FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 28. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak da je rješenje za Ljubljansku banku i s time povezanu ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU možda vrlo blizu, te da to zaključuje i iz svog razgovora s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, s kojom je telefonom razgovarao u petak, a s kojom će se na sastanku o toj temi opet naći u srijedu u Bruxellesu. "Stajališta se približuju i bliže smo rješenju", rekao je Erjavec novinarima, komentirajući aktualno stanje u pregovorima o Ljubljanskoj banci koje bi trebalo omogućiti da Slovenija ratificira hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom. Dodao je kako je važno da se prihvati rješenje koje će omogućiti povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, te ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji, a koje bi bilo prihvatljivo za obje strane.

DEN HAAG - Haaški tužitelji zatražili su od raspravnog vijeća Haaškog suda da osudi bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Jovicu Stanišića i bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Franka Simatovića, optužene za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, na kaznu doživotnog zatvora, objavio je u ponedjeljak ICTY. Tužiteljstvo tereti Stanišića i Simatovića da su sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu kojemu je cilj bio uklanjanje većine nesrba iz velikih dijelova Hrvatske te BiH od 1991. do 1995. U tom pothvatu bili su uz dvojicu optuženih, bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević te vođe bosanskih i hrvatskih Srba Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Milan Martić, Goran Hadžić i Milan Babić, vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj i zapovjednik paravojnih postrojbi Željko Ražnatović Arkan. Optužnica u pet točaka tereti Stanišića i Simatovića za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene na području Hrvatske i BiH progonom, ubojstvima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima.

LJUBLJANA - Predsjednik slovenske vlade Janez Janša ponovio je u ponedjeljak u parlamentu da ne razmišlja o ostavci, unatoč političkoj krizi nastaloj zbog izvješća antikorupcijskog povjerenstva prema kojemu nije prijavljivao stvarno stanje svoje imovine. Janša je rekao da neće dati ostavku jer smatra da bi to dovelo do do prijevremenih izbora i "praznog hoda" od četiri mjeseca,u kojemu se ne bi moglo donositi odluke. A to bi zbog zaustavljanja neophodnih reformi dodatno pogoršalo stanje u državi i njezinu financijsku stabilnost, smatra on. Prema slovenskim zakonima, najmanje deset zastupnika može pokrenuti pitanje ostavke vlade na taj način da istakne svog kandidata za novog mandatara. U tom slučaju, ako parlament takvog novog kandidata potvrdi većinom glasova, računa se da je vladi automatski izrečeno nepovjerenje, a novi mandatar treba parlamerntu predložiti novu. No, za to je potrebno da oporbene stranke osiguraju više od polovice svih glasova u parlamentu. "Ako imate tu većinu, onda vladu možete sastaviti za dva tjedna", rekao je Janša.

KAIRO - Glavna egipatska oporbena koalicija neće se u ponedjeljak pridružiti razgovorima na koje je pozvao predsjednik Muhamed Mursi jer prijedlog nije iskren te oporba neće sudjelovati ni u budućim pregovorima ako se ne ispuni popis uvjeta, rekli su članovi oporbene koalicije. Mursi je pozvao svoje saveznike i protivnike na razgovore u ponedjeljak popodne u pokušaju da se riješi politička kriza i okonča nasilje na ulicama koje je izbilo tijekom prosvjeda protiv vlade. U petodnevnim nemirima 50 je osoba izgubilo život. Fronta nacionalnog spasa, koja je slične pozive na dijalog odbila i prošle godine tijekom drugih nemira, poziv islamističkog čelnika zemlje je ocijenila "kozmetičkim i bez sadržaja", rekao je vodeći član koalicije Mohamed ElBaradei.

KAIRO - Jedan je muškarac ubijen u ponedjeljak petog dana nasilja u Egiptu u kojem je ubijeno 50 osoba zbog čega je islamistički predsjednik proglasio izvanredno stanje u pokušaju da zaustavi val nemira koji je zahvatio Egipat. Izvanredno stanje koje je u nedjelju objavio predsjednik Mohamed Mursi odnosi se na gradove Port Said, Ismailiju i Suez. Vojska je već razmještena u dva od tih gradova a vlada je donijela odredbu kojom se vojnicima dopušta da uhićuju civile. Izvor iz vlade agenciji Reuters je rekao da će se sva suđenja održavati pred civilnim sudovima no ta će mjera vjerojatno razgnjeviti prosvjednike koji optužuju Mursija da koristi sigurnosne taktike protiv kojih su se borili dok su svrgavali predsjednika Hosnija Mubaraka prije dvije godine.

WASHINGTON - Bijela kuća je u ponedjeljak snažno osudila nasilje u Egiptu i pozvala Egipćane na miran dijalog. "Osuđujemo nasilje koje se događa u nekoliko egipatskih gradova", rekao je glasnogovornik predsjednika Baracka Obame, Jay Carney. "Želimo da se svi Egipćani mirno i slobodno izražavaju i da egipatski čelnici jasno kažu da je nasilje neprihvatljivo", dodao je on na dnevnoj konferenciji za novinare.

ADDIS ABEBA - Dan nakon summita Afričke unije (AU) na kojoj je glavna tema bilo stanje u Maliju, u Addis Abebi održat će se u utorak donatorska konferencija kojom bi trebalo prikupiti novac za vojnu pomoć Maliju te za reformu vojske te zapadnoafričke zemlje. Uz šefove afričkih država na donatorskoj konferenciji očekuju se predstavnici Ujedinjenih naroda, Europske unije, Francuske, Velike Britanije, Sjedinjenih Država i Japana. Prema diplomatskim izvorima pripremni dokument za donatore što su ga izradili AU i Gospodarska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) predviđa da je potrebno prikupiti 700 milijuna dolara.

SUBOTICA - Poslije niza antivojvođanskih incidenata u Novome Sadu su u ponedjeljak osvanuli plakati na kojima piše "Vojvodina Republika - Sloboda za Vojvodinu", koje je potpisala Vojvođanska partija. Na pojedinim mjestima žuto-plavo-zeleni plakati prelijepljeni su preko plakata stranke Treća Srbija koja se zalaže za ukidanje Autonomne Pokrajine Vojvodine, prenijela je agencija Beta. Vojvođanska partija poslala je tim povodom priopćenje u kojem je navela da neće dopustiti da se ponovi 1988. godina, kada je u Novom Sadu organizirana takozvana jogurt-revolucija i kada je praktično ukinuta široka autonomija Pokrajine.

LJUBLJANA - Slovenski parlament u ponedjeljak je ostao bez predsjednika, jer ga je Gregor Virant i službeno obavijestio da se odriče te dužnosti i ponovo postaje običan zastupnik. Do daljnjega će parlament u skladu s poslovnikom voditi najstariji zastupnik, a to je Jakob Presečnik, zastupnik Slovenske pučke stranke. Virant je zastupnicima u ponedjeljak ponovio da je ostavku dao zbog toga jer predsjednik vlade Janez Janša zbog korupcijske afere ne želi dati ostavku, na što su ga uz Virantovu Građansku listu (GL), pozivale još dva koalicijska partnera u vladi, Slovenska pučka stranka (SLS) i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙