FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 24. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

MOSTAR - Američki veleposlanik u BiH Patrick Moon objavio je u srijedu sastav skupine stručnjaka koja će početi raditi na pripremi prijedloga preustroja Federacije BiH, koja bi trebala rezultirati jeftinijom i jednostavnijom administacijom, objavio je na svome blogu veleposlanik Moon. U sastavu ekspertne skupine su istaknuti sveučilišni profesori, pravnici i stručnjaci čija je zadaća ponuditi prijedloge o kojima bi se trebalo raspravljati na velikoj konferenciji tijekom proljeća koja će okupiti predstavnike znanstvene zajednice, nevladinih organizacija i stručnjaka, a čiji će se zaključci dostaviti političarima na usuglašavanje.

LJUBLJANA - Predsjednik slovenskog parlamenta Gregor Virant, čija je stranka Građanska lista (GL) donijela odluku o povlačenju iz vlade, čime ona ostaje bez većinske potpore u parlamentu, izjavio je u srijedu da se zalaže da Slovenija što prije dobije "stabilnu i kredibilnu vladu", ali da ju ne može voditi sadašnji premijer Janez Janša kojega tereti negativni nalaz Protukorupcijske komisije. "Za našu stranku prihvatljive su sve opcije koje vode do stabilne i kredibilne vlade, vlade čistih ruku", rekao je Virant u razgovoru za Slovensku televiziju u srijedu kasno navečer. Budući da dva ministra koje ta stranka ima u sadašnjoj vladi, uključujući i ministra financija Janeza Šušteršiča, u ponedjeljak parlament obavještavaju o svojim ostavkama, a očekuju se i ostavke ministara iz Slovenske pučke stranke (SLS) i Demokratske stranke umirovljenika, premijer Janez Janša koji odbija dati ostavku, uskoro bi se mogao naći u "apsurdnoj" situaciji da vodi vladu u kojoj samo četiri ili šest ministara ima pune ovlasti, izjavio je Virant.

WASHINGTON - Predstavnički dom američkog Kongresa u srijedu je prihvatio republikanski plan da se limit zaduživanja vlade produlji do svibnja, čime je izbjegnuta moguća kriza solventnosti, a dobiveno vrijeme za pregovore o proračunu. Predstavnički dom, u kojem većinu imaju republikanci, prihvatio je prijedlog zakona s 285 glasova za i 144 protiv, dok su 33 republikanska i 111 demokratskih kongresnika bili suzdržani. Prijedlog zakona sada ide u Senat, gdje se očekuje njegovo prihvaćanje a potom ga treba odobriti predsjednik Barack Obama.

SAD je premašio od Kongresa odobreno ograničenje zaduživanja od 16.400 milijardi dolara krajem prošle godine, a ministarstvo financija je poduzelo izvanrednee mjere kako bi moglo plaćati račune vlade do kraja veljače.

BEOGRAD/PRIŠTINA - Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga uskoro će se u Bruxellesu sastati s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, priopćeno je u srijedu iz ureda kosovske predsjednice. Kako su izvijestili beogradski mediji pozivajući se na priopćenje iz Prištine, Jahjaga je istaknula da će njezin susret s Nikolićem u Bruxellesu “biti potpora svim procesima dijaloga koji vode dvije vlade i u ostvarivanju tih sporazuma”. Savjetnik Jahjage Ramush Tahiri prije nekoliko je dana najavio da će se Jahjaga i Nikolić “sastati tjekom veljače”, ali nije naveo precizirao kada jer će datum ovisiti od usklađivanja obveza europskih dužnosnika koji će biti uključeni u organizaciju i pokroviteljstvo sastanka dvoje predsjednika.

BEOGRAD/PRIŠTINA - Priština je odlučila da časnik za vezu s Beogradom bude aktualni kosovski veleposlanik u Švedskoj Ljuljizim Peci, izvijestili su u srijedu beogradski mediji pozivajući se na izjave dužnosnika u Prištini, Ljuljzima Pecija je, nakon konzultacija s premijerom Hashimom Thacijem, predložio ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoxhaj, a o svom je prijedlogu izvijestio i kosovsku predsjednicu Atifete Jahjagu od koje se očekuje da potpiše rješenje, navode mediji u Beogradu, pozivajući se na izjavu glasnogovornika MVP-a u Prištini Artana Behramija.

BEOGRAD/PRIŠTINA - Kosovski premijer Hashim Thaci ocijenio je u intervjuu da je uklanjanjem spornog spomenika u Preševu Srbija “demonstrirala svoju želju za razmenom teritorija” i ustvrdio da je srbijanski premijer Ivica Dačić tu opciju nekoliko puta neizravno spomenuo i u Bruxellesu. “Ovom akcijom (uklanjanjem spomenika) Srbija demonstrira svoju želju za razmjenom teritorija, Ivica Dačić je tu ideju čak i spomenuo u Bruxellesu. Ali mi imamo svoje planove i svoju strategiju kojom ćemo pobijediti”, citiraju beogradski mediji izjavu Thacija u intervjuu prištinskom dnevniku Ekspres.

NEW YORK - Palestinci su u srijedu objavili da neće imati drugog izbora nego da se žale na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) ako židovska država nastavi s provedbom planova gradnje naselja na područjima koja Palestinci žele za svoju buduću državu. Palestinski ministar vanjskih poslova Riad Malki rekao je novinarima nakon sastanka Vijeća sigurnosti UN-a posvećenog Bliskom istoku, da će odluka njegove vlade najvećim dijelom ovisiti o tome što će Izraelci učiniti s takozvanim E1 područjem izvan arapskih četvrti istočnog Jeruzalema.

WASHINGTON - Bijela kuća u srijedu je pozvala Izraelce i Palestince da nakon izraelskih izbora na kojima je dosadašnji premijer Benjamin Netanyahu ponovno pobijedio, ali sa slabijom većinom desnoga bloka, nastave mirovne pregovore. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney nije htio nagađati o novoj Netanyahuovoj vladi jer su stranke lijevoga centra iznenadile dobrim rezultatom na izborima, ali je rekao da će mu američki predsjednik Barack Obama vjerojatno telefonirati i čestitati. I Obama i Netaynahu upravo počinju novi mandat, a njihov će odnos idućih mjeseci biti na kušnji kao nikad dosad jer je osim stalnog problema izraelsko-palestinskih odnosa otvoreno i pitanje iranskoga nuklearnog programa, komentira Reuters.

WASHINGTON - Ministar obrane SAD-a Leon Panetta odlučio je ukinuti zabranu sudjelovanja vojnikinja u borbama što bi moglo povećati broj žena u američkoj vojsci, rekao je viši dužnosnik ministarstva obrane. Odluka, koja će biti formalno objavljena kasnije, vojnim će službama ostaviti mogućnost da pojedinačno traže izuzeće do 2016. ako smatraju da neke zadaće žene ne bi trebale obavljati, rekao je dužnosnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙