FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 25. prosinca 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BEOGRAD - Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je u utorak u Beogradu da regionalna suradnja Srbije nikad nije bila bolja, ali je istaknuo kako "postoji problem s Hrvatskom" i sugerirao da se na tom planu nešto mora promijeniti. "Trebalo bi nešto učiniti i spriječiti da taj led, kako sam ga figurativno nazvao, postane toliko debeo da se ne može lako otopiti", rekao je Dačić novinarima u Beogradu i istaknuo kako, bez obzira na sve razlike i različita stajališta, odnosi između Srbije i Hrvatske moraju postojati. Dačić je podsjetio da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić bio u posjetu Makedoniji, Mađarskoj i Grčkoj, a da je on bio u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, te da "postoji inicijativa" da se susretne i s premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

KAIRO - Nacrt novog ustava koji predlažu islamisti na vlasti u Egiptu podržalo je 63,8 posto birača izašlih na referendum, objavilo je u utorak vrhovno egipatsko izborno povjerenstvo. Odaziv na referendum bio je 32,9 posto, rekao je Samir Abul Maati, predsjednik povjerenstva, na konferenciji za novinare. Više nevladinih organizacija je ukazalo na nepravilnosti tijekom glasovanja 15. i 22. prosinca, a oporba je optužila Muslimansku braću za prijevare u korist "da". Abul Maati je rekao da je povjerenstvo primilo žalbe i sve ih razmotrilo, jamčeći da se proces odvijao uz sudski nadzor. Naglasio je da su rezultati u nekim biračkim uredima poništeni, posebice jer su zatvoreni prije vremena koje je odredilo povjerenstvo. Nacrt novog ustava izradio je parlament u kojem dominiraju islamisti, pristaše predsjednika Muhameda Mursija. Oporba tvrdi da tekst uvodi šerijatski zakon, te da ne štiti slobode i ljudska prava.

ALMATY - U padu vojnog transportnog zrakoplova u utorak na jugu Kazahstana poginulo je 27 osoba, objavile su agencije Interfax i Ria-Novosti. Agencije prenose da nema preživjelih u zrakoplovu, što vlasti još nisu potvrdile. Zrakoplov je pao oko 15 sati po srednjoeuropskom vremenu, oko 20 km od grad Shymkentu tijekom slijetanja, priopćile su kazahstanske službe sigurnosti. U zrakoplovu se nalazilo dvadeset putnika i sedam članova posade, a među putnicima je bio i zapovjednik kazahstanskih graničara Turganbek Stambekov. O nesreći je odmah otvorena istraga. Zrakoplovi koji često datiraju iz sovjetskog doba uzrok su čestih zrakoplovnih nesreća na području bivšeg SSSR-a.

KAIRO - Egipat je zabranio putnicima da preko granice pri ulasku ili izlasku iz zemlje nose više od 10.000 dolara u stranoj valuti zbog zabrinutosti dužnosnika pritiskom na egipatsku funtu i masovnog povlačenja ušteđevina građana iz banaka. Politička nestabilnost tijekom posljednjeg mjeseca izazvala je strahove među običnim građanima i ulagačima da vlada, koja je za siječanj odgodila pregovore o zajmu s MMF-om, možda neće uspjeti staviti pod nadzor uzdrmane financije. Ranije su putnici prilikom iznošenja ili unošenja samo morali prijaviti vlastima iznose iznad 10.000 dolara.

ZAGREB/MOSKVA - Zastupnik regionalnog ruskog parlamenta u Kabardino-Balkariji na sjeveru Kavkaza ubijen je u utorak i očito se radi o naručenom ubojstvu, javljaju ruski mediji. Boris Žerukov (54), koji je također bio rektor Državnog poljoprivrednog sveučilišta, ubijen je u svom uredu u Nalčiku, glavnom gradu Kabardino-Balkarije. Ubila su ga dvojica naoružanih muškaraca koji su zatim pobjegli, ali je kasnije utvrđen njihov identitet. Žerukov je bio zastupnik vladajuće stranke Jedinstvene Rusije u regionalnom parlamentu, a njegova je stranka zatražila od ministra unutarnjih poslova da osobno nadgleda istragu ubojstva.

WASHINGTON - Snažna zimska oluja mogla bi donijeti rijetki bijeli Božić južnom dijelu SAD-a u utorak, najavljuje nacionalna meteorološka služba. Po prognozi, olujni sustav koji dolazi iz Kansasa i Texasa donosi opasnost od formiranja tornada i oluja s grmljavinom na jugu zemlje. Očekuje se da bi oluja mogla donijeti 15 do 20 centimetara snijega kada se bude penjala prema sjeveroistoku, prema južnom Missouriju i Illionoisu. Oklahoma City mogao bi dobiti 7,5 do 15 centimetara snijega u utorak. Dosad je najviše snijega za Božić u tom gradu zabilježeno 1914., i to 16,2 centimetra, a otad se samo u nekoliko navrata uopće mogla izmjeriti visina. Jedna od glavnih autocesta u državi Oklahoma u utorak je zatvorena nakon lančanog sudara 21 vozila uslijed zimske oluje.

(Hina) xmaš ymaš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙