FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 10. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Matica hrvatskih sindikata najavila je da u četvrtak, 11. listopada, organizira prosvjed na Markovu trgu i Trgu bana Jelačića radi obrane socijalne države i otpora politici štednje. Organiziramo prosvjed u obranu socijalne države koju nam podmuklo pokušavaju oteti, na otpor ekonomskoj politici koja zatvara radna mjesta, protiv smišljenog smanjenja cijene rada u cijeloj zemlji, protiv dokazano pogrešne politike strogih mjera štednje koja nemilice udara po obrazovanju i zdravstvu, poručuje Matica u priopćenju. Matica hrvatskih sindikata, koja okuplja tri sindikata prosvjete i znanosti i sindikat medicinskih sestara, organizira prosvjed nakon što je Vlada pokrenula postupak otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe te pozvala sindikate javnih službi na pregovore o novom TKU-u. Do otkazivanja TKU-a došlo je zato jer sindikati članovi Matice nisu pristali na Vladin prijedlog izmjena TKU-a kojim bi im se, zbog štednje u državnom proračunu, smanjila materijalna prava u zamjenu za očuvanje plaća. Ti sindikati nisu se htjeli odreći regresa i božićnica i pristati na smanjenje jubilarnih nagrada, dnevnica i naknade za prijevoz bez da se Vlada obveže da će im sve to naknadno isplatiti, nakon što Hrvatska izađe iz krize.

ZAGREB - Tržište Europske unije za drvnu industriju predstavlja veliku šansu ali i izazov, no nužne su strukturne prilagodbe i oživljavanje razvojnih aktivnosti kako bi se nosila sa konkurencijom, istaknuto je na Poslovnom klubu o mogućnostima hrvatske drvne industrije na tržištu EU održanom u sklopu 39. međunarodnog sajma namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta na Zagrebačkom velesajmu. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako će Vlada svojim mjerama poticati razvoj tog sektora, no napominje kako se tvrtke trebaju okrenuti udruživanjima u klastere te sredstvima iz EU fondova koja će im ulaskom Hrvatske u EU biti na raspolaganju. Mišljenja je kako tvrtke još uvijek nisu dobro pripremljene za korištenje sredstava iz EU fondova i na tome se treba intenzivno raditi. Na skupu su izneseni i podaci o udjelu drvne industrije u ukupnom izvozu koji je nakon pada u 2010. u 2011. poprimio pozitivna obilježja, odnosno povećan je s 6,89 posto, na 7,21 posto.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas kako nije postignut nikakav dogovor s Beogradom vezano uz odluku vlade Srbije o zabrani izvoza šećerne repe, soje i suncokreta iz Srbije, što je pogodilo hrvatske šećerane koje su u toj zemlji imale dogovorenu proizvodnju. Nažalost nije postignut nikakav dogovor, iako je u desetak dana održan niz sastanaka na relaciji Beograd-Zagreb, odnosno dva resorna ministarstva, kazao je ministar Jakovina odgovarajući na novinarsko pitanje na Zagrebačkom velesajmu na kojem je otvorio sajam Ambientu. Uži kabinet vlade Srbije, odnosno njihova koordinacija, nije prepoznala grešku koju su napravili tom uredbom i ostali su pri njoj, kazao je Jakovina. To su velike štete i gubici za naše šećerane i mi ćemo, kao Vlada i resorno ministarstvo poduzeti određene korake s obzirom da je tu bilo kršenja ugovora CEFTA-e, a uputili smo i prosvjednu notu srbijanskoj vladi, kazao je Jakovina. Hrvatske šećerane imale su ugovorenu proizvodnju šećerne repe na 8.000 hektara u Srbiji.

ZAGREB - Ugovore o dodjeli nepovratnih namjenskih sredstava kapitalne pomoći za poticanje razvoja i održivosti prerade drva i proizvodnje namještaja potpisao je danas ministar poljoprivrede Tomislav Jakovina na sajmu Ambienta na Zagrebačkom velesajmu. Natječaj za dodjelu ove potpore objavljen je u travnju ove godine, a od 194 pristiglih prijava njih 160 zadovoljilo je sve natječajne uvjete te im je dodijeljeno ukupno 59,5 milijuna kuna.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas su nakon jučerašnjeg pada porasli, Crobex za 0,58 posto, na 1.757,94 bodova, a Crobex10 za 0,78 posto, na 980,29 bodova. Redovni promet na Burzi iznosio je danas 8,9 milijuna kuna, a blok prometom dionicama varaždinskog MIV-a ostvareno nešto više od tri milijuna kuna. Milijunski promet još je jedino imala dionica HT-a, malo veći od dva milijuna kuna. Cijena te dionice porasla je 0,28 posto, na 207,99 kuna. Po prometu slijedi dionica Ine, sa 630,4 tisuće kuna, a cijena joj je povećana za 1,15 posto, na 4.400 kuna. Za 620 tisuća kuna prodano je dionica AD Plastika, čija je cijena ostala nepromijenjena ili 106,95 kuna. Promet od 517 tisuća kuna imala je dionica Podravke, kojoj je cijena porasla za 0,98 posto, na 246 kuna. Cijena dionice Petrokemije pala je pak za 2,56 posto, na 226,03 kune, uz promet od 481,3 tisuće kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙