FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 4. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović izjavio je jučer kako očekuje da će Hrvatska u trećem kvartalu ove godine zabilježiti gospodarski oporavak zbog turističke sezone i povoljnijih kretanja te poručio kako Vlada radi najbolje što zna i da "očekuje malo strpljenja". "U sljedećem kvartalu zbog turističke sezone i povoljnijih kretanja rezultat će biti vjerojatno nešto bolji. Radimo najbolje što znamo, očekujemo malo strpljenja i to je sve što na ovo pitanje mogu reći", kazao je premijer u razgovoru za Hrvatski radio. Dodao je da optimizam gradi na temelju elana i rada Vlade te nekih komparativnih prednosti Hrvatske i resursa koji do sada nisu bili iskorišteni na najbolji način. "Sljedeće godine, bilo kakav rast bio bi uspjeh", kazao je premijer koji ne očekuje da će zbog 2,1 postotnog pada BDP-a u drugom kvartalu Hrvatskoj pasti kreditni rejting. Istaknuo je da Vlada radi sve kako bi očuvala kreditni rejting države, ali i priznao da "rizik postoji za Hrvatsku, kao i za druge zemlje".

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske rekao je sinoć da bi trebalo više raditi na socijalnoj pravednosti kojoj u prilog ne ide sadašnja ekonomska situacija. "Ono što očekujem i što ću zagovarati, a na vladi je da donese odluke koje smatra mogućim i potrebnim, da u vremenima krize fokusira svoju pozornost na razvoj, investicije i nova radna mjesta. Ali, i da smogne snage da najugroženijima osigura siguran i pristojan život", kazao je predsjednik Josipović gostujući u emisiji HTV-a "Tema dana" odgovarajući na pitanje čime je zadovoljan u polovici svoga mandata te što bi trebalo još učiniti. Na upit kako komentira mišljenje predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovaca o postojanju medijsko-političkog kartela, odgovorio je kako je sa svim medijima u jednakoj poziciji te ne može utjecati na medijsku politiku i kadrove. "Očito je da je u novinarskim krugovima po prvi put došlo do suočenja s nemilosrdnim zakonom tržišta koji je nažalost mnoge novinare, neke i izvrsne, ostavio na cesti", rekao je Josipović, ustvrdivši kako "država ne može, a pogotovo predsjednik Republike koji nema izvršne ovlasti, donositi neke odluke vezane uz medije već to može Hrvatsko novinarsko društvo".

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović najavio je jučer da će vlada, "u brzom, razumnom vremenu", u saborsku proceduru uputiti granični sporazum s BiH, koji su 1999. potpisali predsjednik RH Franjo Tuđman i BiH Alija Izetbegović. "To je u hrvatskom interesu, kao i Pelješki most, kao i Zrinski grad, kao i poruka nekim drugim državama u EU, susjednim državama, da ono što je potpisano od strane legitimnih, legalnih zastupnika države, trebaju ratificirati. U protivnom, nisi ozbiljan, nisi dobronamjeran, dovodiš drugu stranu u zabludu itd. Dosta je više te uličarske politike", rekao je Milanović u razgovoru za Hrvatski radio. Objasnio je da Hrvatska ima samo dvije mogućnosti - ratificirati sporazum ili ići ispočetka. "U ovoj zemlji ima jedan broj ljudi koji naprosto žele cijelo vrijeme sukob niskog intenziteta. Oni žive od toga. Bez konflikta oni ne postoje", dodao je.

JASTREBARSKO - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je u povodu najave premijera Zorana Milanovića da će Vlada Hrvatskom saboru na ratifikaciju uputiti granični sporazum s BiH, koji su 1999. potpisali hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i predsjednik BiH Alija Izetbegović, kako je riječ o "jednom od mogućih rješenja" te osjetljivom pitanju koje treba dobro objasniti hrvatskim građanima. "Moramo govoriti o dostupim rješenjima. Rješenja koja bismo možda željeli, a nisu dostupna, ne treba ni uzimati u razmatranje. Prema tome, to je jedno od mogućih rješenja", rekao je Josipović novinarima u Jastrebarskom tijekom tzv. "diplomatske berbe" s predstavnicima diplomatskog zbora u Hrvatskoj. Hrvatski predsjednik koji je rezanjem jednoga grozda simbolički otvorio treću diplomatsku berbu na kojoj je sudjelovalo četrdesetak diplomata akreditiranih u Hrvatskoj, ocijenio je da Hrvatska dobro napreduje prema EU. Ocijenio je da hrvatsko pravosuđe radi dobar posao kada je o borbi protiv korupcije. Ustvrdio je da polemika s čelnikom Srpskoga narodnog vijeća Miloradom Pupovcem neće loše utjecati na poglavlje temeljnih ljudskih prava. Kazao je i da zasad nema planova za sastanak sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, iako taj sastanak srbijanski mediji najavljuju za 1. listopada.

PULA - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nazočio je sinoć primanju prvašića u pulsku Osnovnu školu Vidikovac, jednu od 29 osnovnih i srednjih škola koje su ministar osobno ili njegovi pomoćnici i predstavnici ministarstva obišli povodom početka nove školske godine. "Izabrao sam ovu školu jer sam joj želio odati priznanje zbog postignuća u informatizaciji, a što se vidi po tome što je uvrštena u red pametnih e-škola", kazao je Jovanović ustvrdivši kako će uvođenjem e-imenika škola postati zanimljivijom i kvalitetnijom. Škola Vidikovac u kojoj se upisalo 90 prvašića, druga je u Istri po broju najmlađih đaka.

ZAGREB - Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader prokomentirao je danas da je posljednja optužnica koja je protiv njega podignuta zbog slučaja "Planinska" još jedna u nizu montiranih postupaka u "križarskom ratu" kojega protiv njega vodi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. "U slučaju Planinska ostajem pri onom što sam rekao u USKOK-u. Riječ je o još jednoj montiranoj optužnici, riječ je o tome da se putem odvjetnika ili nekih drugih vrši pritisak na svjedoke koji su u prvom iskazu rekli da ja nemam ništa s tim, a nakon pritisaka i ucjena mijenjaju iskaz na moju štetu i mene terete. Mislim da Mladen Bajić vodi križarski rat protiv mene i da u tom ratu neće pobijediti", kazao je Sanader izlazeći s rasprave u slučaju Fimi medija na zagrebačkom Županijskom sudu. Dodao je i da nikada ne žali za svojim postupcima pa ni za tim što je Bajića nakon dolaska na vlast ostavio na dužnosti. No, mislio sam da je bolji državni odvjetnik nego što je, zaključio je Sanader. Na pitanje je li ga iznenadila brzina kojom je podignuta optužnica u slučaju "Planinska" kazao je da ga ništa nije začudilo kada je vidio kako su Stjepana Fiolića "slomili" ucjenama da će mu zatvoriti ženu i sina te da će dobiti devet godina zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙