FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 13. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BAMAKO - Najmanje 11 vojnika vojske Malija je poginulo a 60 ih je ranjeno u najnovijim sukobima sa islamistima, izjavio je malijski predsjednik Dioncunda Traore u subotu navečer na državnoj televiziji. "Pozdravljam hrabrost naših boraca koji se hrabro bore. Jedanaest heroja je upisano zlatnim slovima u tisućljetnu povijest Malija...Jednako tako žalimo zbog 60 ranjenih", izjavio je Traore. Ranije su vojni izvori naveli da je u borbama za Kone ubijeno oko 100 pobunjenika. U napadu na pobunjeničke snage poginuo je i pilot francuskog helikoptera. Sukob u Maliju je intenziviran nakon ožujka 2012. kada je skupina vojnika pokrenula oružane nemire u Bamaku, što su iskoristili Tuarezi i islamisti na sjeveru zemlje. Oni trenutno kontroliraju veliko područje sa središtem u Timbuktuu. Francuska je u petak pokrenula vojnu intervenciju kako bi vladinim snagama u Maliju pomogla da spriječe napredovanje islamističkih skupina prema jugu, nakon što su preuzele kontrolu nad većim dijelom sjevera zemlje.

ISLAMABAD - Pakistanski premijer Raja Pervez Ashraf u nedjelju je zrakoplovom otputovao u Quettu da bi se susreo sa šijitima koji prosvjeduju zbog smrti svojih bližnjih koji su ubijeni u terorističkim napadima. Tisuće pripadnika šijitske zajednice okupljene su oko tijela 96 poginulih u najnovijim napadima i odbijaju ih pokopati u znak prosvjeda. Premijer je otputovao razgovarati s prosvjednicima koji su već odbili izaslanstvo predvođeno ministrom za vjerska pitanja. Vlada još nije službeno dala nikakvu izjavu vezanu za napade protiv šijitske zajednice koja čini oko 20 posto od 180 milijuna stanovnika Pakistana. Odgovornost za napade preuzela je skupina Lashkar-e-Jhangvi koja želi protjerati šijite iz zemlje. Šijitski čelnici žele ostavku pokrajinske vlade i da vojska preuzme vlast u Quetti kako bi im zajamčila sigurnost.

PEKING - Jedan Tibetanac se zapalio u u znak prosvjeda protiv kineske dominacije u kineskom autonomnom području Tibeta, a radi se o prvom samospaljivanju ove godine čime se broj osoba koje su mu pribjegle od2009. popeo na 96, objavila je u nedjelju organizacija za zaštitu ljudskih prava i Radio Free Asia.

Muškarac se zapalio u subotu rano popodne, objavio je radio sa sjedištem u SAD-u, te organizacija Free Tibet, smještena u Londonu. Događaj se odvijao u Xiaheu, okrugu pokrajine Gansu, zvane Sangchu na tibetanskom. Posmrtni ostaci muškarca identificirana samo imenom Tsebe ili Tseba vraćeni su u njegovo selo, udaljeno četiri kilometra od mjesta samospaljivanja, javlja Free Tibet. Po podacima nevladine organizacije tek je navršio 20 godina. Po izvorima koje citira Radio Free Asia, bio je star 19 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙