FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: među prioritetima HŽ-a obnova pruge Vinkovci-Vukovar

VUKOVAR , 12. prosinca 2012. (Hina) - Hrvatske željeznice (HŽ) namjeravaju obnoviti željezničku prugu između Vinkovaca i Vukovara u što će se uložiti 51,5 milijuna eura iz sredstava fondova Europske unije (EU), izjavio je u Vukovaru predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić koji je s vukovarsko-srijemskim župnom Božom Galićem razgovarao o ulaganjima te tvrtke u Vukovarsko-srijemsku županiju u 2013. godini.

Prema Peričićevim riječima, jedan od prioriteta HŽ Infrastrukture u toj županijji je upravo obnova i elektrifikacija pruge Vinkovci-Vukovar, za što je u tijeku provedba natječaja za projektiranje, dok se početak radova planira za 2016.

U idućoj godini započet će međutim obnova zgrade željezničkog kolodvora u Vukovaru za što će se izdvojiti 6 milijuna kuna, najavio je Peričić.

"Moramo naći i rješenje za teretni kolodvor u Vinkovcima s obzirom da više nije niti će ikada biti u funkciji u kakvoj je bio u bivšoj Jugoslaviji", kazao je dodajući kako HŽ-u nije više potrebna niti zgrada tzv. Mađarske škole u Vinkovcima, a treba razriješiti i pitanje industrijske zone u kolodvoru Đergaj u Vukovaru.

Peričić ističe kako će velika ulaganja koja je otvorila Vlada u idućim godinama pokazati što željeznica može.

"Vlak je od Vinkovaca do Zagreba nekada vozio dva sata i pet minuta, a sada dosta duže. Moramo se pod hitno vratiti na tih dva sata i pet minuta", rekao je dodajući kako neke dionice na pruzi Zagreb-Vinkovci nisu obnavljanje desetljećima.

Trenutačno radimo na projektu izgradnje drugog kolosjeka od Dugog Sela do Novske, na obnovi pruge od Okučana do Novske, vratit ćemo brzinu prema Slavonskom Brodu, rekao je Peričić.

Po njegovim riječima, u idućih će nekoliko godina Hrvatska u X. paneuropski željeznički koridor uložiti otprilike oko milijardu eura.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izjavio je kako je izuzetno važno da čvorište Vinkovci dobije značaj koji je nekada imalo te da se Vinkovci postojećom prugom Privlaka-Otok-Vrbanja-Gunja-Brčko povežu s BiH, a prugom Borovo-Bogojevo-Sombor-Subotica s Vojvodinom.

Galić kaže kako je potrebna i modernizacije pruge Vinkovci-Osijek i Vinkovci-Vukovar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙