FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 27. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ponovio je danas kako je prvi zadatak države da kroz svoje ovlasti koje ima kao drugi veliki dioničar Ine osigura uspješno funkcioniranje te kompanije. Čačić je to rekao odgovarajući na upit novinara da komentira traženje hrvatskih članova Nadzornog odbora Ine da predsjednik Uprave Zoltan Aldott podnese ostavku, kao i oštru kritiku ministra financija Slavka Linića koji je danas izjavio kako je istina da mađarski MOL može Inom upravljati i bez hrvatske Vlade, ali da u tom trenutku "oni otvaraju rat s hrvatskom državom". "O tome sam sve rekao prije dva dana. Prvi zadatak države je da osigura, i kroz svoje ovlasti koje ima kao drugi veliki dioničar, uspješno funkcioniranje Ine. Mi sasvim sigurno kao država moramo biti dio rješenja, a ne problema, to je naša najveća tvrtka i naš najveći izvoznik", kazao je Čačić. "Problemi su ozbiljni, problemi su objektivni, ali sasvim sigurno nećemo ih rješiti na televiziji", rekao je Čačić.

ZAGREB/BUDIMPEŠTA - Mađarski MOL kategorički je odbio "nacionalističke komentare pojedinih članova upravljačkih tijela Ine" i u današnjem priopćenju poručio kako je jedini interes svih uspješna i učinkovita Ina te kako su uvijek otvoreni za razgovore o daljnjem razvitku Ine, a i iz Ine su istaknuli da su ulaganja od ključne važnosti za razvoj te kompanije te je dijalog s hrvatskom Vladom od ključne važnosti. "MOL Grupa kategorički odbija nacionalističke komentare pojedinih članova upravljačkih tijela Ine. Nema Mađara, niti Hrvata u Ini, samo ljudi koji rade za Ininu dobrobit", navodi se u priopćenju. Iz MOL-a ističu kako je Ina na ispravnom putu razvoja i ostvaruje pozitivne rezultate te kako se na sastancima Ininih upravljačkih tijela 99 posto odluka donosi jednoglasno. MOL poručuje i kako je jedini interes svih uspješna i učinkovita Ina. "Želimo biti dio rješenja, a ne dio problema. Uvijek smo bili otvoreni za pregovore o daljnjem razvitku Ine koji će kompaniju još više ojačati, kao što smo poštivali zahtjeve drugog velikog dioničara. Slijedom toga smo intenzivirali modernizaciju maloprodajne mreže i pripremali sljedeći značajan investicijski ciklus u riječkoj Rafineriji", ističu iz MOL-a. I iz Ine ističu kako je Ina, unatoč gospodarskoj krizi, uspješna kompanija koja ostvaruje dobre poslovne rezultate te bi svima odgovornima nastavak takvog poslovanja trebao biti primaran cilj. "Ulaganja u sva tri segmenta djelatnosti - istraživanje i proizvodnju, rafinerije i trgovinu na malo - su od ključne važnosti za održivi razvoj Ine, te je dijalog s Vladom RH i kao dioničarom i kao regulatorom u tom svjetlu od ključne važnosti", zaključuju u Ini.

ZAGREB - Predstavnici Hrvatskih voda i 132 komunalna društva potpisali su danas ugovore za projekte u vodnom gospodarstvu vrijedne 866 milijuna kuna, a koji se financiraju u okviru Vladina programa pokretanja investicijskog ciklusa. Ugovorima se osiguravaju dodatna ulaganja u sustave vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Ukupna vrijednost ulaganja u zaštitu voda iznosi 422,8 milijuna kuna, a u razvoj vodoopskrbe 443,3 milijuna kuna. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako je potpisivanje ugovora potvrda pokretanja investicijskog ciklusa u vodno gospodarstvo, kao što se najavljivalo. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić smatra kako više nije problem imamo li projekte, imamo li novac, već jesmo li u stanju to realizirati. U realizaciji ovih ugovora bit će stotine tvrtki koje sudjeluju u investicijama i njihovi kooperanti i to je nešto što Hrvatskoj treba, rekao je Čačić ističući kako se sve čini da se hrvatsko gospodarstvo pokrene.

POŽEGA - Koordinacija seljačkih udruga Slavonije i Baranje na današnjoj je konferenciji za novinare najavila organiziranje javnih prosvjeda ukoliko se uskoro ne postignu dogovori s Vladom i Ministarstvom poljoprivrede oko potpora hrvatskom seljaku. Od resornog ministarstva je zatraženo da parametre u proizvodnji sirovog mlijeka uskladi sa standardima Europske unije, te da vrati subvenciju od 42 lipe po litri mlijeka. Predsjednika Koordinacije Dragutin Dukić upozorio je na podatak da su se od početka ove godine 1.432 obiteljska gospodarstva prestala baviti proizvodnjom mlijeka te da je unatrag pet, šest godina bilo 12 velikih mliječnih industrija, a danas svega četiri. Predsjednik udruge Brazda i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić kazao je kako su bili kod ministra Linića i tražili da država intervenira kroz proračun u dijelu stočarstva, jer štale ostaju prazne i bit će jako skupo podizanje novih farmi i traženje novih proizvođača, a zatražili su i da država intervenira kroz robne zalihe žitarica. Na žalost, ministar Linić nam je rekao da ne može biti dodatno izdvojena niti jedna kuna u proračunu, no da bi se s robnim zalihama moglo ići u intervenciju, kazao je Brlošić.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas kako nema puno prostora da se proizvođačima mlijeka vrati državna subvencija od 42 lipe po litri mlijeka, no kako će se o problema i mogućim rješenjima u tom sektoru razgovarati idući tjedna na Savjetu za mlijeko. Što se tiče intervencija, mislim kako tu neće biti puno prostora, ali ima određenih načina kako pomoći sektoru mljekarstva, odnosno kompletnom stočarstvu koje je s ovom sušom i nedostatkom stočne hrane najviše pogođeno, kazao je Jakovina odgovarajući na upite novinara o zahtjevima proizvođača mlijeka da im se vrati državna subvencija od 42 lipe. Najavio je kako će se idući četvrtak, 4. listopada, na sastanku Savjeta za mlijeko, na kojem će biti predstavnici udruga mljekara i mljekarske industrije, pokušati pronaći najbolje rješenje. Dobili smo zahtjeve, očitovanja, stručne službe napravile su trendove kretanja u mljekarstvu i na tom Savjetu ćemo iznaći najbolje rješenje, istaknuo je Jakovina. Na pitanje o mogućem rastu cijena hrane, uslijed suše, i ukoliko dođe do njega da li su moguće neke intervencije, kaže kako je trend poskupljenje hrane nešto što ne obilježava samo tržište Hrvatske već i regije i svijeta. Pratimo kretanja i ne očekujemo da će biti drastičnih skokova i poremećeja u cijenama na našem tržištu, kazao je te napomenuo kako će se pratiti situacija.

PULA - Pulsko brodogradilište Uljanik danas je kompaniji iz Azerbajdžana isporučilo brod "Balaken" za prijevoz vagona. Riječ je o drugom od dva ugovorena broda za kompaniju "Azerbaijan State Caspian Shipping Company", nosivosti 5.000 tona za prijevoz vagona Kaspijem. Brod je dužine 154,8 i širine 17,5 metara, a ukupno će moći prevoziti 54 vagona. Od početka montaže "Balakena" na navozu, 30. ožujka ove godine, do današnje isporuke vlasniku prošlo nepunih šest mjeseci, što je najkraće razdoblje od početka montaže do isporuke u posljednjih 15-ak godina, te predstavlja izniman uspjeh svih radnika Uljanika, ističu iz pulskog brodogradilišta.

ZAGREB - Šesta regionalna konferencija MobilityDay održana je danas u Zagrebu okupivši oko 300 sudionika iz Hrvatske i regije kojima su predstavljeni najnoviji trendovi mobilnih tehnologija i komunikacija čiji je zajednički nazivnik dinamičnost i brzi rast, ali i na kojoj je skrenuta pažnja na važnost mobilnih tehnologija za razvoj domaćeg gospodarstva. U sklopu panela "Potencijal malih ekrana za veliki posao" razgovaralo se o potencijalu sve brojnijih brojnih domaćih startup tvrtki koje su, kako se čulo, pune mlade energije, znanja i volje za ostvariti velike rezultate. Organizator konferencije Tomislav Bronzin je kazao da često sama ideja i volja nisu dovoljne nego da mladim treba omogućiti i sustavnu logističku te poslovnu podršku da bi se razvijali brže i efikasnije. Vjeruje i da bi se ulaganja u takve tvrtke domaćem gospodarstvu svakako isplatila.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex prekinuo je petodnevni pad, danas je porastao za 0,79 posto, na 1.695,56 bodova, a Crobex10 povećan je za 0,33 posto, na 942,67 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 9,1 milijun kuna, a svega su dvije dionice imale promete veće od milijun kuna. Dionicom Ine ostvareno je 1,6 milijuna kuna prometa, uz porast cijene za 2,38 posto, na 4.300 kuna. Dionica Diokija dobila je na cijeni za 9,34 posto, na 19,67 posto, a imala je 1,4 milijuna kuna prometa. Po prometu slijedi dionica HT-a, sa 808,2 tisuće kuna, uz porast cijene za 0,12 posto, na 198,25 kuna. Cijena povlaštene dionice Adris grupe nije se mijenjala i iznosila je 221,50 kuna, s prometom od 612 tisuća kuna, a dionici AD Plastika cijena je pala za 1,41 posto, na 105 kuna, uz promet od 590,2 tisuće kuna. Kod dionica s većim prometom, cijena je pala dionicama Ericssona N. Tesle za 0,25 posto, Vira 0,47 posto, Viadukta za 4,68 posto. Poraste cijena zabilježile su pak dionice Zagrebačke banke za 0,53 posto, Leda 0,90 posto, Končar elektroindustrije 1,82 posto, Valamar Adria Holdinga 1,92 posto, Petokemije 2,07 posto, Belja 4,10 posto, Ingre za 5,42 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙