FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 14. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BRUXELLES - Jedina potencijalna teškoća u okončanju procesa ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora jest pitanje ratifikacije u Sloveniji zbog Ljubljanske banke, ali moguće je to pitanje riješiti tijekom ovoga mjeseca, iako ne treba prejudicirati, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Ministrica Pusić je u ponedjeljak u Bruxellesu razgovarala s nekoliko povjerenika Europske komisije o dovršavanju preostalih zadaća Hrvatske u sklopu priprema za članstvo i završnog izvješća o pretpristupnom monitoringu koje će Komisija objaviti u ožujku. Na pitanje je li moguće da financijski stručnjaci Zdravko Rogić i France Arhar, koje su imenovale dvije vlade, pronađu rješenje na sastanku 22. siječnja, ministrica Pusić je odgovorila potvrdno. "Mislim da je moguće postići rješenje, ali to ne mogu prejudicirati jer to ne ovisi samo o financijskim stručnjacima nego i o spremnosti dviju vlada da prihvate prijedloge koji oni ponude. Ako obje vlade prihvate ponuđena rješenja, Hrvatska je spremna povući punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke", rekla je.

BRUXELLES - Povjernik za proširenje EU Štefan Fuele zatražio je u ponedjeljak od Hrvatske i Slovenije da intenziviraju napore kako bi pronašli uzajamno prihvatljivo rješenje za Ljubljansku banku što je moguće prije. Povjerenik Fuele je nakon sastanka s potpredsjednicom hrvatske Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić objavio priopćenje u kojem je pozdravio napredak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u zemljama članicama. Ministrica Pusić je u ponedjeljak u Bruxellesu razgovarala s nekoliko povjerenika Europske komisije - s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, s povjerenikom za međuinstitucionalne odnose i administraciju Marošom Šefčovičem, s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom i s povjerenikom za tržišno natjecanje Joaquinom Almuniom. Na tim sastancima se razgovaralo o o dovršavanju preostalih zadaća Hrvatske u sklopu priprema za članstvo i završnog izvješća o pretpristupnom monitoringu koje će Komisija objaviti u ožujku.

BRUXELLES - Hrvatska i Srbija kao dvije susjedne zemlje nemaju racionalnog opravdanja za nesuradnju, a skori susret premijera dviju zemalja poslat će poruku javnosti u obje zemlje o mogućnosti rješavanja problema kroz regionalnu suradnju, a ne kroz konfrontaciju, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. "Sastanak dvojice premijera pripreman je već neko vrijeme. Očekujem pozitivnu poruku hrvatskoj, srpskoj i europskoj javnosti o mogućnosti rješavanja problema kroz kvalitetnu regionalnu suradnju, a ne kroz konfrontaciju", izjavila je novinarima ministrica Pusić. Upitana može li susret na razini predsjednika vlada utjecati na smirivanje napetosti i prihvaćanja presuda Haškog suda, koje su u Srbiji oštro kritizirane, ministrica Pusić je rekla da Hrvatska poštuje pravnu proceduru i da je za nju taj slučaj završen.

LJUBLJANA - Pravnica iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik upozorila je u ponedjeljak da slovenska vlada još ovoga tjedna mora razmatrati posljednje izvješće projektne skupine koja priprema slovenski memorandum za arbitražni sud na kojemu će se odlučivati o graničnom prijeporu s Hrvatskom. "Priprema slovenskog memoranduma za arbitražu i definiranje predmeta graničnog spora spora u zaključnoj su fazi. Budući da je rok za predaju tih dokumenata Arbitražnom sudu 11. veljače, riječ je o hitnom predmetu koji se više ne može odgađati. Zato bi ga vlada morala razmatrati na sjednici još ovoga tjedna, bez obzira hoće li se sadašnja vladajuća koalicija održati ili ne", upozorila je Drenik u ponedjeljak u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA. Drenik je jedna od dviju slovenskih zastupnica koje je prijašnja vlada Boruta Pahora na jednoj od svojih zadnjih sjednica početkom 2012. imenovala za kontakte slovenske vlade s arbitražnim sudom. Druga je Mirjam Škrk, nekadašnja ustavna sutkinja, stručnjak za međunarodno pravo.

SUBOTICA - Vodstvo hrvatske manjine u Srbiji pozdravilo je dolazak predsjednika hrvatske vlade Zorana Milanovića u srijedu u Beograd, no istodobno izražava ogorčenost što su o tome važnom događaju za Hrvate u Srbiji saznali iz medija, kao i zbog toga što nisu uključeni u susrete predsjednika vlada Srbije i Hrvatske. "Naravno da je za pozdraviti otvaranje dijaloga na najvišoj državnoj razini između Srbije i Hrvatske, jer bi od toga koristi trebali imati i vojvođanski Hrvati. Time se naime relaksiraju međudržavni odnosi a otvara se i prostor za rješavanje nagomilanih problema koje ima ova zajednica", izjavio je u povodu dolaska u Beograd predsjednika hrvatske vlade stručnjak za pitanje položaja Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov. Vodstvo hrvatske manjine navelo je kako nema saznanja da će se Zoran Milanović sastati i s njima tijekom boravka u Beogradu, kako su prenijeli pojedini hrvatski mediji. Milanović će u srijedu posjetiti Beograd kako bi se sastao sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem.

LJUBLJANA - Izvršni odbor slovenske Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), koju vodi slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, pozvao je u ponedjeljak predsjednika vlade Janeza Janšu da zbog nalaza protukorupcijskog povjerenstva podnese ostavku, a u suprotnom ta stranka najavljuje izlazak iz vlade. "Donijeli smo zaključak da zahtijevamo ostavku premijera Janše, u suprotnom slučaju DESUS će izaći iz vladajuće koalicije", rekao je nakon sastanka vodstva stranke Erjavec. Još u subotu sličan je zaključak donijela Građanska lista, stranka koju vodi predsjendik parlamenta Gregor Virant, koji je rekao da će se njihova dva ministra povući iz vlade, a on sam dati ostavku na mjesto predsjednika parlamenta ukoliko se Janša ne povuče "u roku deset dana", te ne prepusti mjesto predsjednika vlade nekom drugom iz svoje stranke ili pak omogući stvaranje neke druge koalicije. Za razliku od Viranta, Erjavec je u ponedjeljak ocijenio da je vrlo malo manevarskog prostora za formiranje vlade bez Janše ili za prijelaznu vladu tehničke naravi i da će se kriza, najvjerojatnije rasplesti tako da će već u svibnju morati održati prijevremeni izbori.

BRATISLAVA - Obilne snježne padaline usporile su promet širom Slovačke, a glavni grad Bratislava, u kojem se očekuje 10 do 20 centimetara snijega, bori se s problemima u javnom gradskom prometu, prenose slovački mediji. Slovačka agencija TASR prenosi da su ralice u glavnom gradu u punom pogonu od ponoći a gradonačelnica Bratislave pozvala je Slovake koji namjeravaju putovati osobnim vozilima u glavni grad da koriste druga prijevozna sredstva. Neke ceste u planinskim dijelovima zemlje zatvorene su za kamione i teretna vozila, a prometni zastoji bilježe se u svim većim gradovima u Slovačkoj dok se željeznički promet odvija bez većih problema. Slovački hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje prvog stupnja zbog opasnosti koju nosi kombinacija leda, snijega i zapuha na cestama.

BUDIMPEŠTA - Snijeg koji od nedjelje poslijepodne pada u Mađarskoj stvorio je probleme u cestovnom i željezničkom prometu u toj zemlji, izvijestila je u ponedjeljak mađarska novinska agencija MTI koja prenosi da se u nekim dijelovima zemlje ukupno očekuje do 20 centimetara snijega, snježne oluje i poledica. U Budimpešti javni gradski promet odvija se uz zastoje i kašnjenja pa je budimpeštanski gradonačelnik odlučio da se putnici u glavnom gradu do ponoći mogu besplatno voziti u javnom gradskom i prigradskom prometu. Na željezničkim vezama prema Budimpešti bilježe se kašnjenja od 20 do 40 minuta a mješavina zaleđene kiše i snijega blokira skretnice. U budimpeštanskoj zračnoj luci također se bilježe kašnjenja.

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova Europske unije održat će izvanredni sastanak u Bruxellesu na kojem će raspravljati o krizi u Maliju, objavila je u ponedjeljak visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. Rasprava će se usredotočiti na pripreme za misiju EU-a koja će uvježbavati vojnike Malija te ostale načine "izravne podrške" vladi u Bamaku, dodala je ona. Iz diplomatskih krugova doznaje se da će sastanak najvjerojatnije biti održan u četvrtak. Francuska je u petak započela vojnu misiju u Maliju kako bi pripremila teren za predstojeću intervenciju afričkih snaga čiji je cilj ukloniti islamističke teroriste s malijskog teritorija.

WASHINGTON - Iran bi do sredine 2014. mogao proizvesti dovoljno obogaćenog uranija za izradu jedne ili više nuklearnih bomba, ocjena je skupine američkih stručnjaka za neširenje nuklearnog oružja koja poziva Sjedinjene Države i njihove saveznike da pooštre sankcije Iranu prije nego se takav scenarij dogodi. Predsjednik Barack Obama trebao bi jasno reći da će SAD vojnom akcijom spriječiti razvoj iranskog nuklearnog oružja, stoji u izvješću na 154 stranica koji bi trebalo biti objavljeno u ponedjeljak. UN-ova agencija za atomsku energiju (IAEA) redovito upozorava da bi iranski nuklearni program mogao biti krinka za razvoj nuklearnog oružja, a Iran to redovito niječe.

BRUXELLES - Sirijske oružane snage ispalile su u nedjelju balističku raketu kratkog dometa, čime je broj raketa ispaljenih prošlog mjeseca premašio 20, priopćio je NATO u ponedjeljak. NATO nije rekao o kakvim je raketama riječ, ali njihov opis odgovara Scudovima koje sirijska vlada ima u svom arsenalu. Čelnici Sjedinjenih Država nazvali su sirijsko lansiranje raketa kratkog dometa eskalacijom dvadesetjednomjesečnog građanskog rata, kada su u prosincu prvi put otkrili njihovu uporabu. Sjedinjene Države, Njemačka i Nizozemska šalju Turskoj, članici NATO-a, proturaketne sustave Patriot, pošto je Ankara zatražila pomoć kako bi pojačala svoju obrambenu sposobnost od mogućih raketnih napada iz Sirije. Sustavi Patriot trebali bi biti operativni koncem siječnja.

ŽENEVA - Čelnica UN-ovog vijeća za ljudska prava Navi Pillay u ponedjeljak je zatražila međunarodnu istragu o, kako je rekla, desetljećima ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, uključujući mučenja i pogubljenja političkih zatvorenika u logorima. Pillay je izrazila žaljenje što nije bilo poboljšanja stanja otkako je prije godinu dana vlast preuzeo Kim Jong-un i rekla da je vrijeme da međunarodna zajednica pomogne donijeti promjenu za sjevernokorejsko "izmučeno, potlačeno stanovništvo". Sjeverna Koreja je godinama ignorirala niz posebnih istražitelja vijeća odbijajući im dopustiti ulazak u zemlju. No 47-eročlano vijeće ima ovlast pokrenuti šire međunarodne istrage koje se mogu pretvoriti u kazneni slučaj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙