FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabi podaci iz Europe i Kine spustili cijene nafte

LONDON, 3. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima nakon što su slabi podaci iz Europe i Kine prigušili izglede za potražnju, a sumorno raspoloženje dodatno pritišće i zaoštravanje krize u eurozoni.

Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu 96 centi, na 110,61 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 56 centi nižoj cijeni, od 91,33 dolara.

Kineski službeni indeks menadžera nabave (PMI) u sektoru usluga pao je u rujnu na 53,7 bodova, s kolovoška 56,3 boda a nedavno objavljen indeks za industrijski sektor također je pokazao posustajanje aktivnosti.

U Europi su pad novih narudžbi i ubrzano otpuštanje radnika obilježili ubrzani pad aktivnosti u privatnom sektoru u prošlom mjesecu, pokazalo je istraživanje ugledne tvrtke Markit. Njezin indeks menadžera nabave (PMI) navodi na zaključak o gotovo neizbježnom opetovanom klizanju eurozone u recesiju u trećem tromjesečju.

"Malo je toga ohrabrujućeg. Strahuje se da Španjolska možda i neće tražiti paket pomoći a tu je i glavna nesigurnost u vezi s Kinom", rekao je Filip Petersson iz stockholmskog SEB-a.

Cijene nafte su još uvijek 20 dolara više nego što su bile u lipnju zbog bojazni da bi napetosti na Bliskom istoku mogle prouzročiti poremećaj u opskrbi. Ulagači su sve uvjereniji da spor oko iranskog nuklearnog programa neće biti tako skoro razriješen.

"Cijene neće snažno pasti sve dok tržišta podgrijavaju odnosi Irana i Izraela, dakle ne prije kraja godine", smatra Tony Nunan iz tokijske korporacije Mitsubishi.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 109,32 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙