centi, na 117,61 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 25 centi višoj cijeni, na 96,87 dolara.

Ulagači čekaju konferenciju za novinstvo predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija radi smjernica o stanju u gospodarstvu eurozone. Banka je očekivano zadržala ključne kamatne stope na rekordno niskoj razini od 0,75 posto.

"Konferencija za novinare Europske središnje banke bit će važna za ukupno raspoloženje u eurozoni", kazao je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

U srijedu je tržišta oraspoložila vijest da je saudijska proizvodnja u siječnju ostala uglavnom nepromijenjena u odnosu na prosinac, kada je smanjena za oko 700.000 barela dnevno.

U proteklim tjednima tržišta su ohrabrivale naznake da je gospodarstvo eurozone dotaknulo najnižu točku i da je na putu stabilizacije. Ujedno je počeo ubrzavati rast gospodarstava najvećih svjetskih naftnih potrošača Sjedinjenih Država i Kine. Takav trend poboljšava izglede za potražnju za naftom.

Naftna tržišta podupiru i nastavljene napetosti oko iranskog nuklearnog programa i eskalacija sukoba u Siriji i Tunisu jer potpiruju zabrinutost od poremećaja u opskrbi s Bliskog istoka gdje se proizvodi trećina svjetske nafte.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 113,1 dolara te bila 42 centa viša nego prethodnog trgovinskog dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙