FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ispod 110 dolara, utezi jači dolar i kriza u eurozoni

LONDON, 26. rujna 2012. (Reuters) - Cijena sirove nafte pala je u srijedu u Londonu ispod razine od 110 dolara, opterećena jačim dolarom i strahom od posustajanja rasta i negativnih posljedica dužničke krize u eurozoni, u kontekstu velikih prosvjeda u Grčkoj protiv mjera štednje.

Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom i američkom tržištu za 1,04 dolara, na 109,41 dolara, odnosno 90,33 dolara.

Promet je u srijedu u Grčkoj stao, trgovine su zatvorene a bolnice primaju samo hitne slučajeve, nakon što su dva najveća sindikata u zemlji odlučila prosvjedovali protiv novog kruga mjera štednje. Grčki prosvjedi uslijedili su nakon španjolskih štrajkova, obnavljajući zabrinutost da se dužnička kriza eurozone produbljuje unatoč naporima središnjih banaka da potaknu svoja gospodarstava.

Naftna je tržišta dodatno pritisnulo jačanje dolara prema euru nakon što je španjolska središnja banka objavila da je španjolski bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju pao po "značajnoj stopi". Jači dolar obično pritišće cijene nafte jer slabi kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za naftom.

"Ulagači danas zaziru od rizika. Mediji posvećuju veliku pažnju štrajku u Grčkoj i demonstracijama u Španjolskoj", kazao je Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Prosvjednici su se u utorak sukobili s policijom u Madridu dok vlada priprema novi ciklus mjera štednje u nacrtu proračuna za iduću godinu koji će biti objavljen sutra.

Španjolska je u središtu dužničke krize u eurozoni jer se strahuje da vlada ne uspijeva kontrolirati svoje financije ni one zaduženih regija, u uvjetima opetovanog pada gospodarstkih aktivnosti, zbog kojeg je gotovo svaki četvrti Španjolac bez posla.

Ulagače zabrinjava i slaba potražnja u Kini, drugom po veličini potrošaču nafte u svijetu, budući da manjim poduzećima, glavnim generatorima rasta i zapošljavanja, nedostaje novca, budući da banke favoriziraju veća poduzeća koja podupire država.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 107,47 dolara, što znači da je bila 52 centa viša nego prethodnog dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙