FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah od slabije potražnje spustio cijene nafte

LONDON, 11. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte pale su u petak ispod razine od 111 dolara na londonskom tržištu zbog rastuće zabrinutosti da bi potražnja za naftom mogla oslabiti u kratkoročnoj perspektivi s obzirom na kontinuiranu slabost svjetskog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala za 1,32 dolara, na 110,57 dolara. Na američkom je tržištu barel pojeftinio 64 centa, na 93,18 dolara.

Jučer su cijene nafte poskočile slijedom informacije jednog izvora u naftnoj industriji da je Saudijska Arabija srezala proizvodnju u posljednja dva mjeseca prošle godine za čak 700 tisuća barela dnevno, na oko devet milijuna barela dnevno. Danas je ta vijest dobila suprotan predznak na naftnim tržištima jer su najveći kupci saudijske nafte objasnili da je razlog smanjena potražnja.

"Iako je oštro smanjenje saudijske proizvodnje u prošlom mjesecu prema devet milijuna barela dnevno uglavnom protumačeno kao pozitivan faktor na tržištima, mi smo ga protumačili kao novi dokaz slabljenja potražnje u svijetu, te stoga i kao negativan faktor za tržišta", navodi se u bilješci londonskog Jefferies Bachea.

Jučer su također vijesti iz Kine obradovale ulagače, pokazavši rast izvoza i trgovinskog viška u prošloj godini. Danas je ulagače 'prizemljio' podatak o rastu inflacije u Kini u prosincu, drugi mjesec zaredom, na 2,5 posto. Smatra se da bi to moglo suziti manevarski prostor vlasti za poticanje gospodarskog rasta.

"Kineska inflacija bila je viša nego što se očekivalo i to bi moglo blago povećati rizik za pad cijena, pa su se neki ulagači možda odlučili za dobitonosne prodaje", rekao je Ben Le Brun iz OptionsXpressa.

U ovom mjesecu ulagači će se po procjenama trgovaca fokusirati na daljnje razgovore američkih zakonodavaca o rješavanju fiskalne krize i tražiti smjernice o stanju u globalnom gospodarstvu zbog očekivanja da bi njegov rast u ovoj godini mogao biti brži nego u 2012.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 109,30 dolara, što znači da je bila 29 centi viša nego prethodnog radnog dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙