FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 26. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

PARIZ - Bonitetna agencija Standard and Poor's (S&P) snizila je prognoze rasta za eurozonu u ovoj i idućoj godini i sada očekuje nešto veći pad aktivnosti u 2012. U S&P-u procjenjuju da će se poslovne aktivnosti vjerojatno smanjiti 0,8 posto u 17-članoj eurozoni, prema 0,7 posto koliko su prognozirali u srpnju. Za 2013. u agenciji očekuju stagnaciju u eurozoni, revidirajući dosadašnju prognozu o 0,3-postotnom rastu. "Nedavni gospodarski pokazatelji ponovo su pokazali sumornu sliku za Europu", konstatirao je u priopćenju Jean-Michel Six, glavni ekonomist S&P-a za Europu. "Podaci potvrđuju naše stajalište da regija ulazi u novo razdoblje recesije, nakon tri tromjesečja pada aktivnosti odnosno stagnacije u razdoblju od posljednjeg tromjesečja 2010.", dodao je.

MADRID - Španjolska se recesija produbljuje, uz značajan pad gospodarske aktivnosti u trećem tromjesečju, priopćila je španjolska središnja banka. "Dostupni podaci za treće tromjesečje pokazuju da je aktivnost nastavila padati značajnim tempom u okruženju u kojem je financijska napetost i dalje na vrlo visokim razinama", navodi se u mjesečnom izvješću. Četvrto po veličini gospodarstvo eurozone kliznulo je u recesiju u posljednjem tromjesečju 2011., manje od dvije godine nakon izlaska iz prethodne krize, pokazuju službeni podaci. U drugom tromjesečju ove godine gospodarstvo je zabilježilo pad aktivnosti od 0,4 posto, nakon 0,3-postotnog pada u prethodna dva tromjesečja, dok je stopa nezaposlenosti dosegnula 24,6 posto. Španjolska vlada očekuje u ovoj godini pad gospodarske aktivnosti za 1,5 posto, te za 0,5 posto u 2013., ali čak i te tmurne brojke mnogi analitičari smatraju optimističnima. Međunarodni monetarni fond prognozirao je gospodarski pad od 1,7 posto u 2012. i od 1,2 posto u 2013.

ATENA - Grčki rukovodeći kadar, odvjetnici, liječnici ili pomorci u srijedu su krenuli u opći štrajk, kao test za vladu, protiv novog plana štednje EU-a i MMF-a. Dan nacionalne akcije prvi je od dolaska na vlast u lipnju koalicije predvođene konzervativnim premijerom Antonisom Samarasom. Prosvjedi su u podne započeli u središtu velikih gradova na poziv sindikalnih središnjica GSEE i Adedy. Pozivaju Grke da "odbace nove stroge mjere, nepravedne i nedjelotvorne". Dvije grčke zrakoplovne tvrtke Olympic air i Aegean Airlines otkazale su 12 letova a odgodile 28. Štrajkom se osuđuju nove mjere štednje od 11,5 milijardi eura koje vlada dogovara s EU-om i MMF-om.

LJUBLJANA - Slovenski ministar za rad i socijalnu politiku Andrej Vizjak ocijenio je u srijedu "pretjeranom" reakciju vodećih sindikata na najave o smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru zanijekavši da će u tom sektoru biti drastičnih rezova. "Reakcije sindikata su pretjerane jer govore o drastičnim rezovima zaposlenih, što meni nije poznato", rekao je Vizjak novinarima komentirajući otvoreno pismo koje su u utorak premijeru Janezu Janši uputile vodeće sindikalne centrale. U njemu ga upozoravaju da neće pristati na drastično smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru nakon što su javnim službenicima sredinom ove godine plaće već smanjene na osnovi interventnog zakona o stabilizaciji javnih financija. Vlada je najavila da je zbog proračunske situacije broj zaposlenih u javnoj upravi potrebno prilagoditi postojećem nacionalnom BDP-u te da se radi o racionalizaciji čiji će detalji biti poznati početkom idućeg mjeseca. Mediji neslužbeno objavljuju da je masu za plaće u javnom sektoru potrebno smanjiti za 10 posto i da bi stoga moglo biti otpušteno 10 do 15 posto od sadašnjih 160.000 zaposlenih.

RIM - Promet u talijanskoj maloprodaji zabilježio je u srpnju veći pad no što su ekonomisti očekivali, pokazali su podaci talijanskog statističkog ureda ISTAT-a. Prema desezoniranim podacima promet je u srpnju pao 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec. Ekonomisti su očekivali stagnaciju. Pritom je prodaja prehrambenih proizvoda pala za 0,1 posto dok je u segmentu neprehrambenih proizvoda zabilježen pad prometa u maloprodaji za 0,3 posto. Na godišnjoj razini promet u maloprodaji smanjio se u srpnju za 3,2 posto ako se ne uzmu u obzir sezonski uvjetovani faktori. Ekonomisti su očekivali 0,8-postotni pad. U segmentu prehrambenih proizvoda prodaja je na godišnjoj razini porasla dva posto dok je neprehrambeni segment bilježio pad za 3,8 posto, pokazuju podaci ISTAT-a.

RIM - Talijani su u takvim financijskim nevoljama zbog gospodarske krize da na hranu troše jednako koliko su trošili prije čak 33 godine, odnosno potkraj sedamdesetih godina prošloga stoljeća, upozorilo je talijansko udruženje potrošača Codacons. "Činjenica da se relativno dobro drže još samo diskontni supermarketi kada se uzme u obzir promet u 2011. govori nam da su Talijani u teškoj financijskoj situaciji i da su prisiljeni odustati od kupnje vodećih brendova u talijanskoj industriji hrane, koja je nekoć bila glavni motor rasta talijanskog gospodarstva, i dati prednost jeftinijim proizvodima", stoji u priopćenju Codaconsa. U odvojenom izvješću trgovinsko udruženje Confcommercio je objavilo da će se potrošnja Talijana u 2012. smanjiti više od tri posto, što bi bio njezin najveći pad od utemeljenja Talijanske Republike 1946. godine. Samo sektori telefonije, računala i diskontni supermarketi dobro će se držati ove godine, kaže se u izvješću toga udruženja.

BRUXELLES - Europska unija priopćila je da Sjedinjene Države nisu obustavile protupropisno subvencioniranje zrakoplovnog diva Boeinga, kao što je od njih zatražila Svjetska trgovinska organizacija (WTO), pa su u Bruxellesu najavili novu tužbu. "Analiza Europske unije o nastojanjima SAD-a da ispoštuje presudu WTO-a o protupropisnim subvencijama u takozvanom 'slučaju Boeing' pokazuje da SAD nije ispoštivao svoje obveze", navodi se u priopćenju EU-a. WTO je u ožujku presudio da su milijarde dolara subvencija koje je Boing dobio protupropisne, zatraživši od SAD-a da ih ukine najkasnije do početka ovog tjedna. U priopćenju objavljenom u utorak Bruxelles ukazuje na "nedovoljne informacije u obavijesti SAD-a", ističući da europska analiza navodi na zaključak da "SAD nije ukinuo protupropisne subvencije Boeingu niti je neutralizirao njihov nepovoljni utjecaj".

BRUXELLES - Europska komisija predstavila je ovaj tjedan nova pravila o transparentnosti poljoprivrednih subvencija, koja predviđaju zaštitu privatnosti malih poljoprivrednika. Komisija je morala revidirati pravila o objavi imena korisnika subvencija zbog odluke Europskog suda pravde (ECJ). Sud je u studenome 2010. poništio propise koji se odnose na objavu podataka o fizičkim osobama korisnicima potpora, ocijenivši da se time zadire u njihovu privatnost. Sud je kritizirao činjenicu što Komisija ne pravi razliku "u smislu trajanja, učestalosti ili tipa i važnosti primljenih potpora" u svojim kriterijima za objavu podataka. Zakon predviđa da će anonimni biti samo mali poljoprivrednici koji dobivaju manje iznose. Pod "malim poljoprivrednicima", koji čine 30 posto korisnika subvencija i tri posto poljoprivredne površine EU-a, Komisija misli na one koji ne dobivaju više od tisuću eura na godinu. Komisija planira poboljšati transparentnost i objavom informacija o razlozima za isplatu subvencija, kako za velike tako i za male anonimne farme.

BRUXELLES - Europski proizvođači solarnih panela pozvali su da se otvori druga istraga o uvozu tih proizvoda iz Kine, tvrdeći da oni ne samo da se prodaju po dampinškim cijenama već i da kineske tvrtke dobivaju vladine potpore. EUProSun, koji okuplja europske proizvođače, kazao je da je uputio službenu tužbu Europskoj komisiji zbog navodnih ilegalnih subvencija kineskim tvrtkama. Velike subvencije i državne intervencije stimulirale su preveliku proizvodnju pa kineske tvrtke proizvode 20 puta više od kineskih potreba a dvostruko više od globalnih potreba, kazao je Milan Nitzschke, predsjednik ProSuna. "Većina kineskih solarnih kompanija bankrotirala bi već odavno da ne postoje vječne vladine subvencije. Istovremeno, preko 20 velikih europskih proizvođača solarnih panela postalo je nesolventno 2012.", dodao je. Europska komisija početkom rujna već je pokrenula istragu protiv kineskih proizvođača solarnih panela. Kina je prošle godine u Europsku uniju izvezla solarnih panela i njihovih komponenti u vrijednosti od 21 milijardu eura.

BRUXELLES - Europska komisija predstavit će u četvrtak niz prijedloga kojima želi pomoći europskom sektoru zračnog prometa da iziđe iz krize, no sjenu na inicijativu baca europski porez na CO2 koji odbacuju SAD i Kina. Prijedlozi povjerenika za promet Siima Kallasa "imaju za cilj poticanje međunarodne konkurentnosti europskog zrakoplovnog sektora", objašnjava Komisija u prezentaciji inicijative, ističući da su europske kompanije 2012. zabilježile gubitak od 1,1 milijarda američkih dolara. "Zrakoplovni sektor osigurava 5,1 milijun radnih mjesta i 2,4 posto europskog BDP-a", dodaje se. Inicijativa je "u sjeni europskog poreza na zagađenje koje uzrokuju zrakoplovi", kojemu se protivi 26 od 36 članica Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO), među kojima SAD i Kina, rekao je izvor blizak pitanju.

DETROIT - Američki automobilski div Ford objavio je da će ukinuti nekoliko stotina radnih mjesta u Europi zbog pada potražnje. Radna će mjesta biti ukinuta u Britaniji, Njemačkoj i drugim dijelovima Europe, iako u Fordu još ne znaju točne brojke. Američka kompanija ima pogone i u Belgiji i Španjolskoj. "Ford Europa očekuje da će tim planom ukinuti nekoliko stotina radnih mjesta, ali točne se brojke neće znati još nekoliko sljedećih mjeseci", ističu. Proizvođač automobila ponudit će otpremnine i ukinuti poslove za honorarno zaposlene i one koji obavljaju određene usluge u podnajmu. Iz Forda napominju da bi njihovo europsko poslovanje u ovoj godini moglo pretrpjeti gubitke u visini jedne milijarde dolara. Američki automobilski div zapošljava 15.000 radnika u Britaniji. U prvoj polovici godine prodaja američkog automobilskog diva u Europi pala je gotovo 10 posto, na najnižu razinu u posljednjih 17 godina. U Europi želi smanjiti troškove rada i poboljšati iskoristivost postrojenja, koja je trenutno manja od 65 posto.

TOKIO - Japanski automobilski divovi Toyota i Nissan objavili su da će smanjiti proizvodnju u Kini jer je na potražnju za japanskim automobilima utjecao teritorijalni spor oko nenastanjenog arhipelaga. "Naše podružnice u Kini prilagođavaju proizvodnju potražnji", kazao je glasnogovornik Toyote. "Trenutna situacija između Japana i Kine utječe na našu prodaju", rekao je glasnogovornik. Glasnogovornik Nissana rekao je da će tvornice putničkih vozila Dongfeng zaustaviti proizvodnju od 27. rujna do 7. listopada. Nakon toga ostat ćemo fleksibilni ovisno o stanju na tržištu ", rekao je. Toyota je najavila da će zaustaviti proizvodnju u svojim tvorniciama Tianjin FAW i Guanzhou GAC do 29. rujna. Tvornice će također biti zatvorene prvi tjedan u listopadu zbog kineskog praznika. Utjecaj spora prelio se i na druge sektore. Kineski i japanski zrakoplovnih prijevoznici najavili su da će smanjiti broj letova koji povezuju kineske i japanske gradove, dok japanske tvrtke ističu da je Kina pojačala carinske preglede u svojim lukama za japanske proizvode.

LONDON - Cijena sirove nafte pala je u srijedu u Londonu ispod razine od 110 dolara, opterećena jačim dolarom i strahom od posustajanja rasta i negativnih posljedica dužničke krize u eurozoni, u kontekstu velikih prosvjeda u Grčkoj protiv mjera štednje.Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom i američkom tržištu za 1,04 dolara, na 109,41 dolara, odnosno 90,33 dolara. Naftna je tržišta dodatno pritisnulo jačanje dolara prema euru nakon što je španjolska središnja banka objavila da je španjolski bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju pao po "značajnoj stopi". Ulagače zabrinjava i slaba potražnja u Kini, drugom po veličini potrošaču nafte u svijetu, budući da manjim poduzećima, glavnim generatorima rasta i zapošljavanja, nedostaje novca, budući da banke favoriziraju veća poduzeća koja podupire država.

NEW YORK - Na Wall Streetu je S&P 500 indeks u utorak zabilježio najveći dnevni pad od lipnja jer je ulagače na prodaju dionica navelo smanjenje procjena poslovanja kompanija, među ostalim Caterpillara. Dow Jones indeks oslabio je 101 bod, ili 0,75 posto, na 13.457 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,05 posto, na 1.441 bod, a Nasdaq indeks 1,36 posto, na 3.117 bodova. Za S&P 500 to je najveći dnevni pad od 25. lipnja, a za Nasdaq indeks od 20. srpnja. Kako se bliži kraj kvartala, moguće je, kažu analitičari, da će ovih dana uslijediti uobičajeno 'uljepšavanje portfelja', kupovanje dionica koje su najviše porasle, a prodaja onih koje su podbacile. No, jučer je taj efekt izostao.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale jer ulagače zabrinjavaju prosvjedi u Španjolskoj protiv novih mjera štednje i slabljenje najvećih svjetskih gospodarstava. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu 1,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu oslabile između 0,3 i 0,9 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je na gubitku 0,8 posto, zaronivši na najnižu razinu od polovice rujna. S današnjim padom taj je indeks izgubio gotovo sav dobitak nastao tijekom euforije ulagača nakon što je američki Fed dodatno olabavio monetarnu politiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙