FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra Dan borbe protiv prirodnih katastrofa

ZAGREB, 9. listopada 2012. (Hina) - Međunarodni dan borbe protiv prirodnih katastrofa, koji se ove godine obilježava 10. listopada, posvećen je smanjenju rizika od prirodnih katastrofa koje je i u Hrvatskoj, kao i u svijetu, prepoznato kao jedna od važnih zadaća koje izravno utječu na svakodnevni život i djelovanje na svim razinama, priopćila je danas Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Prirodne katastrofe nastaju djelovanjem prirodnih sila a, po mišljenju stručnjaka, za velik dio prirodnih katastrofa odgovoran je upravo čovjek, koji svojim zadiranjem u okoliš remeti klimu i prirodne tijekove.

U međunarodnim razmjerima, smanjenje rizika od katastrofa je pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, odnosno, na razini pojedinih svjetskih regija UNISDR-a (International Strategy for Disaster Risk Reduction). U Europi djeluje Europski forum za smanjenje rizika od katastrofa (EFDRR), regionalna europska platforma za smanjenje rizika od katastrofa od pet koliko ih pokriva cijeli svijet, a koristi se za razmjenu informacija i znanja na razini regije te za koordinaciju ulaganja u smanjenje rizika od katastrofa u cijeloj regiji.

Kao aktivni sudionik EFDRR-a, Hrvatska je izabrana za ovogodišnjeg predsjedatelja te organizacije, a u Dubrovniku je od 1. do 3. listopada pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića održana konferencija EFDRR-a, na kojoj su sudjelovali predstavnici 27 europskih zemalja, među kojima i predstavnici 21 nacionalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa.

U odgovoru na prijetnje koje katastrofe donose zajednici Hrvatska se opredijelila za provedbu akcijskog okvira Hyogo, prvog globalnog plana akcije za smanjenje rizika od nepogoda. Hyogo okviru 2015. istječe rok za provedbu, te je što prije potrebno utvrditi smjernice za nastavak rada, o čemu će se raspravljati i na ovogodišnjoj konferenciji Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa koja će se održati u prosincu. Hrvatska platforma osnovana je kao stalni forum za razmjenu mišljenja, te iznošenje stavova, prijedloga i postignuća koji doprinose smanjenju rizika od katastrofa u svim područjima ljudskog djelovanja.

Hrvatska je geografski smještena na području koje je izravno izloženo nizu rizika od prirodnih katastrofa zbog čega se svake godine susreće s posljedicama barem jedne od njih, a ove je godine posebno bila izložena katastrofama uzrokovanim klimatskim promjenama. To je rezultiralo velikim brojem požara otvorenog prostora u sve širem području te ekstremnim sušama u cijeloj zemlji, a zatim u nekoliko rujanskih dana ekstremnim količinama oborina duž jadranske obale.

S ciljem jačanja svijesti o postojanju rizika od katastrofa DUZS sustavno provodi edukaciju o zaštiti i spašavanju počevši od najmlađih - djece predškolskog i školskog uzrasta, te organizira niz tečajeva i osposobljavanja za čelnike jedinica lokalne i regionalne samouprave.

"Sustav zaštite i spašavanja bitno je napredovao od ranijeg nedovoljno uvezanog i organiziranog u jedan moderan sustav, koji priprema, planira i rukovodi operativnim snagama te koordinira djelovanjem svih sudionika sustava", ističe DUSZ u svojem priopćenju. No, iako je ostvareno puno toga, pred nama su nove zadaće i novi izazovi, dodaje se. "Priroda je bezbroj puta dokazala da je neumoljiva. Upravo zbog toga, sustav zaštite i spašavanja zahtijeva neprestane prilagodbe, normativna usklađivanja, praćenja međunarodnih trendova, edukacije, usavršavanja i ulaganja u preventivu, a DUSZ upravo će na tome temeljiti daljnje smjernice i zadaće", zaključuje DUSZ.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙