FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 1. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Iz Dukata su izvjestili da su povećali otkupnu cijenu sirovog mlijeka na svojoj otkupnoj bazi za 15 lipa po kilogramu isporučenog mlijeka. Korekcija otkupnih cijena mlijeka, kako su istaknuli, obračunava se za otkupljeno mlijeko od 1. listopada ove godine. "Povod za povećanje otkupnih cijena mlijeka jest težak položaj proizvođača mlijeka, dodatno ugroženim od posljedica ovogodišnje suše koja je prouzročila ne samo značajan rast cijena stočne hrane već i mogući nedostatak stočne hrane u Hrvatskoj", navode u Dukatu. Na nužnost sustavnog rješavanja nagomilanih problema s kojima su suočeni proizvođači mlijeka nedavno su upozorili i iz Gospodarsko interesnog udruženja Croatiastočar iz kojeg naveli kako su u zadnja tri mjeseca zabilježeni negativni trendovi u otkupu mlijeka te da su u lipnju i srpnju otkupljene najmanje količina mlijeka u zadnjih osam godina.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Hrvatske za srpanj iznosila je 5.424 kune, što je nominalno manje za 1,2 posto, a realno manje za 0,2 posto u odnosu na lipanj, objavio je Državni zavod za statistiku. U odnosu na srpanj prošle godine prosječna neto plaća za ovogodišnji srpanj nominalno je porasla za 1,1 posto, ali je realno pala za 2,2 posto. Za razdoblje od siječnja do srpnja ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila je 5.453 kune, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine nominalno više za 1,1 posto, a realno je niže za 1,4 posto. Najviša prosječna neto plaća za srpanj isplaćena je u zračnom prijevozu i iznosila je 10.237 kuna. Po visini prosječne neto plaće za srpanj slijedi promidžba (reklama i propaganda) s 9.952 kune. Najniža je pak prosječna neto plaća za srpanj isplaćena u proizvodnji odjeće i iznosila je 2.891 kunu, a prosjek manji od tri tisuće kuna statistika bilježi i u proizvodnji kože i srodnih proizvoda gdje su zaposleni prosječno primili 2.994 kune.

ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u kolovozu je bio manji za 0,6 posto u odnosu na srpanj, a na godišnjoj je razini, u odnosu na kolovoz prošle godine, manji za 5,1 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Po podacima DZS-a, ukupna proizvodnost rada u industriji u razdoblju od siječnja do kolovoza ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine manja je za 1,2 posto. Statistika zaposlenih osoba u industriji prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti pokazuje da je na godišnjoj razini, u kolovozu ove u odnosu na kolovoz prošle godine, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji, koja u strukturi ukupno zaposlenih u industriji ima najveći udio od 89,91 posto, pao za 5,2 posto. Po podacima DZS-a, broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju na godišnjoj je razini smanjen za 5,3 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 2,5 posto.

ZAGREB - Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras boravi u dvodnevnom radnom posjetu Turskoj, u Istanbulu gdje će sutra biti otvoren međunarodni specijalizirani sajam metaloprerađivača "Maktek Eurasia 2012" na kojem po prvi put sudjeluju i hrvatski obrtnici u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK), izvijestili su danas iz Ministarstva i iz HOK-a. Sajam "Maktek Eurasia 2012" održat će se od 2. do 7. listopada, a iz Ministarstva poduzetništva i obrta najavljuju kako će ga svečano otvoriti ministar Maras. Hrvatski će ministar poduzetništva i obrta u Turskoj imati i niz radnih sastanaka, primjerice s turskim ministrom znanosti, tehnologije i industrije Nihtatom Ergunom, a razgovarat će se o hrvatsko-turskim gospodarskim odnosima te njihovim potencijalnim investicijama u Hrvatsku. Hrvatski obrtnici na sajmu "Maktek Euroasia 2012" nastupaju u organizaciji HOK-a, a predstavlja se desetak obrtnika. Nastupom na ovom sajmu hrvatski obrtnici traže poslovne partnere za dugoročnu suradnju u kupnji i distribuciji proizvoda na tržištu Turske i susjednih zemalja, ističu iz HOK-a. Međunarodni sajam "Maktek Eurasia" u Istanbulu je respektabilna sajamska izložba na kojoj sudjeluje oko tisuću izlagača iz 40-tak država.

ZAGREB - U mirnom prijepodnevnom trgovanju Crobex indeksi Zagrebačke burze bili su u minusu, a u nešto većem fokusu investitora tek je bila dionica Diokija. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,15 posto, na 1.712 bodova, a Crobex10 0,85 posto, na 946 bodova. Redovni promet iznosio je otprilike 2 milijuna kuna, što je 2,6 milijuna manje nego u petak u ovo doba. Dionicom Diokija do podneva ostvaren je najveći promet, 394.000 kuna, a cijena joj je porasla 1,04 posto, na 20,45 kuna. Slijedi dionica HT-a, s prometom od 290.000 kuna, a cijena joj je ojačala 0,16 posto, na 200,68 kuna. Prometi iznad 100.000 kuna ostvareni su još samo dionicom Atlantic grupe, koja je poskupjela 3,39 posto na 488 kuna, te povlaštenom dionicom Adrisa, čija je cijena ojačala 0,59 posto, na 224 kune.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna, ojačala prema euru za 0,09 posto. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,442873 kune. Kuna je ojačala i prema švicarskom franku, za 0,03 posto, te prema britanskoj funti, za 0,19 posto, a oslabila prema američkom dolaru za 0,21 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,156732 kune, funte 9,321068 kuna, a dolara 5,769669 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙