FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 28. prosinca 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BEOGRAD - Novi šef srbijanske Grupe za sukcesiju imovine bivše SFRJ Oliver Antić najavio je u beogradskim medijima da će se Srbija obratiti Europskoj uniji i drugim institucijama zbog toga što Hrvatska još ne vraća imovinu srpskim bankama i poduzećima koja su u vrijeme bivše Jugoslavije poslovala na njezinu teritoriju. Antić, koji je i savjetnik predsjednika Srbije i profesor beogradskog Pravnog fakulteta, za list "Danas" je objasnio da je riječ o imovini obuhvaćenoj sporazumom o sukcesiji iz 2001. godine. "I Europskoj uniji i svima ostalima moramo poslati pisma jer Hrvatska ne primjenjuje sporazum koji se odnosi na vraćanje privatne imovine. Privatna imovina je svetinja na Zapadu i u EU-u", rekao je Antić listu "Danas". Kako objašnjava, riječ je o ogromnoj imovini srpskih banaka i poduzeća koja je ostala u Hrvatskoj, a nije vraćena unatoč tome što je 29. lipnja 2001. zaključen Bečki sporazum o pitanjima sukcesije, čiji je dio i "aneks G, koji se odnosi na privatnu imovinu i stečena prava" i taj se sporazum, ustvrdio je Antić, sada mora primjeniti.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak zakon koji Amerikancima zabranjuje posvajanje ruske djece, priopćio je ured Kremlja za odnose s javnošću. Tekst koji će na snagu stupiti 1. siječnja jedna je od najneugodnijih odluka koje je Moskva donijela prema SAD-u od Hladnog rata. Zakon je u ruskom parlamentu izglasan kao odgovor na "listu Magnickog", koju je nešto ranije donio američki Kongres i potvrdio je predsjednik Barack Obama. Potonja zabranjuje ulazak u SAD ruskim čelnicima umiješanim u smrt odvjetnika Sergeja Magnickog u zatvoru 2009. ili u druga kršenja ljudskih prava te predviđa blokadu njihove imovine. Novi ruski zakon predviđa i sastavljanje "crne liste" Amerikanaca nepoželjnih u Rusiji, za koje se sumnja da su narušili prava ruskih građana. Lista je sastavljena, ali se neće objaviti u javnosti, dodao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenijela je agencija Ria Novosti. Po informacijama koje je agenciji France Presse dao pravobranitelj Kremlja za dječja prava, stranci su od 2008. do 2011. posvojili gotovo 15.000 ruske djece, od kojih su više od 5.000 posvojili Amerikanci. Sami Rusi su posvojili nešto više od 33.000 djece.

LJUBLJANA - Dugogodišnji slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, sada generalni konzul svoje države u Trstu, smatra da se prosvjednici protiv domaćih elita i politike vlade zalažu za stare i prevladane društvene modele, dok je osnovni problem države modernizacija i prilagodba svjetskim trendovima. Rupel se u razgovoru za Slovensku televiziju suprotstavio tezama kako je kriza pokazala da je Slovenija "potrošila" 20-ak godina samostalnosti i da vlada u vremenu ekonomske krize ruši temelje socijalne države. Slovenija se u vrijeme osamostaljenja vrlo jasno diferencirala od prijašnje države i sistema, ali ljudima možda nije dovoljno jasno bilo rečeno što u modernom svijetu u koji je ušla mogu očekivati, rekao je Rupel, dodajući da proteste koji su obilježili kraj godine ne podcjenjuje, ali da je u njima mnogo "anakronističkih" elemenata. "Ljudi se vraćaju nekim već potrošenim modelima i frazama koji ne vode nikamo", rekao je Rupel. "Slovenija je danas članica EU-a i NATO saveza, ali smo premalo pratili moderne trendove i izazove u svijetu. Pomalo smo zaspali, tražeći stare odgovore na moderna pitanja", rekao je Rupel.

SARAJEVO - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podiglo optužnicu protiv Vitomira Popića, nekadašnjeg zapovjednika policijske postaje u Gacku u istočnoj Hercegovini kojega tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti. Popić (61) je rođen u BiH no sada je nastanjen u Novom Sadu i državljanin je Srbije te je nedostupan bosanskohercegovačkom pravosuđu. Kako se navodi u optužnici, Popić je zajedno s ratnim dužnosnicima općine Gacko te zapovjednicima vojnih postrojbi bosanskih Srba sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio protjerivanje bošnjačkog stanovništva s tog područja. Tereti ga se da je sudjelovao u zatvaranju, nečovječnim djelima, ubojstvima, deportaciji, prisilnim preseljenjima, mučenju, prisilnim nestancima, te u formiranju i održavanju sustava logora u Gacku u kojima su bez pravnog osnova bili zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti koji su potom zlostavljani i ubijani. Optužnicu protiv Popića treba potvrditi Sud BiH a kada to bude učinjeno moguće je za njim raspisati međunarodnu tjeralicu.

SEUL - Sjeverna Koreja popravila je štetu od poplava u svom nuklearnom centru i mogla bi veoma brzo pristupiti trećem pokusu, priopćio je u petak američki istraživački institut pozivajući se na satelitske snimke. Snimke načinjene najkasnije 13. prosinca, dan nakon uspješnog lansiranja rakete za koju Washington smatra da je balistička, pokazuju da režim drži centar Punggye-ri u stalnoj pripravnosti, navodi američko-korejski institut na sveučilištu Johna Hopkina. Nuklearni pokus mogao bi se izvršiti dva tjedna nakon odluke u tome smislu, uz uvjet da tanak mlaz vode otkriven na ulazu u tunel ne bude veća smetnja, dodaje institut. "Ne možemo sa sigurnošću reći je li taj problem pod kontrolom ili je otklonjen" naknadno, istaknuo je.

MOSKVA - Rusija potiče režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da učini maksimum kako bi se realizirao dijalog s oporbom, u cilju rješavanja sukoba, rekao je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. "Aktivno smo potakli, kao što činimo već mjesecima, sirijski režim da učini maksimum kako bi se konkretizirale namjere o dijalogu s oporbom", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare. On je time odgovorio na pitanje o susretu u četvrtak u Moskvi sa sirijskim izaslanstvom predvođenim zamjenikom ministra vanjskih poslova. Sirijsko izaslanstvo koje je predvodio zamjenik šefa diplomacije Fejsal Mokdad u četvrtak je održalo susret u ruskom ministarstvu vanjskih poslova. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov rekao je u petak za rusku novinsku agenciju Ria-Novosti da je predsjedniku sirijske oporbene koalicije Moazu al-Hatibu poslan poziv za sudjelovanje u pregovorima radi rješavanja sirijskog sukoba. Predstavnik ruske vlade koji je ovih dana imao velik broj kontakata u vezi sa sirijskim pitanjem, dodao je da bi se susret mogao održati u Moskvi ili izvan Rusije, primjerice u Ženevi ili Kairu. "Moazu al-Hatibu poziv je već uručen", rekao je Bogdanov. U subotu se u Moskvi očekuje dolazak međunarodnog posrednika za Siriju Lahdara Brahimija.

(Hina) xmaš ymaš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙