FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 16. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijsti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - HEP je uputio zahtjev za poskupljenjem grijanja za gotovo 37 posto u Zagrebu, Velikoj Gorici, Sisku, Zaprešiću, Samoboru i Osijeku. Kao razloge poskupljenja od 36,7 posto u HEP-u navode činjenicu da cijene grijanja nisu rasle od 2009., da cijena goriva, koje je u međuvremenu poskupjelo, čini tri četvrtine troškova u da je HEP - Toplinarstvo lani imalo gubitak veći od 320 milijuna kuna. Direktor HEP-ova Toplinarstva Robert Krklec smatra da su sve to dovoljni i opravdani razlozi za poskupljenje grijanja. HEP je zahtjev za poskupljenjem uputio lokalnim vlastima u šest gradova sjeverozapadne Hrvatske koje, prema Zakonu o energiji, donose konačnu odluku, na temelju mišljenja Hrvatske energetske regulatorne agencije. Mediji navode da bi poskupljenje zahvatilo oko 123.000 kućanstava i da bi se, primjerice, mjesečni račun od 400 kuna popeo na 550.uđman-Izetbegović na štetu Hrvatske

ZAGREB - Ugovorom Tuđman-Izetbagović iz 1999. promijenjena je granica u Malostonskom zaljevu na štetu Hrvatske i to je hrvatska vlada dužna kazati hrvatskim zastupnicima i građanima, izjavio je u nedjelju Hini akademik Davorin Rudolf. Podsjeća da su hrvatski stručnjaci i većina znanstvenika uvjereni da je na dan proglašenja svoje neovisnosti i samostalnosti, 25. lipnja 1991., Hrvatska stekla otoke Mali i Veliki školj i Rt rep Kleka poštujući međunarodnopravno načelo o stjecanju naslijeđenih granica bivše Republike Hrvatske u nekadašnjoj jugoslavenskoj federaciji, te da za to ima dovoljno dokaza. Načelo poštivanja i stjecanja zatečenih granica, po Rudolfovim riječima, važni su za sve novostvorene države, a to je potvrđeno i u službenome mišljenju Badinterove komisije o granicama bivših jugoslavenskih federalnih jedinica, koje je objavljeno u siječnju 1992. Rudolf je kazao kako su za rješavanje problema sa suverenitetom nad dvama otočićima i vrhom Kleka najpogodniji izravni pregovori stručnjaka ili "ad hoc arbitraža" u kojoj bi bili, primjerice, po trojica stručnjaka iz svake države i sedmi, "neparni" arbitar iz inozemstva. Rudolf zaključno naglašava da su Veli i Mali školj i Rt rep Kleka male površine, nemaju stratešku važnost, ne utječu na gradnju Pelješkoga mosta, ali se promjenom granica ruši načelo stjecanja zatečene granice na dan osamostaljenja država.

ZAGREB - Prvi rezultati pilot-projekta smanjenja listi čekanja, koji je 1. kolovoza počeo u četiri bolnice u Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji, pokazuju kako su se, uvođenjem eListe čekanja na pretrage i operacije, liste čekanja za 40 posto pretraga u karlovačkoj, gospićkoj, ogulinskog i dugoreškoj bolnici prosječno smanjile za više od 30 posto. Po podacima Ministarstva zdravlja, prosječno čekanje na slobodni termin tako se s približno 60 dana, u samo mjesec dana eListi, spustilo na ispod 40 dana. Od 1. rujna u Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji počelo je i eNaručivanje u koje se dragovoljno uključio veliki broj liječnika s tog područja, te svakodnevno informatičkim putem naručuju svoje pacijente u bolnice. Trenutno to radi 83 posto obiteljskih liječnika, 90 posto pedijatara, 27 posto ginekologa i 33 posto stomatologa. "Informatizacija zdravstvenog sustava bio je glavni preduvjet kako bismo mogli započeti smanjivati liste čekanja, a sudeći prema prvim rezultatima, do kraja godine ćemo liste čekanja svesti u medicinski prihvatljive rokove, kako smo i najavili", izjavio je Hini ministar zdravlja Rajko Ostojić. Analiza Ministarstva zdravlja, prije početka projekta eListe i eNaručivanja utvrdila je da se na listama čekanja nalazi 560.000 ljudi.

MARIJA BISTRICA - Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg izjavio je danas da će HSS na lokalne izbore najvjerojatnije ići sam ili s nekim manjim strankama, ovisno o lokalnoj sredini. Hrg je uoči hodočašća HSS-a u Mariju Bistrici na konferenciji za novinare kritički govorio o vladinim potezima. "Prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić proglasio je našu državu lošim gospodarom, nesposobnim da profitabilno upravlja svojim autocestama i on i njegov šef, premijer Milanović, odlučili su autoceste dati na upravljanje privatnom koncesionaru. Po tome sve treba dati u koncesiju. Najbolje je da i cijelu državu damo u koncesiju, raspustimo Sabor i vladu, te da postavimo jednog bana koji će vladati cijelom državom", izjavio je Hrg. Rekao je da još traje prikupljanje potpisa na peticiju za smanjenje PDV–a na hranu ali da već sad ima dovoljno potpisa da se stvori kritična masa da vlada čuje njihov glas. Na HSS–ovom hodočašću okupilo se oko deset tisuća članova stranke iz cijele Hrvatske.

VINKOVCI - Više od 4000 članova iz 80 kulturno-umjetničkih društava i folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva koji njeguju hrvatski izvorni folklor prošlo je danas ulicama i trgovima Vinkovaca u svečanom mimohodu sudionika 47. vinkovačkih jeseni i reviji konjskih zaprega. Riječ je o središnjoj i najmasovnijoj priredbi manifestacije tradicijske kulture Vinkovačkih jeseni koje su se od 7. tujna održavale pod geslom "U kolu i oko njega". U svečanoj povorci koju je na gradskim ulicama i trgovima, po procjeni policije, pratilo oko 55.000 posjetitelja, prošlo je i 26 svečano ukrašenih konjskih kočija te 17 konjanika. Nakon mimohoda svi sudionici te posjetitelji uhvatili su se u slavonsko kolo, kako bi s Vinkovačkih jeseni poslali poruku svehrvatskog zajedništva i jedinstva. Gradske vlasti Vinkovaca tvrde da je to bilo najveće kolo u svijetu, a igrano je istodobno na stadionu HNK "Cibalije" i tri gradska trga. Vinkovačke jeseni završavaju večeras kada će se tijekom prigodne svečanosti na Trgu Vinkovčakih jeseni s jarbola spustiti stijeg te manifestacije.

ZAGREB - Zagrebačka policija uhvatila je 39-godišnjeg preprodavača droge kod kojega je pronašla 230 grama kokaina, više od 1800 tableta ecstasya i gotovo pola kilograma marihuane. U policiji procjenjuju da bi zaplijenjena droga "na ulici" dostigla cijenu od oko 180.000 kuna. Muškarac, od ranije je poznat policiji također zbog zlouporabe droga, uhićen je prilikom legitimiranja u petak oko 21 sat na Savskoj cesti. Kod njega je tada pronađeno plastičnu vrećica s 30 grama kokaina. U stanu i drugim prostorijama koje koristi u Ulici Božidara Rašice policija je pronašla još 201 gram kokaina, pakiranog u pet plastičnih vrećica, zatim 1828 tableta ecstasya, 493 grama marihuane, tri stabljike indijske konoplje te vagu za precizno mjerenje težine. Pronađena je i automatska pušku te 15.000 kuna.

ZAGREB - Putnički vlak naletio je jutros oko 7 sati u Dugom Selu na osobni automobil "renault clio", čija je vozačica u nesreći, prema prvim policijskim informacijama, lakše ozlijeđena. Vlak je na automobil naletio na pružnom prijelazu u Industrijskoj ulici u Dugom Selu. Nakon nesreće vozačica je prevezena u Dom zdravlja, gdje joj je pružena pomoć. Okolnosti nesreće za sada nisu poznati, a više pojedinosti znat će se nakon očevida koji je u tijeku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙