FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 6. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

SPLIT - Oko 450 radnika Konstruktora na pet velikih gradilišta u Hrvatskoj jutros je u sedam sati počelo štrajkati dok se ne ispune njihovi zahtjevi, doznaje se od povjerenika Sindikata građevinara Hrvatske Domagoja Ferdijara. "Uprava Konstruktora radnicima je ostala dužna šest plaća, regrese, otpremnine i doprinose za zadnje dvije godine. Štrajk će potrajati sve dok se ne ispune naši zahtjevi. Iako radnici, ako im se to ne isplati, traže stečaj, sindikatu je to posljednja opcija", rekao je Ferdijar i dodao kako su im se u štrajku pridružili i kolege koji su na čekanju. Naime, od 1200 radnika Konstruktora dio ih je već neko vrijeme na čekanju. Predstavnici Sindikata građevinara Hrvatske, koji djeluje unutar središnjice Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, još su u lipnju o problemima u splitskome Konstruktoru razgovarali s predsjednikom uprave Željkom Žderićem, koji im je rekao kako ima rješenje, ali radnici trebaju biti strpljivi. "Obavljen je i postupak mirenja na kojem smo predložili da se preostale neisplaćene plaće radnicima isplaćuju nekom dogovorenom dinamikom, no to uprava nije željela prihvatiti. Mi smo uvijek otvoreni za razgovor", rekao je Ferdijar.

ZAGREB - Proces reprivatizacije poslovne mreže Hypo Alpe-Adria-Banke u jugoistočnoj Europi službeno je započeo danas i u toj austrijskoj bankarskoj grupaciji vjeruju kako će privući više ozbiljnih investitora. Nakon što je 2009. završila u vlasništvu austrijske države, Hypo Alpe-Adria-Banka nastoji se restrukturirati smanjenjem i prodajom imovine. U proljeće ove godine izabrala je Deutsche Bank za investicijsku banku za najavljeni proces reprivatizacije poslovne mreže u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH i Crnoj Gori, a danas je potvrdila početak tog procesa i objavila da će pisane ponude zainteresiranih prikupljati do 7. prosinca. "Trenutno ni od strane Republike Austrije niti Europske komisije nije zadan rok. Koliko će proces točno trajati nije definirano, pogotovo jer je banka stabilna i sigurna te će osluškivati ponude i u konačnici se odlučiti za dugoročno najbolju - kako za banku tako i za klijente", navode iz austrijske banke. Iz te banke u Hrvatskoj ističu kako će nastaviti nesmetano poslovati u Hrvatskoj koja je "po svim parametrima, počevši od tržišnog udjela, broja klijenata, tržišnog potencijala, jedno od ključnih tržišta Hypo Grupe". "Proces reprivatizacije Grupe neće se ni na koji način negativno reflektirati na klijente", ističu iz Hypo banke u Hrvatskoj, te naglašavaju da su u prvih devet mjeseci ove godine uspješno zadržali četvrtu poziciju na tržištu.

ZAGREB - Uprava Podravke d.d. donijela je odluku o smanjenju svog proizvodnog programa za otprilike 660 proizvoda koji su do sada bili prisutni na raznim tržištima, ali nisu donosili očekivani pozitivan efekt, priopćeno je danas iz te koprivničke prehrambene tvrtke. Na taj način očekuje se pozitivan učinak na bruto maržu u iznosu od 1,2 milijuna kuna, navodi se u priopćenju. Istodobno, Uprava Podravke donijela je i odluku o procesu restrukturiranja pekarskog programa radi smanjenja troškova proizvodnje i poboljšanja profitabilnosti. Riječ je o nastavku procesa racionalizacije poslovanja i povećanja efikasnosti, što je, u sadašnjem razdoblju, jedan od najvažnijih prioriteta Uprave Podravke na čelu s predsjednikom Zvonimirom Mršićem. Ujedno, radi se na usmjeravanju poslovanja na ključne kategorije, proizvode i tržišta na kojima Podravka želi nastaviti profitabilan rast, zaključuje se u priopćenju.

OPATIJA - Kvarnerska turistička odredišta od početka siječnja do kraja listopada ove godine posjetilo je dva milijuna i sto tisuća turista, koji su ostvarili više od 12 milijuna noćenja, što je u odnosu prema istom razdoblju lani jedan posto više turista te tri posto više noćenja, podatci su primorsko-goranske Turističke zajednice. Najviše noćenja bilo je na otoku Krku, u prvih deset mjeseci više od 3,8 milijuna, što je u ukupnim noćenjima na Kvarneru udio do 31,7 posto. Po broju noćenja slijede Mali Lošinj (udio u ukupnim noćenjima 16,31 posto), Rab (14,7 posto), opatijska rivijera (12,5 posto), crikvenička rivijera (11,4 posto) itd. Najviše noćenja na Kvarneru ostvarili su gosti iz Njemačke, oko 3,3 milijuna, što je 14 posto više nego u istom razdoblju lani, a u noćenjima stranih gostiju udio od 29,9 posto. U listopadu se na Kvarneru odmaralo 87.408 turista, približno kao u istome mjesecu lani, a ostvareno je 295.041 noćenje, što je četiri posto više nego lani.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze današnje su trgovanje završili u plusu, Crobex je porastao za 1,26 posto, na 1.768,22 boda, a Crobex10 za 1,65 posto, na 991,96 bodova. Redovni promet Zagrebačke burze danas je iznosio 9,7 milijuna kuna, a još je nešto više od 3 milijuna kuna ostvareno blok prometom dionicama Slatinske banke po cijeni od 91 kunu. Dionica HT-a protrgovano je za 1,9 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 3,35 posto, na 212,90 kuna. Po prometu slijedi dionica Zagrebačke banke s 889,9 tisuća kuna, a cijena te dionice nije se mijenjala i iznosi 37 kuna. Dionica Valamar Adria Holdinga prodano je za 881,9 tisuća kuna, uz rast cijene od 1,68 posto, na 111 kunu. Rast cijene za 0,74 posto, na 6.850 kuna, zabilježile su dionice Leda kojih je prodano za 739,3 tisuće kuna. Od trgovanijih dionica rast cijene bilježe i dionice Belja za 0,31 posto, AD Plastika za 0,75 posto, Rivere Adria za 0,90 posto, Petrokemije za 0,92 posto, Ine za 1,18 posto, Vira za 1,31 posto, povlaštene dionice Adris grupe za 1,63 posto, dionice Luke Rijeka za 2,08 posto, Podravke 2,30 posto, a veći rast cijene bilježi dionica Diokija za 7,08 posto. S padom cijene pak trgovanje su završile dionice Ericssona Nikole Tesle za 0,12 posto, Vupika za 0,68 posto, Dalekovoda za 0,75 posto, Konzuma za 0,96 posto, itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙