FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 27. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

SOFIJA - Bugari u nedjelju izlaze na birališta na referendumu o gradnji nuklearne elektrane Belene, kontroverznom projektu od kojeg je odustala aktualna konzervativna bugarska vlada. Elektranu je trebala graditi ruska kompanija Atomstrojeksport s kojom je ugovor 2008. potpisala bivša socijalistička vlada. Aktualna vlada premijer Bojka Borisova odustala je od projekta kada je gradnja već počela kazavši da je preskup. Po njezinim procjenama, cijeli bi projekt koštao oko 10 milijarda eura. Gradnju elektrane podržavaju oporbeni socijalisti i nacionalisti, tvrdeći da će stvoriti nova radna mjesta, pojeftiniti struju i pridonijeti bugarskoj energetskoj neovisnosti. Udruge za zaštitu okoliša protiv su gradnje. Ovo je prvi referendum u povijesti postkomunističke Bugarske. Potreban je odaziv od 60 posto plus jednog birača da bi bio važeći, a takav se odaziv ne očekuje.

QUITO - Ekvador će potražiti "rješenje na sudu" za slučaj osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea koji se u lipnju sklonio u njegovo veleposlanstvo u Londonu, bude li mu Velika Britanija i dalje odbijala izdati propusnicu, rekao je ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino u razgovoru objavljenom u subotu u Quitu. "Ako nakon nekog razumnog vremenskog roka ne nađemo diplomatsko rješenje koje još tražimo, nećemo imati druge mogućnosti doli da potražimo rješenje na sudu, što nije najbolji izbor", rekao je Patino u tom razgovoru za španjolsku mrežu RT. "Jedino što mogu učiniti jest pristojno zamoliti Veliku Britaniju da prouči pravnu podlogu koja joj je podastrta kako bi izdala propusnicu" Assangeu i kako se "njegova prava više ne bi kršila", dodao je. Julian Assange se sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu kako ga ne bi izručili Švedskoj zbog optužbe za silovanje i napastovanje, koje 41-godišnji Australac odbacuje, tvrdeći da je nedužan.

WASHINGTON - Skupina informatičkih pirata Anonymousa objavila je u subotu da je napala mrežnu stranicu Povjerenstva za presude američke vlade kako bi se osvetila za smrt Aarona Swartza, informatičkog genija i zagovornika slobodnog korištenja interneta koji je počinio samoubojstvo sredinom siječnja. U videosnimci objavljenoj na YouTubeu, Anonymousi su obećali da će objaviti vladine podatke prikupljene na stranici povjerenstva, neovisne agencije ministarstva pravosuđa koja preispituje presude, u koju je očito provaljeno u subotu ujutro. Anonymousi su zaprijetili da će objaviti ključeve za šifriranje spisa, što bi moglo zadati teškoće sucima i drugim saveznim zaposlenicima, rekavši da je napad prosvjed protiv nepravednog postupanja ministarstva pravosuđa prema Aaronu Swartzu. Swartz, informatički genij koji je imao tek 14 godina kada je sudjelovao u razvoju formata RSS i koji je bio i suosnivač društvene mreže Reddit, objesio se sredinom siječnja u svom domu u New Yorku u 26. godini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙