FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blago porasle, čeka se Fedova objava poticaja

LONDON, 13. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su neznatno u četvrtak na međunarodnim tržištima slijedom očekivanja ulagača da će američka središnja banka na kraju dvodnevnog zasjedanja pokrenuti nove poticajne mjere za gospodarstvo.

Barel sirove nafte na londonskom je tržištu neznatno poskupio, na 116,06 dolara, nakon što je dan ranije bio u plusu 56 centi. Na američkom se tržištu prodavao po gotovo jednakoj cijeni od 97,17 dolara.

Američka središnja banka FED trebala bi danas na kraju dvodnevnog sastanka objaviti treći krug monetarnih poticaja, poznatih kao kvantitativno ublažavanje monetarne politike. Također se očekuju i naznake da može jamčiti ultra niske kamatne stope još najmanje tri godine.

"Neće biti većih poteza prije govora Bena Bernankea. Šanse za treći ciklus kvantitativnog ublažavanja monetarne politike iznose najmanje 50 posto. Mislim da će Fed pokrenuti QE3 ali objava neće biti strateške prirode jer bi se time ugrozila bit tog poteza. Razumijem ipak političko iskušenje da se učini tako nešto", rekao je Filip Petersson iz švedskog SEB-a.

Tržišta, uključujući i naftno, smiruju se "nakon jučerašnje euforije povezane s Europskom središnjom bankom" i sada čekaju američke podatke, rekao je Rob Montefusco iz londonskog Sucden Financial.

Cijene dodatno podupire i napetost na Bliskom istoku zbog ubojstva američkog ambasadora u Libiji i antiameričkih prosvjeda u Libiji i Egiptu. Američki predsjednik Barack Obama nazvao je ubojstvo veleposlanika Christophera Stevensa i još tri Amerikanca u libijskom gradu Benghaziju u utorak navečer "nečuvenim", obećavši da će naći počinitelje.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 113,36 dolara, što znači da je bila 68 centi viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙