FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 18. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina apelirao je danas na proizvođače mlijeka da ne obustave isporuku mlijeka jer će na taj način nanijeti štetu i sebi i mljekarskoj industriji najavljujući kako će sredinom idućeg tjedna biti prezentiran 'mliječni kodeks' sa parametrima za izračun otkupne cijene mlijeka, te mjere koje bi trebale pomoći tom sektoru. Ne postoji razlog za obustavu isporuke mlijeka, jer će se na taj način nanijeti šteta i samim proizvođačima i mljekarskoj industriji, kazao je komentirajući najavu Koordinacije udruga proizvođača mlijeka, koja okuplja 27 udruga iz sedam županija, da će prestati s isporukom ukoliko Ministarstvo poljoprivrede ne utječe na povećanje otkupne cijene mlijeka s 2,40 kuna na 4,05 kuna. Izvijestio je kako će u iduću srijedu na Savjetu za mlijeko biti prezentiran 'mliječni kodeks' koji je usuglašen s mljekarskim paketom EU i mjere koje bi trebale pomoći tom sektoru. Tim bi se kodeksom uredili svi odnosi između proizvođača i prerađivača, uključujući i cijenu, kazao je napominjući kako se vrlo intenzivno radilo na mjerama kojima bi se pomoglo sektoru govedarstva. Kazao je i kako negativni trendovi u sektoru mljekarstva nisu nešto što se desilo u zadnja dva tri mjeseca, u 2011. je 2.228 farmi prestalo isporučivati mlijeko, a u prvih osam mjeseci ove godine to su učinile 963 farme.

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) zatražio je danas od zastupnika u Hrvatskom saboru da ne glasuju za paket novih energetskih zakona dok im ne bude predstavljen njihov socijalni učinak i dok se u zakon ne ugrade svi oblici pomoći kojima će se štititi ugroženi kupci. Nije sporno da je usklađivanje s tzv. Trećim energetskim paketom EU obveza Hrvatske, jednako kao i zemalja članica EU-a, no Vlada nije odradila "domaću zadaću" sadržanu u tom paketu koja se tiče učinkovite zaštite socijalno ugroženih građana, ističe SSSH u pismu zastupnicima. Predloženi zakoni samo u općim crtama definiraju kriterije za stjecanje statusa "ugroženog kupca", a konkretna prava trebala bi biti riješena Vladinim uredbama. To znači da se zakoni donose bez sagledavanja socijalnih učinaka, a konkretizacija pomoći ugroženim kupcima ostavlja se izvršnoj vlasti na političko arbitriranje, prema političkim okolnostima i stanju u državnom proračunu, upozorava SSSH.

ZAGREB - Na upravo završenom trećem regionalnom Virtualnom danu karijera i znanja u organizaciji triju portala za zapošljavanje - MojPosao.net, Posao.ba i Infostud.com, zabilježeno je 158.000 posjetitelja koji su imali priliku aplicirati na više od 200 otvorenih natječaja za slobodno radno mjesto, priopćio je danas MojPosao.net. Ove godine na sajmu se predstavilo 30 tvrtki i devet edukativnih ustanova koji su putem online chata bili na raspolaganju svim posjetiteljima. Zabilježeno je povećanje prosječnog broja posjeta po štandu izlagača - prošle godine bilo je 3.500 posjeta, dok je ove godine zabilježeno gotovo 4.000 posjeta po štandu. Virtualni dan karijere i znanja omogućio je poslodavcima regionalno pozicioniranje na tržištu rada i potragu za potrebnim kadrom unutar regije.

ZAGREB - Hoteli Makarska ostvarili su u prvih devet mjeseci ove godine dobit od gotovo 16 milijuna kuna, što je znatno više u odnosu na dobit iz istog razdoblja lani, a posljedica je povećanja prihoda uslijed boljih turističkih kretanja u Hrvatskoj u ovoj godini, kao i pada rashoda zbog dodatnih ušteda, pokazuju podaci iz financijskog izvješća koje je ta tvrtka dostavila Zagrebačkoj burzi. Ukupni prihodi Hotela Makarska u prvih su devet mjeseci ove godine porasli za 7,6 posto, na 61,9 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi pali za 3,3 posto, na 45,9 milijuna kuna te je ostvarena dobit od 15,98 milijuna kuna ili 59,3 posto veća nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Poslovni prihodi, koji čine više od 98 posto ukupnih prihoda, pritom su porasli za 6,3 posto, a rast je ostvaren zahvaljujući povećanom fizičkom prometu i turističkim kretanjima u Hrvatskoj, navode iz Hotela Makarska.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze rastu četvrti trgovinski dan zaredom, a dobitnica dana je dionica Podravke kojoj je cijena povećana za 7,54 posto nakon što je predsjednik njezine Uprave danas najavio da će uskoro uslijediti dobre vijesti iz te koprivničke kompanije. Crobex je danas porastao za 0,67 posto, na 1.780,54 boda, dok je Crobex10 povećan za 0,68 posto, na 992,96 bodova. Redovni promet Burze danas je iznosio 16,8 milijuna kuna, od čega je više od polovice ili 8,8 milijuna kuna ostvarena povlaštenom dionicom Adris grupe, kojoj je cijena povećana za 0,50 posto, na 243,51 kunu. Dionicom HT-a ostvaren je promet od 1,8 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,18 posto, na 216,12 kuna. Za milijun kuna trgovalo se dionicom Podravke čija je cijena porasla za 7,54 posto, na 270 kuna. Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić danas je na zajedničkoj konferenciji Zagrebačke burze i fondovske industrije u Rovinju, uz napomenu kako zbog pravila Burze ne može govoriti o detaljima, najavio kako će uskoro uslijediti dobre vijesti iz te kompanije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙