FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 3. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uputio je čestitku novoizabranom predsjedniku Republike Slovenije Borutu Pahoru, priopćio je u ponedjeljak Ured predsjednika RH. "U ime građana Republike Hrvatske i u svoje osobno ime upućujem Vam najsrdačnije čestitke povodom Vaše pobjede na izborima za novog predsjednika Republike Slovenije. Želim Vam mnogo uspjeha u obavljanju Vaše odgovorne dužnosti, uvjeren da ćete i u predsjedničkom mandatu ustrajno raditi za svestrani napredak prijateljske Slovenije i za dobrobit svih njezinih građana", navodi se u čestitki. "Dobrosusjedski odnosi i prijateljstvo naših dviju zemalja obilježeni su bliskošću, razumijevanjem i solidarnošću naših dvaju naroda kao i razgranatom suradnjom u nizu područja. Pred nama je povijesni trenutak kada će Republika Hrvatska postati punopravnom članicom Europske unije i kada će naše dvije države biti upućene na još čvršće i tješnje odnose u korist i na dobrobit svih naših građana", napisao je Josipović.

ZAGREB - Prva potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će na jesenskom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a koji se u utorak i srijedu održava u Bruxellesu, a nakon toga će boraviti u Dublinu u četvrtak i petak na sastanku Ministarskog vijeća OESS-a, priopćeno je u ponedjeljak iz MVEP-a. Glavne teme sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a su provedba politike o partnerstvima, dogovorene u Berlinu 2011. te Zapadni Balkan, s naglaskom na Kosovu, novoj Vladi Srbije, dijalogu Beograd – Priština, te učincima na KFOR misiju. Na marginama sastanaka Ministarskog vijeća OESS-a u Dublinu ministrica Pusić održat će niz bilateralnih susreta. Na ovom godišnjem sastanaka ministara vanjskih poslova 57 država članica ocjenjuje se rad organizacije u protekloj godini i razmatraju aktualna sigurnosna pitanja, navodi se u priopćenju.

BRUXELLES - Europska komisija je u ponedjeljak prihvatila pomorsku strategiju za Jadransko i Jonsko more, što je prvi korak u stvaranju šire makroregionalne strategije koju žele razviti obalne zemlje. Zemlje koje sudjeluju u tome pozvane su da zajedno izrade akcijski plan sljedeće godine. Ta strategija će biti predstavljena i u Zagrebu na konferenciji koja će se održati u četvrtak, 6. prosinca. Na konferenciji koju u Zagrebu organiziraju hrvatski ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš-Dončić i povjerenica Europske komisije za pomorstvo Maria Damanaki, sudjelovat će predstavnici osam zemalja koje Jadranskog i Jonskog mora. "S obzirom na europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, promet osoba, roba i usluga u Jadranskom i Jonskom moru svakako će se povećati. Očuvanje morskog staništa i osiguranje održivog razvoja u regiji bit će teška zadaća i mi se moramo pripremiti za taj izazov. Očekujem doprinos svih zainteresiranih strana kako bismo zajednički izradili podroban plan za buduće akcije", ističe u priopćenju povjerenica Damanaki.

MOSKVA - Rusija je u ponedjeljak pozvala Izrael da ponovno razmotri svoje planove o širenju židovskih naselja na okupiranom teritoriju jer bi gradnja novih kuća jako negativno utjecala na napore koji se poduzimaju u svrhu obnove izravnih pregovora između Izraela i Palestinaca. Dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio osude SAD-a i europskih zemalja, Rusija je također kritizirala izraelsku objavu da će blokirati transfer financijskih sredstava što ih je prikupio Izrael za Palestinsku samoupravu nakon što je Palestini odobren status države promatrača. Opća skupština UN-a glasovala je u četvrtak za podizanje palestinskog statusa u državu promatrača, nečlanicu UN-a, a već u petak Izrael je odobrio izgradnju 3.000 dodatnih stambenih jedinica.

PARIZ/LONDON/BERLIN -Francuska i Britanija pozvale su u ponedjeljak na razgovore izraelske veleposlanike u svojim prijestolnicama kako bi izrazile zabrinutost zbog planova Izraela da nastavi gradnju naselja na okupiranom palestinskom teritoriju, a Njemačka je pozvala Izrael da odustane od tih planova. Francuska je pozvala na razgovor izraelskog veleposlanika u Parizu, ali je umanjila važnost izvješća da bi mogla opozvati svog veleposlanika u Izraelu kao odgovor na odluku izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o širenju židovskih naselja. "Izraelski veleposlanik u Londonu Daniel Taub službeno je jutros pozvan u ministarstvo vanjskih poslova... Ministar (za Bliski istok) izložio mu je zabrinutost Velike Britanije", kazao je glasnogovornik Foreign Officea. Njemačka je pozvala u ponedjeljak Izrael da se uzdrži od širenja naselja, ali je rekla da će se posjet premijera Netanyahua Berlinu ovoga tjedan održati kao što je i planirano.

SARAJEVO - Austrijski general Dieter Heidecker preuzeo je u ponedjeljak dužnost novog zapovjednika mirovnih snaga Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR). Heidecker je na ovoj dužnosti naslijedio Roberta Briegera, također generala austrijske vojske, a Austrija je ujedno država koja trenutačno ima najveći broj vojnika u sastavu EUFOR-a kojega trenutačno čini oko 900 pripadnika. EUFOR u BiH djeluje kroz misiju pod nazivom "Althea", sa zadaćom osiguranja provedbe Daytonskog sporazuma.Tu je misiju Europska unija uspostavila 2004. godine, kada je okončan mandat Stabilizacijskih snaga (SFOR) koje je predvodio NATO.Vijeće sigurnosti UN u listopadu je produljilo mandat EUFOR-u u BiH za još godinu dana.

AMSTERDAM - Nizozemska policija upala je u ponedjeljak rano ujutro na tajni sastanak članova Radničke stranke Kurdistana (PKK) u selu Ellemeetu na jugozapadu zemlje i privela je 55 osoba na ispitivanje, priopćio je ured javnog tužitelja. PKK se bori za kurdsku samoupravu na jugoistoku Turske od 1984. godine, a Ankara, SAD i EU smatraju ga terorističkom organizacijom. U Nizozemskoj je PKK zabranjen od 2007.

Skupina članova PKK sastala se u jednom parku u Ellemeetu u šest sati ujutro kada je oko 150 policajaca upalo na to područje nakon dojave obavještajne službe, navodi se u priopćenju.

PRAG -Američka državna tajnica Hillary Clinton podržala je u ponedjeljak u Pragu američkog energetskog diva Westinghouse na natječaju za dogradnju češke nuklearne elektrane u Temelinu, prije puta u Bruxelles na sjednicu NATO-a kojom će dominirati pomoć Turskoj protiv mogućih napada iz Sirije. Češka iz Rusije uvozi 60 posto nafte, 70 posto plina i 100 posto nuklearnog goriva, navode američki izvori. Pobjeda Westinghousea "pojačala bi češku energetsku sigurnost i suradnju na polju nuklearne energije" između dviju zemalja, rekla je Clinton nakon razgovora s češkim kolegom Karelom Schwarzenbergom. Prema američkoj procjeni pobjeda Westinghousea stvorila bi 9.000 radnih mjesta u Sjedinjenim Državama. Vrijednost posla u Temelinu procjenjuje se između 8 i 12 milijarda eura, a za njega se natječe i konzorcij u kojem su ruski Atomstrojeksport i Gidropress uz partnera češku Škodu JS (pod kontrolom ruskog OMZ-a).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙