FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 27. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

DAMASK

Posebni međunarodni izaslanik Lahdar Brahimi govorio je u četvrtak u Damasku o planu za izlazak Sirije iz 21-mjesečnog sukoba s 45.000 žrtava zagovarajući stvarnu promjenu i uspostavu prijelazne vlade koja bi zemlju vodila do izbora. "Tražena promjena ne smije biti kozmetička, sirijski narod treba i zahtijeva stvarnu promjenu, to su sada svi shvatili", rekao je izaslanik UN-a i Arapske lige na konferenciji za novinare u Damasku. Treba sastaviti "vladu koja će s punim ovlastima voditi zemlju u prijelaznom razdoblju sve do izbora", rekao je Brahimi te istaknuo da "prijelazno razdoblje ne smije voditi u raspad države i njezinih institucija". Izaslanik nije iznio kalendarske rokove za svoj plan, no istaknuo je da će cjelovit plan izraditi zajedno sa stranama koje se moraju dogovoriti. Ako to ne bude moguće, preostaje još jedno rješenje: odluka koju će donijeti Vijeće sigurnosti UN-a i ona će biti obvezujuća.

WASHINGTON

Snježna oluja praćena jakim vjetrom uzrokovala je otkazivanje dvjestotinjak letova u četvrtak u SAD-u, što je bitno zakompliciralo predviđena putovanja na praznike, posebice na sjeveroistoku zemlje. Državna služba za vremenske uvjete objavila je da se na sjeveru New Englanda predviđa da će pasti između 30 i 46 centimetara snijega. Snježna oluja već je zahvatila područje Velikih jezera, gdje je u Michiganu palo oko 30 centimetara snijega. Snježna oluja praćena je i ledenom kišom što je izazvalo velike probleme u prometu. Snijeg pada u New Yorku, Vermontu i New Hampshireu i to oko 5 centimetara na sat. Oko 200 letova otkazano je u četvrtak zbog vremenskih uvjeta.

SARAJEVO

Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija i Srbije Ivan Mrkić potpisali su u četvrtak u Sarajevu memorandum o razumijevanju kojim su utvrdili načela suradnje na planu europskih integracija a istodobno su potvrdili spremnost vlada dviju zemalja na jačanje ukupnih odnosa. Mrkićev dolazak u Sarajevo njegov je prvi službeni posjet nekoj od zemalja regije otkako je imenovan na dužnost šefa srbijanske diplomacije a ovom je prigodom istaknuo kako je BiH najbliži susjed Srbije s kojom njegova zemlja želi imati "najbliže moguće odnose". "Vrlo konkretno ćemo se pripremati za zajedničku budućnost u Europskoj uniji jer je to naše opredjeljenje i prioritet i tome smo u cijelosti posvećeni", kazao je novinarima Mrkić kojega je tijekom dana primio i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

ISLAMABAD

Pakistanski talibani dali su pakistanskoj vladi svoje uvjete za prekid vatre, koji uključuju i usvajanje islamskih zakona i prekid odnosa sa SAD-a, kazao je u četvrtak njihov glasnogovornik, a viši dužnosnik pakistanske vlade tu je ponudu ocijenio "skandaloznom". Talibani, u pismu upućenom pakistanskom listu The News, također traže da Pakistan prestane sa svojim sudjelovanjem u ratu između afganistanskih pobunjenika i vlade u Kabulu, te da se usmjeri na "rat osvete" protiv Indije. Pakistanski talibani su odvojena skupina od afganistanskih talibana. Poznati kao Tehreek-e-Taliban Pakistan oni su do sada poduzeli niz smrtonosnih napada na pakistanske vojne i civilne ciljeve. "Oni su skupina kriminalaca. To nisu afganistanski talibani. Oni nisu otvoreni za razgovore", kazao je viši dužnosnik pakistanske vlade.

LJUBLJANA

Ponovno oživljeni projekt LNG terminala u Omišlju na Krku mogao bi ojačati poziciju Slovenije u strateškoj igri čiji je cilj smanjivanje ovisnosti država u srednjoj Europi o ruskom plinu, iako se sama Slovenija nalazi na trasi budućeg Gazpromovog plinovoda Južni tok, piše u četvrtak ljubljanski dnevni list "Dnevnik" u svom poslovnom prilogu. 700 milijuna eura "težak" LNG terminal na Krku, zajedno sa LNG terminalom u Swinoujscieu (Poljska) koji financira Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), predstavlja osnovicu za uspostavu mreže plinovoda između Jadranskog i Baltičkog mora kojom bi države Višegradske skupine (Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska) barem djelomice smanjile svoju ovisnost o ruskom plinu, "a posljedično i političkom utjecaju najveće države na svijetu", navodi list. Prema "Dnevniku", projekt LNG terminala na Krku doživio je veliko ubrzanje u realizaciji upravo zato jer znači svojevrsni protuuteg Južnom toku čija je gradnja nedavno krenula. "To pak nije u interesu Rusije i zato ne iznenađuju informacije da LNG u Omišlju ima priličnu potporu u europskim, ali i američkim diplomatskim krugovima", navodi list.

PARIZ

Francuska vojnom nazočnošću u Srednjoafričkoj Republici štiti svoje interese i državljane a ne režim predsjednika Francoisa Bozizea, izjavio je u četvrtak francuski predsjednik Francois Hollande. "Ako smo tamo nazočni to nije zato da bismo štitili režim, to je zato da bismo štitili naše državljane i naše interese a ne da bismo intervenirali u unutarnje poslove zemlje, u ovom slučaju Srednjoafričke Republike", rekao je Hollande. "Ti su dani gotovi", dodao je on odgovarajući na pitanja tijekom obilaska tržnice u blizini Pariza. Hollande je u srijedu naredio postrojbama u Srednjoafričkoj Republici da pojačaju sigurnost francuskog veleposlanstva u Banguiju nakon što su prosvjednici bacali kamenje na zgradu a neki od njih su uspjeli ući u zgradu prije nego što su potjerani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙