FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 30. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

NEW YORK

Opća skupština UN-a u četvrtak je uvjerljivom većinom odobrila de facto priznanje suverene države Palestine nakon što je palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao to tijelo da izda "rodni list" koji je trebalo odavno izdati, ali je veći broj zapadnih zemalja poručio kako se ovo glasovanje ne treba shvaćati kao formalno priznanje palestinske države jer je to uvijek stvar bilateralnih odnosa, prenose agencije. Pobjeda Palestinaca u UN-u bila je diplomatski udarac Sjedinjenim Državama i Izraelu koje je tek nekoliko država podržalo u glasanju protiv rezolucije kojom se Palestini priznaje status promatračke države nečlanice UN-a. Osim SAD-a i Izraela protiv rezolucije glasale su i Češka, Kanada, Panama, Mikronezija, Maršalsko Otočje, Nauru i Palau. Suzdržana je bila 41 država, među njima i Hrvatska.

LJUBLJANA

Slovenski birači u nedjelju će izaći na birališta kako bi u drugom krugu odlučili žele li još jedan petogodišnji mandat sadašnjeg predsjednika Danila Tuerka ili će dati novu priliku nekadašnjem predsjedniku vlade Borutu Pahoru. I zadnje ankete, objavljene u petak, potvrđuju veliku prednost Pahora, po ocjeni analitičara preveliku da bi do nedjelje došlo do preokreta sličnog onom u prvome krugu izbora 11. studenoga. Tada je Tuerk dobio 36, a Pahor iznenađujućih 40 posto glasova iako su nekoliko dana pred izbore prognoze govorile suprotno, dok je kandidat desnog centra Milan Zver, blizak vladi premijera Janeza Janše, osvojio 24 posto, koliko se i očekivalo. Prema ispitivanju ljubljanskog "Dela", provedenom u utorak, srijedu i četvrtak na nešto manje od 800 ispitanika, za Pahora bi glasovalo 55 posto, a za Tuerka 24 posto ispitanika, a 21 posto sudionika ankete se još nije odlučilo kome dati glas. Vodeći slovenski list prognozira i nizak odaziv na izbore od samo 41 posto, dok ih je u prvom krugu prije tri tjedna glasovalo 47 posto.

MOSKVA

Kremlj je opovrgao u petak informaciju prema kojoj je posjet japanskog premijera Yoshihika Node Moskvi u prosincu odgođen zbog zdravstvenih problema ruskog predsjednika Vladimira Putina. "Nije bio točno određen datum", izjavio je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, kojega citira službena agencija Itar-Tass. Japanska vlada objavila je u petak da je premijer Noda morao otkazati posjet Moskvi predviđen za prosinac, a prema medijima Noda je kazao da je do odgode došlo zbog zdravstvenih problema Vladimira Putina. Vladin izvor potvrdio je da je o otkazivanju Nodina posjeta odlučeno na zahtjev Moskve koja je spomenula "Putinovu ozljedu". Unazad nekoliko tjedana, Rusijom se šire glasine o zdravlju Vladimira Putina koji je odgodio nekoliko putovanja i posjeta inozemstvu, prema ruskim medijima.

NEW YORK

Bivši predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Francuz Dominique Strauss-Kahn i Nafissatou Diallo, sobarica koja ga je optužila za seksualni nasrtaj u New Yorku, suglasili su se predmet završiti financijskim sporazumom, piše dnevnik The New York Times, a prenosi u petak agencija AFP. Dvije strane pozvane su idući tjedan pred sud u njujorškom okrugu Bronx gdje će tužbu okončati potpisivanjem financijskog dogovora, piše list. Nikakve pojedinosti nisu objavljene o visini svote koja bi mogla biti isplaćena oštećenoj strani.

LONDON

Britanska anti-EU stranka dobila je više glasova od vladajućih konzervativaca na dvama izborima za popunjavanje upražnjenih mjesta u parlamentu, što je posljednji znak da je stranka premijera Davida Camerona suočena s prijetnjom desnice. Britanska stranka za neovisnost (UKIP) uživa rast popularnosti otkako su neki birači naklonjeni desnici izgubili iluzije koje su imali u svezi s konzervativno-liberalno demokratskom koalicijom u kontekstu upornih ekonomskih problema. Rezultati su pokazali u petak da je glavna oporbena Laburistička stranka, kao što se i očekivalo, osvojila tri mjesta - Croydon North, Middlesbrough i Rotherham. Međutim, najupečatljivije je to da je UKIP bio drugi i u Rotherhamu i Middlesbroughu, dok su dvije vladajuće koalicijske stranke pretrpjele poraz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙