FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 8. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o drugom krugu prodaje dionica tvrtke Badel 1862, u kojem se nudi 2.065.828 dionica ukupne nominalne vrijednosti 206,5 milijuna kuna, što je 65,84 posto temeljnog kapitala tvrtke, a početna cijena iznosi 106,5 milijuna kuna. Po riječima prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića, u prvom krugu prodaje Badelovih dionica u srpnju je zaprimljeno 11 pisama namjere te se sada zadužuje Agenciju za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) da tim ponuditeljima uputi poziv za podnošenje obvezujućih ponuda za kupnju dionica te tvrtke. Obvezni uvjeti su zadržavanje zatečenog broja radnika zaposlenih na neodređeno vrijeme još godinu dana nakon sklapanja kupoprodajnog ugovora, bankovno jamstvo u visini 16,7 milijuna kuna i dostava programa ulaganja u idućih pet godina u visini od najmanje 120 milijuna kuna. Smatramo da ćemo time osigurati nastavak poslovanja Badela 1862 i zadržavanje radnih mjesta, rekao je Čačić dodavši kako AUDIO procjenjuje da su polovica ponuditelja "vrlo ozbiljne tvrtke na međunarodnom tržištu".

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost na pretvaranje potraživanja Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u temeljni kapital stečajnog dužnika Jadrana iz Crikvenice. Agencija je, naime, za isplatu dijela neisplaćenih plaća i otpremnina za 374 radnika Jadrana u stečaju isplatila 4,9 milijuna kuna, a taj se iznos sada pretvara u temeljni kapital.

RIJEKA - Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić danas je tijekom posjeta Sveučilištu u Rijeci, odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s privatizacijom 3. maja i Uljanika, kazao je da je u tijeku drugi krug privatizacije, odnosno dokapitalizacija Uljanika te da vjeruje kako će Uljanik ostati zainteresiran za ulazak 3. maj. O dogovorima s Uljanikom ovisi hoće li taj koncept biti nastavljen, rekao je. Na pitanje zbog čega još nije posjetio 3. maj iako je pozvan, Čačić je kazao da nije posjetio ni Brodosplit, niti Brodotrogir ili Kraljevicu te da ima sasvim dovoljno posla. Potpresjednik Čačić je danas nakon posjeta riječkom Sveučilištu najavio je i skori početak rada sisačke željezare. Željezaru je preuzela jedna od najboljih svjetskih tvrtki Danieli, odmah će se zaposliti 150 ljudi, a do sredine sljedeće godine će ih biti ukupno 500, kazao je. Komentirajući tvrdnje Ivana Jakovčića da je IDS izložen pritiscima u vezi s izgradnjom Plomina 3, Čačić je naveo da nije razgovarao ni s Jakovčićem niti s ikim iz IDS-a pa, kako je rekao, prema tome sasvim sigurno nitko nije mogao biti izložen nikakvim pritiscima izložen. Dolaze lokalni izbori i normalno je da IDS želi ostati na vlasti, dodao je. Na pitanje koji energent će se koristiti u Plominu 3, Čačić je kazao da će o tome odlučiti struka.

ZAGREB - Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) objavio je da su danas potpisani prvi dvogodišnji okvirni sporazumi za provođenje energetskog pregleda i energetske certifikacije zgrada u javnom sektoru za grad Zagreb i Panonsku Hrvatsku, ukupne vrijednosti oko 2,6 milijuna kuna (s uključenim PDV-om). Sporazumi su potpisani temeljem postupka javne nabave koji je CEI objavio početkom kolovoza, a za dvije regije - Sjeverozapadnu i Jadransku Hrvatsku uložene su žalbe na odabir izvođača. Za grad Zagreb i regiju Panonska Hrvatska odabrana je ponuda zajednice ponuditelja u kojoj su slavonskobrodske tvrtke ALFA-inženjering i ABACO te đakovački INEL. Za grad Zagreb oni su ponudili cijenu od 1,2 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 1,5 milijuna kuna s PDV-om, a za regiju Panonska Hrvatska cijenu od 820,1 tisuću kuna bez, odnosno nešto više od milijun kuna s PDV-om. Zajednica ponuditelja koja je odabrana za grad Zagreb i Panonska Hrvatska preuzela je popis prvih 25 objekata na kojima će se izvršiti energetski pregled, a koji prema zacrtanim kriterijima za energetsku učinkovitost imaju potencijal da uđu u program energetske obnove zgrada javnog sektora, ističu iz CEI-ja.

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u listopadu su u odnosu na rujan zadržale stabilnost, a u odnosu na listopad prošle godine više su za 6 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u listopadu na mjesečnoj razini porasle za 0,6 posto, a na godišnjoj razini za 1,1 posto. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u listopadu su u odnosu na rujan bile više za 0,1 posto, dok su u odnosu na prošlogodišnji listopad više za 8,4 posto. Cijene po kojima su se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem tržištu prodavali na stranim tržištima u desetom su mjesecu u odnosu na prethodni niže za 0,1 posto, dok su u odnosu na lanjski listopad porasle za 1,8 posto. Promatrano pak prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, najviše su u listopadu, u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, porasle proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, i to za 31,6 posto. Proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji na godišnoj su razini porasle 20,8 posto, u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 19,2 posto, a u prerađivačkoj industriji za 3,1 posto.

ZAGREB - Nakon tri dana rasta, dionički indeksi Zagrebačke burze danas bilježe pad, vrijednost Crobexa je pala za 0,86 posto, na 1.761,33 boda, a Crobexa10 za 0,87 posto, na 990 bodova. Redovan promet Burze iznosio je 9,3 milijuna kuna, a ni jedna dionica danas nije uspjela prikupiti više od milijun kuna prometa. Pojedinačno najveći promet od 845 tisuća kuna imala je dionica HT-a kojoj je cijena pala za 0,29 posto, na 211 kuna. Dionica Jadranskog osiguranja, uz nepromijenjenu cijenu od 2.750 kuna, protrgovano je za 822,2 tisuće kuna. Promet od 808,5 tisuća kuna imala je dionica Europlantaže, kojom se trguje na MTP-u, a cijena joj je ostala na nepromijenjenih 770 kuna. Dionici Zagrebačke banke cijena je porasla za 1,32 posto, na 37,50 kuna, uz promet od 576,2 tisuće kuna. Više od pola milijuna kuna prometa imale su i dionice Valamar Adria Holdinga kojima je cijena blago pala, za 0,01 posto, na 108 kuna, te dionice Petrokemije čija je cijena smanjena za 1,41 posto, na 200,66 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙