FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte balansiraju između zabrinutosti za opskrbu i za potražnju

LONDON, 27. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Cijena sirove nafte zadržala se u četvrtak u Londonu iznad razine od 110 dolara zbog obnovljenih strahova za opskrbu s Bliskog istoka te eskalacije dužničke krize u eurozoni koja je pojačala zabrinutost za potražnju.

Cijena barela sirove nafte ostala je na londonskom tržištu gotovo nepromijenjena, na 110,14 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo za 25 centi višoj cijeni, od 90,23 dolara.

Nesigurnost oko paketa pomoći za Španjolsku i nesuglasje u vezi grčkoga duga otkrivaju teškoće s kojima se Europa sučeljava u rješavanju krize, što pritišće tržišta.

Potporni su faktor pak bile iranske izjave da će "neutralizirati" sve napore da se sabotiraju njihova nuklearna postrojenja. Iran se suočava s prijetnjom vojne akcije "neciviliziranih cionista", kazao je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u govoru pred Glavnom skupštinom UN-a, aludirajući na Izrael.

Cijene nafte podržao je i neočekivani pad zaliha sirove nafte i naftnih prerađevina u SAD-u u prošlom tjednu, slijedom potonuća uvoza sirove nafte. Zalihe Sirove nafte smanjile su se za 2,45 milijuna barela a očekivao se njihov rast za 900 tisuća barela. Zalihe benzina smanjile su se za 481 tisuću barela a očekivalo se njihovo povećanje za 200 tisuća barela.

"Slabe su šanse za daljnji pad cijena, s obzirom na geopolitičke napetosti na Bliskom istoku i mogućnost novih injekcija likvidnosti središnjih banaka", stoji u bilješci Commerzbanka.

Tržište se sada okreće Španjolskoj koja će danas najaviti niz gospodarskih reformi i tijesni proračun za 2013.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 106,84 dolara, što znači da je bila 1,15 dolara niža nego prethodnog dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙