FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeni dokumenti s preporukama o prilagodbi klimatskim promjenama

ZAGREB, 10. listopada 2012. (Hina) - Dva značajna dokumenta koji donose preporuke koje bi trebale poticati definiranje inicijativa povezanih s klimatskim promjenama i usmjeravati rad nacionalnih mreža civilnih organizacija za prilagodbu klimatskim promjenama "Procjena ranjivosti od klimatskih promjena za Republiku Hrvatsku" i "Regionalna procjena ranjivosti od klimatskih promjena", predstavljeni su na današnjoj konferenciji za novinare.

Predstavljajući dokumente, voditelj Službe za pripremu i djelovanje u katastrofama i izvanrednim situacijama Hrvatskog Crvenog križa Marinko Metličić naglasio je da bi zbog utjecaja klimatskih promjena i povećanja nesigurnosti kad su u pitanju vremenske prilike, postojeće strategije za odgovor na te probleme u pojedinim zajednicama mogle postati nedovoljne.

Autori dokumenta "Procjene ranjivosti od klimatskih promjena za Republiku Hrvatsku" su Zaviša Šimac i Ksenija Vitalea, a preporuke su napravljene za nekoliko razina: za donositelje odluka, široku javnost i organizacije civilnog društva i Crveni križ.

Glavne preporuke za donositelje odluka uključuju poticanje koordinacije između vlade, ministarstava, civilnog društva, znanstvenog sektora, obrazovnih institucija i privatnog sektora na razmjenu podataka, informacija i iskustava. Za široku javnost preporuke uključuju podizanje svijesti o prilagodbi klimatskim promjenama kroz medije i edukaciju, dok za civilno društvo i Crveni križ promicanje integriranog pristupa smanjenju rizika od katastrofa i prilagodbi klimatskim promjenama.

Kako je naglašeno u predgovoru "Procjene ranjivosti od klimatskih promjena za Republiku Hrvatsku", bit će korišten kao popratni dokument za politički dijalog, lobiranje i izgradnju snažnog civilnog društva s ciljem prilagodbe klimatskim promjenama.

Dokument "Regionalna procjena ranjivosti od klimatskih promjena" i preporuke koje donosi rezultat je nacionalnih izvješća Makedonije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore o klimatskim promjenama.

Dokumenti "Procjena ranjivosti od klimatskih promjena za Republiku Hrvatsku" i "Regionalna procjena ranjivosti od klimatskih promjena" su rezultat provođenja IPA projekta na području jugoistočne Europe pod nazivom "Forum jugoistočne Europe o prilagodbi klimatskim promjenama" te je i sufinanciran iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć.

Ovi dokumenti predstavljeni su u sklopu međunarodne konferencije "Forum jugoistočne Europe o prilagodbi klimatskim promjenama" koja se od 10. do 11. listopada održava u Zagrebu, a organizirao ju je Hrvatski Crveni križ. Konferencija je jedan od načina obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa koji se obilježava 13. listopada.

Sudionici konferencije su organizacije civilnog društva iz različitih područja - zaštite okoliša, humanitarno, socijalno i ekonomsko područje i slično, predstavnici ministarstva koja su nadležna za problematiku klimatskih promjena, predstavnici nacionalnih društava Crvenog križa Austrije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije.

Na konferenciji je predstavljen TV spot koji se bavi problematikom smanjenja rizika od katastrofa i prilagodbe klimatskim promjenama čija će službena promocija biti u 18 sati na velikom panou na Trgu bana Josipa Jelačića.

"Kroz ovaj spot smo htjeli ukazati na potrebu razmišljanja o toj problematici i na potrebu pripremanja na različite krizne situacije na obiteljskoj razini", istaknuo je Metličić, dodavši kako odgovornost nije samo na društvu i zajednici već kreće od pojedinaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙