FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9:30 sati

ZAGREB, 20. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9:30 sati.

BEČ

Gotovo 6,3 milijuna Austrijanaca u nedjelju je pozvano na referendum na kojemu bi se trebali izjasniti o tome žele li zadržati obvezni vojni rok, ukinuti ga ili uvesti vojni rok u nekom modernijem obliku, prenose agencije. Oko toga je pitanja nastala podjela u vladajućoj koaliciji Socijaldemokratske stranke (SPOe), koja se zalaže za ukidanje vojnog roka i uvođenje profesionalne vojske, i Narodne stranke (OeVP) koja se zalaže za vojni rok u nekom modernijem obliku. Obje su stranke vodile intenzivnu kampanju uoči referenduma, nastojeći na njemu zaraditi političke bodove za parlamentarne izbore koji se trebaju održati kasnije ove godine. Pitanja troškova vojne reforme, brojnih austrijskih vojnika u misijama u inozemstvu i pitanje njihova angažiranja u slučaju prirodnih katastrofa, zadnjih su tjedana bile glavne teme rasprava. U pozadini je središnje pitanje: Kakve bi to implikacije moglo imati za neutralnost Austrije?

Austrija je jedna po posljednjih europskih zemalja s obveznom vojnom službom.

Austrija ima 55.000 vojnika, a reformom se ta brojka ne bi trebala mijenjati, smatraju u ministarstvu obrane. Prema postojećim zakonima Austrijanci do 35. godine starosti obvezni su služiti šestmjesečni vojni rok. Statistike pokazuju da godišnje oko 22 tisuće Austrijanaca odlazi na služenje vojnog roka.

PEKING

Kina je u nedjelju izrazila "snažno nezadovoljstvo" zbog izjava američke državne tajnice Hillary Clinton koja je upozorila Peking da ne dovodi u pitanje upravu Japana nad otočjem u Istočnokineskom moru, koje je u središtu teritorijalnog spora dviju zemalja.

Kina je "vrlo nezadovoljna i odlučno se protivi" izjavi šefice američke diplomacije, rekao je glasnogovornik kineskoga ministarstva vanjskih poslova Qin Gang u priopćenju. "Pozivamo SAD da ponovno odgovorno razmotri pitanje otočja Diaoyu", stoji u priopćenju. Clinton je u petak, kada je u Washingtonu primila svog japanskog kolegu Fumia Kishidu, rekla da SAD nije zauzeo stajalište o suverenitetu nad spornim otočjem, no da ono pripada Japanu te da se SAD protivi "svakoj jednostranoj akciji kojom bi se nastojala potkopati japanska uprava". Ne spominjući izravno Peking u svome upozorenju, Clinton je kazala kako SAD želi da "Kina i Japan riješe to pitanje miroljubivo kroz dijalog". Kinesko-japanska kriza u Istočnokineskom moru produbila se u utorak kada je u japanske teritorijalne vode oko otočja Senkaku (na kineskom Diaoyu) ušlo osam brodova tajvanske obalne straže i više desetaka ribarskih brodica.

ATENA

Oko 3.000 ljudi sudjelovalo je u subotu u prosvjedima u Ateni protiv jačanja neofašističke stranke Zlatna zora. Prosvjed, koji je okupio Grke i useljenike, bio je dio događanja organiziranih na dan antirasizma, prenosi BBC. Koristeći gnjev grčke javnosti zbog financijske krize, Zlatna zora je osvojila 18 mandata na parlamentarnim izborima u lipnju prošle godine. Kao jedna od najdesnijih stranaka u Europi optužena je za napade na imigrante, ali njezini članovi poriču nasilne aktivnosti. Na prosvjedu je pokazan i lijes pakistanskog imigranta za čije su ubojstvo osumnjičeni desničarski ekstremisti. Shehzada Luqmana (27), izboli su na smrt dvojica muškaraca na motociklu dok se biciklom vozio na posao u atenskoj četvrti Petralona u ranim jutarnjim satima u srijedu. Više od 80 posto imigranata u Europsku uniju ulazi preko Grčke. Dan antirasizma trebao je pokazati drugu stranu Grčke, u kojoj većina građana nije sklona rasizmu.

ZAGREB

Europska komisija proglasila je 2013. godinom zraka, najavivši nove prijedloge za poboljšanje njegove kvalitete u Europi, piše France Presse. Europska unija bori se protiv zagađenja zraka od 1970-ih. Mjere poput kontrole emisija stakleničkih plinova i poboljšanja kvalitete goriva pridonijele su napretku na tom području, no problemi i dalje postoje. To je uglavnom posljedica ljudskih djelatnosti: izgaranja fosilnih goriva i dramatičnog porasta prometa. Zagađenje zraka glavni je uzrok plućnih bolesti poput astme koja je danas dva puta raširenija nego prije 30 godina te uzrok preko 350 tisuća preranih smrti u EU svake godine. Europska komisija priprema stoga novu strategiju za poboljšanje kvalitete zraka u Europi. Komisija je već uspostavila suradnju s Regionalnim uredom WHO-a za Europu. Oni će zajedno razmotriti najnovije znanstvene podatke o najvećim zagađivačima zraka, a svoja će otkrića predstaviti ovaj mjesec na konferenciji o razumijevanju posljedica zagađenja zraka na zdravlje.

Europska komisija organizirala je također javne konzultacije o tome kako bi se moglo poboljšati kvalitetu zraka u Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙