FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 27. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

MOSTAR - Predsjednik Republike Srpske i vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik odbacio je u nedjelju mogućnost strukturalnih promjena Daytonskog sporazuma uz potporu EU-a koje je nedavno iznio povjerenik za proširenje Europske komisije Štefan Fuele kada je kritizirao vlasti te zemlje i zatražio provođenja važnih reformi. "Fuele nije zadužen za to i ja se ne slažem s tim. Republika Srpska neće ući u globalne ustavne promjene na bazi te odluke ili bilo čega drugog", rekao je je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci. Dodao je da bi se o svim promjenama u BiH trebali dogovoriti domaći političari. U govoru u Vijeću Europe povjerenik za proširenje a je istaknuo da će EU pomoći Bosni i Hercegovini u rješavanju "strukturnih nedostataka" Daytonskog mirovnog sporazuma kada Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupi na snagu.

BRUXELLES - U povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izjavila je da se tragedija holokausta nikada ne smije zaboraviti te da se u današnje vrijeme treba posvetiti sprječavanju svih zločina iz mržnje. "Danas se sjećamo žrtava holokausta. Odajemo počast svakome pojedincu od šest milijuna koji su brutalno ubijeni u najmračnijem razdoblju europske povijesti. Također želim odati posebnu počast preživjelima holokausta koji nas podsjećaju na tu tragediju koju nikada ne smijemo zaboraviti", rekla je Ashton u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Europske unije. Ona je kazala da "taj zločin nije počinilo nekoliko pojedinaca". "Mnogi su sudjelovali izravno ili neizravno i mnogi su pustili da se to događa", rekla je Ashton. "Genocid je prouzročilo nasilje jednih i ravnodušnost drugih". Ashton je podsjetila da je bilo i onih čiju hrabrost i žrtvovanje treba slaviti. "To su postupci koji dokazuju da nismo bespomoćni pred zlom. To je lekcija koja nas mora danas voditi: ne samo da se sjećamo zločina iz prošlosti, nego da se posvetimo sprječavanju svih zločina iz mržnje i da branimo temeljna prava i slobode u našem vremenu", naglasila je visoka predstavnica.

VATIKAN - Sjećanje na holokaust mora svima biti trajno upozorenje kako se strahote iz prošlosti ne bi ponovile, izjavio je u nedjelju Benedikt VXI. prigodom Međunarodnog dana sjećanja ha holokaust u kojem je tijekom nacističke vladavine ubijeno skoro šest milijuna Židova. "Sjećanje na tu tragediju koja je teško pogodila židovski narod mora nam svima biti trajno upozorenje kako se strahote iz prošlosti ne bi ponovile", kazao je Papa tijekom angelusa na Trgu Sv. Petra. Zaželio je da ljudi premoste svaki oblik rasizma i mržnje te da potiču poštovanje i dostojanstvo ljudskog bića.

MOSKVA - Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da su izgledi sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da ostane na vlasti svakoga dana sve manji i manji, navodi se u transkriptu njegova intervjua za CNN koji je objavio ured ruskog premijera u nedjelju. Izjava Medvedeva pokazuje da sada i Rusija smatra kako bi Asadovi dani na vlasti mogli biti odbrojani. Međutim, on je ponovno pozvao na razgovore između vlade i njezinih neprijatelja, a također je ponovio i stajalište Moskve da Asada ne smiju otjerati snage izvana. "Zadaća Sjedinjenih Država, Europljana i regionalnih sila je...dovesti strane na pregovore a ne samo zahtijevati da Asad ode i da ga oda ubiju kao (bivšeg libijskog vođu Muamera) Gadafija ili da ga na sud nose na nosilima kao (bivšeg egipatkog predsjednika Hosnija) Mubaraka", kaže Medvedev Rusija je najvažniji Asadov saveznik tijekom 22-mjesečnog sirijskog sukoba, koje je počeo mirnim uličnim prosvjedima i pretvorio se u oružanu pobunu protiv njegove vlasti u kojoj je dosad poginulo najmanje 50.000 ljudi.

BERLIN - Al Kaida planira otmice njemačkih i britanskih državljana u Libiji, piše u nedjelju njemački tjednik Spiegel pozivajući se na obavještajne izvore u Berlinu. Njemačka i Velika Britanija su među nekoliko zapadnih država koje su pozvale svoje državljane da napuste istočni dio Libije i Bengazi u četvrtak, nakon što su u susjednom Alžiru islamski militanti uzeli za taoce desetke stranih državljana. Spiegel, pozivajući se na neimenovane izvore pri Njemačkoj saveznoj obavještajnoj službi (BND), piše da Al Kaida i ostale militantne skupine pripremaju posebne napade na britanske i njemačke državljane na libijskom teritoriju. Izvor nije precizirao o kakvim se napadima radi a BND službeno nije htio dati nikakav komentar ovih informacija.

ADIS ABEBA - Odlazeći čelnik Afričke unije, predsjednik Benina Boni Yayi, kritizirao je u nedjelju spori odgovor Afrike na islamističku pobunu u Maliju. Francuska je odgovorila na poziv Malija za pružanje vojne pomoći dok su pobunjenici napredovali prema prijestolnici Bamaku prije više od dva tjedna i stala je na put napredovanju militanata povezanih s Al Kaidom. Francuski i malijski vojnici došli su do grada Tibmbuktua u subotu. "Kako se može dogoditi da Afrika, koja ima sredstva da se brani, suočena s opasnošću koja prijeti samim njezinim temeljima nastavlja čekati", rekao je Yayi čelnicima afričkih država okupljenima na summitu u Adis Abebi gdje predaje predsjedanje Afričkom unijom Etiopiji. U svom obraćanju na summitu Afričke unije glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je izjavio da je dao Vijeću sigurnosti svoje preporuke o paketu logističke potpore za AFISMA-u.

BAMAKO - Francuski i malijski vojnici su u napredovanju protiv islamističkih pobunjenika na sjeveru Malija došli na prilaze Timbuktuu, gradu koji su prije skoro godinu dana okupirali naoružani pobunjenici bliski Al Kaidi, objavio je u nedjelju izvor iz vojske Malija. "Prošli su pokraj Niafounke i od sinoć su pred vratima Timbuktua", rekao je taj izvor. On je dodao da su se francusko-malijske snage zaustavile pred Timbuktuom kako bi osmislile ulazak u grad koji je pravi mali labirint niskih građevina i uskih ulica u kojem živi oko 50.000 ljudi. Pobunjenici na tom području još nisu pružili nikakav oružani otpor tijekom približavanja francusko-malijskih snaga. Te snage su u subotu oslobodile i Gao pa sada uz pomoć vojnika iz Čada i Nigera vraćaju civilnu upravu koja je pred pobunjenicima pobjegla u Bamaku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙