FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 16. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić neće prihvatiti HEP-ov zahtjev za poskupljenjem grijanja za gotovo 37 posto, a i velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić najavio je da će pozvati Gradsko vijeće da odbije zahtjev. Iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika priopćeno je da gradonačelnik ima ovlast i nadležnost za neprihvaćanje prijedloga, odnosno stavljanje veta na takav prijedlog, te da će gradonačelnik to pravo i iskoristiti. Iz Bandićevog ureda ističu da se o eventualnoj korekciji cijena može govoriti tek po provedbi depolitizacije svih upravljačkih funkcija u javnim poduzećima te nakon restrukturiranja i reorganizacije u dijelu kapaciteta kojima ta poduzeća raspolažu. Gradonačelnik Velike Gorice smatra da je HEP-ov zahtjev neopravdan. "Odluku o tome donosi Gradsko vijeće i ja ih pozivam da takav prijedlog odbiju, jer, cijena grijanja u Velikoj Gorici već je i sada previsoka", kaže Barišić. Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk za HTV je izjavio da je grad, kao što zakon nalaže, podnio zahtjev za mišljenje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) o tom poskupljenju. "Znamo da je HERA od HEP - Toplinarstva tražila mišljenje zašto je to tako veliko poskupljenje", rekao je gradonačelnik Zaprešića. Sigurno nećemo dopustiti da građani na ovakav način budu ponovno stavljeni pred gotov čin. Smatramo da traženo poskupljenje nije opravdano u toj visini, rekao je, pak, za v.d. pročelnika Odjela za komunalno-stambeno gospodarstvo grada Osijeka Milan Kamenko. HEP je zahtjev za poskupljenjem uputio i lokalnim vlastima Samobora i Siska.

ZAGREB - Matica hrvatskih sindikata (MHS) priopćila je danas da prosvjetarima nisu potrebne premijerove utjehe i sažaljenje, već da se njegova obećanja ugrade u kolektivni ugovor. Premijer Zoran Milanović jučer je na glavnom odboru SDP-a izjavio da mu je "najviše žao profesora" te obećao da će prosvjetari biti "prvi na koje će se misliti čim to bude moguće". Iz MHS-a, koji okuplja četiri sindikata javnih službi koji nisu pristali na smanjenje materijalnih prava, kažu kako nije prvi put da premijer daje izjave koje su u suprotnosti s postupcima njegovih ministara. "Vlast, s kojom on upravlja (ili bi to barem trebao), smanjila je plaće prosvjetarima nad kojima sada kao premijer neiskreno lije suze", kažu u MHS-u i poručuju premijeru da im nisu potrebna njegova obećanja, već da se to što obećaje ugradi u kolektivni ugovor. "Njegov komentar da to što prosvjetni radnici zahtijevaju nije realno jer nema novaca u državi pokazuje da uopće nije upoznat sa suštinom spora. To što on obećaje identično je s onim što sindikati zahtijevaju. Ni mi ne tražimo novce sada već onda kada ih bude", stoji u priopćenju MHS-a. Opovrgavaju da je tijekom jučerašnjeg neuspjelog pokušaja mirenja itko od sindikalne strane koristio riječ bezveznjaci za vladine pregovarače. Tvrde da je to interpretacija ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića koju su neki mediji stavili u usta predsjedniku MHS-a Vilimu Ribiću.

DUBROVNIK - Prvi put u turističkoj povijesti na polotoku Pelješcu ovoga tjedna je zabilježeno milijunto noćenje. Tako će turistička 2012. na Pelješcu biti upamćena kao godina u kojoj su oboreni svi dosadašnji rekordi od kad je turizma na ovom poluotoku. U općini Orebić premašen je cjelokupni prošlogodišnji promet i brojka od 700.000 noćenja, a po ostvarenom fizičkom prometu pelješka turistička odredišta su iza Dubrovnika na drugom mjestu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Od početka godine do konca kolovoza na Pelješcu je boravilo 122.800 gostiju, među kojima je 95 posto inozemnih, a ostvareno je 940.000 noćenja što je za deset posto više nego u 2011. Veći promet od lanjskog zabilježile su sve općinske turističke zajednice - Orebić, Trpanj, Ston i Janjina. Dobar posjet gostiju nastavljen je i u rujnu što je i rezultiralo milijuntim noćenjem prvi put u turističkoj povijesti Pelješca.

ZAGREB - U Dubrovniku je održan prvi u nizu glazbeno-scenski kolaž "Sve ostalo je glazba" koji je organizirala pijanistica Ivana Jelača u suradnji s gitaristom Damjanom Bučićem i redateljicom i glumicom Franom Marijom Vranković. Ovaj projekt zamišljen je kao ciklus glazbeno-scenskih kolaža koji prikazuju različita razdoblja iz glazbene prošlosti, a s ciljem da klasičnu glazbu približi što široj publici. Uz djela Mozarta, Bacha, Scralattija i Weissa, koja su naizmjenično izvodili Ivana Jelača na glasoviru i Damjan Bučić na gitari, glumica i redateljica Frana Marija Vranković publiku je educirala prenoseći crtice iz života spomenutih skladatelja kroz njihov imaginarni susret na zabavi u palači Sponza u 18. stoljeću.

SPLIT - Točno 25 dana od nestanka meksičke državljanke Selene Margarit Graciano Macedo na Marjanu u Splitu je danas organizirana Povorka mira kojoj se odazvalo nekoliko stotina građana. Povorka mira, tijekom koje su građani u rukama imali maslinove grančice, bijele i crvene ruže, te razno drugo cvijeće, krenula je u 11 sati sa zapadnog dijela Rive, na dnu Marmontove ulice, put Marjana, na kojem je tri dana nakon nestanka pronađena ubijena Meksikanka. Sudionici povorke su maslinove grančice ili bijele ruže položili u obliku kruga na plato treće vidilice i tako odali počast ubijenoj djevojci, ali i svim osobama kojima je život oduzet na sličan način. "Ovim pokušavamo vratiti mir u ljudska srca kako bismo se ponovo vratili našem Marjanu. Split je ovim danas pokazao svoje drugo, toplo lice", kazao je Darko Radović koji je povorku organizirao putem Facebooka. Selena Margarit Graciano Macedo (31) nestala je na Marjanu 22. kolovoza, a tri dana kasnije njezino mrtvo tijelo je pronađeno na vrhu Telegrin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙