FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 12. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB/BIZOVAC - Iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili su da je kod tri pošiljke mliječnih proizvoda i jedne mesnih iz Bosne i Hercegovine inspekcijskim pregledom prilikom uvoza u Hrvatsku utvrđena neispravnost, no ističu kako nema mjesta za paniku jer se nad daljnjim isporukama proizvođača tih proizvoda provode dodatni inspekcijski nadzori, a to je istaknuo i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Zamoljen da komentira zbog čega Ministarstvo nije obavijestilo javnost o otkriću nekoliko pošiljki mliječnih i mesnih proizvoda iz BiH, navodno zaraženih salmonelom, koji su, prema medijskim napisima, otkriveni na granici s tom zemljom, ministar Jakovina izjavio je novinarima kako "za to nije bilo potrebe" te kako je u pitanju slučaj "u kojem ne treba raditi nepotrebnu paniku". Odgovarajući na pitanja novinara na sajmu "Agrozemlja" u Bizovačkim Toplicama Jakovina je rekao kako su "inspekcijske službe odlično odradile svoj posao" te da je riječ o uobičajenim postupcima u kojima sve ono što ne zadovoljava propisanu kvalitetu ne ulazi na hrvatsko tržište. Svi dobavljači, za čiju je robu inspekcijskim nadzorom utvrđeno da nije kvalitetna, u idućem razdoblju su podložni pojačanom nadzoru te, ako se takav slučaj ponovi, više neće moći ovdje plasirati svoje proizvode, kazao je Jakovina. Istaknuo je kako će nakon ulaska u EU u Hrvatsku moći ulaziti samo proizvodi koji imaju certifikat za izvoz u Uniju pa će njihov broj biti značajno smanjen.

ZAGREB - Nadzorni odbor Dina-Petrokemije iz Omišlja, koja je u stopostotnom vlasništvu Diokija, imenovao je novu Upravu sastavljenu od predstavnika društva Horizon Trading iz Turske, koje je dio Caliskan Grupe. Za predsjednika je imenovan Murat Turel, a za članove Fatih Caliskan i Ismail Sahin. Odluka NO-a u funkciji je što skorijeg pokretanja proizvodnje u Dina-Petrokemiji kao preduvjeta uspješnog završetka procesa financijskog, operativnog i vlasničkog restrukturiranja Dioki Grupe, a donesena je nakon avansne uplate investitora u iznosu od pet milijuna eura, čime je potvrđen njegov interes za sudjelovanje u tom procesu, kaže se u obavijesti Diokija objavljenoj na Zagrebačkoj burzi. Dodaje se da pokretanje proizvodnje u Dina-Petrokemiji prije završetka sveobuhvatnog procesa restrukturiranja, kojim će se formalizirati potrebni ugovorni odnosi, predstavlja značajnu obvezu koju je investitor odlučio prihvatiti, uz uvjet imenovanja njegovih predstavnika u Upravu Dina-Petrokemije kako bi se minimizirali operativni rizici vezani uz rad tog kompleksnog petrokemijskog sustava, omogućilo pokretanje proizvodnje i očuvala radna mjesta.

ZAGREB - Mogućnosti suradnje na području poticanja zapošljavanja, posebice mjere koje su namijenjene obrtnicima te strukovno obrazovanje bile su neke od tema razgovora ministra rada i mirovinskoga sustava Miranda Mrsića i izaslanstva Hrvatske obrtničke komore (HOK) koje je predvodio predsjednik Dragutin Ranogajec. Današnji sastanak jedan je u nizu sastanaka ministra Mrsića s predstavnicima interesnih organizacija koje žele poboljšati situaciju na tržištu rada i omogućiti onima koji žele raditi da brže i lakše dođu do posla, navodi se u priopćenju Ministarstva. Ministar je s predstavnicima HOK-a razgovarao mogućnosti suradnje na području poticanja zapošljavanja, mjerama koje su namijenjene obrtnicima, poglavito o potrebi što boljeg informiranja potencijalnih korisnika, kako obrtnika, tako i budućih naučnika. Neizbježna tema je bila strukovno obrazovanje, odnosno potreba što veće integracije stručne prakse u sustav formalne izobrazbe za obrtnička zanimanja. Obje strane su zainteresirane da se onima koji žele zapošljavati i onima koji žele raditi omogući da što brže, lakše i jednostavnije reguliraju poslovni odnos.

KUKULJANOVO - Nova upravna zgrada Industrijske zone d.o.o. sa sjedištem u Bakru, u koju je uloženo 13 milijuna kuna, danas je svečano otvorena u Industrijskoj zoni Kukuljanovo kraj Rijeke. Radovi na novoj zgradi u Industrijskoj zoni na Kuljanovu trajali su oko godine, tijekom koje je u zonu uložen ukupno 21 milijun kuna. Pripremljeno je deset novih radnih zaravni površine 90.000 četvornih metara, s cjelokupnom infrastrukturom za potrebe novih poduzetnika. Iz Industrijske zone d.o.o. Bakar ističu da je Industrijska zona Kukuljanovo sada najveća poslovna zona u Hrvatskoj te da u njoj posluju 154 poduzetnika koji zapošljavaju ukupno više od 3300 ljudi. Industrijska zona d.o.o. sa sjedištem u Bakru upravlja Industrijskom zonom Kukuljanovo i vlasnik je koncesije za osnivanje Slobodne zone Kukuljanovo, a njeni osnivači su gradovi Bakar (99,36 posto udjela) i Rijeka (0,06 posto) te općina Čavle (0,57 posto).

ZAGREB - Vrijednost dioničkih indeksa Zagrebačke burze danas je, drugi dan za redom nastavila padati, Crobexa za 0,23 posto, na 1.748,15 bodova, Crobex10 za 0,63 posto, na 971,63 boda. Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 15,9 milijuna kuna, a dodali se i 2,3 milijuna kuna blok prometa dionicom MIV-a, ukupni je promet iznosio 18,2 milijuna kuna. Najveći pojedinačni promet od 2,9 milijuna kuna ostvarila je dionica HT-a, čija je cijena porasla 0,51 posto, na 210 kuna. Milijunske promete danas su imale i tri dionice kojima se trguje na MTP-u. Tako je promet dionicom Europlanataže iznosio 1,5 milijuna kuna uz rast cijene od 4,05 posto. Cijena dionici Humanitasa pala je za 2 posto, uz promet od 1,5 milijuna kuna. Promet od 1,1 milijun kuna imala je dionica Gabarita kojoj je cijena pala za 1,75 posto. Među nešto trgovanijim dionicama na službenom i redovnom tržištu pad cijene zabilježile su dionice AD Plastika za 0,32 posto, Ingre 0,72 posto, Podravke 1,15 posto, povlaštena Adrisa 1,67 posto, Valamar Adria Holdinga 2,15 posto, Belja 2,64 posto, Vijadukta za 2,73 posto. Rast cijene pak ostvarile su danas dionice Ericssona Nikole Tesle za 0,54 posto, Konzuma 0,69 posto, Diokija 1,40 posto, Tiska 3,14 posto, Vira 3,74 posto, Lošinjske plovidbe za 7,19 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙