FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snižene prognoze potražnje spustile cijene nafte prema 115 dolara

LONDON, 12. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima prema razini od 115 dolara za barel budući da su predviđanja o nastavljenom padu potrošnje i većoj proizvodnji amortizirala strah od mogućeg poremećaja u opskrbi s Bliskog istoka.

Cijena barela sirove nafte kliznula je na londonskom tržištu 52 centa, na 115,19 dolara, nakon što je nakratko potonula i na 114,23 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 21 cent nižoj cijeni od 92,28 dolara.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila je u petak prognozu rasta potražnje za naftom u svijetu u razdoblju od 2011. do 2016. za 500 tisuća barela dnevno u odnosu na prognozu iz prosinca, čime se ublažava pritisak na Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da proizvodi više nafte.

Snižena je i prognoza o potražnji za naftom u 2013., za 100 tisuća barela dnevno, na ukupno 90,48 milijuna barela dnevno, zbog smanjene potrošnje u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi i Kini.

"Čini se da je reakcija tržišta negativna. Cijene sirove nafte oslabile su, nakon jučerašnjeg rasta, zbog bojazni koje je izazvala potvrda predviđanja u vezi s rastom potražnje u svijetu", tumači Myrto Sokou iz Sucden Financiala.

"Raspoloženje su danas odredile prognoze IEA-e koje pritišću cijene nafte pa možemo očekivati nastavak silaznog trenda do kraja dana", dodaje Sokou.

Istodobno je naftni div BP ishodio dozvolu američke vlade za izvoz američke sirove nafte u Kanadu a izvoznu dozvolu zatražio je i Royal Dutch Shell, što ukazuje na povećanje proizvodnje u vodećem potrošaču nafte SAD-u a time i ukupne ponude energenata u svijetu.

"To će značajno promijeniti dinamiku na tržištima nafte u narednim godinama jer se očekuje da će uvoz nafte u SAD pasti a izvoz porasti", tumači Ryoma Furumi iz Newedge Japana.

Potporu cijenama nafte ipak i dalje pružaju napetosti između Turske i Sirije, zbog mogućeg poremećaja u opskrbi iz naftom bogate regije Bliskog istoka.

Sirija je u četvrtak optužila Tursku za "zračno piratstvo" nakon što je Ankara zadržala sirijski putnički zrakoplov s odredištem u Damasku, tvrdeći da prevozi municiju.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 111,35 dolara, što znači da je bila 41 cent viša nego prethodnog dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙