FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 15. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik SDP-a i premijer Zoran Milanović poručio je danas svojim stranačkim kolegama na sjednici glavnog odbora SDP-a da je glavna zadaća njegove vlade održanje proračuna zbog čega "nitko ne smije pretjerivati". "Najviše mi je žao profesora koji su dugo radili za malo novca", kazao je te obećao svima koji obrazuju djecu da će biti prvi na koje će se misliti čim to bude moguće. Dodao je da će se plaće nastavnicima u osnovnim i srednjim školama povećavati prije nego sveučilišnim profesorima, jer mnogi, unatoč stupnju obrazovanja zarađuju manje od zaposlenika u lokalnim komunalnim poduzećima. Govoreći o predstojećim lokalnim izborima rekao je da SDP izuzetno poštuje lokalnu autonomiju te da im je ona vrlo važna. Ustvrdio je da SDP može surađivati samo sa svojim koalicijskim partnerima s kojima državu mukotrpno pokušava "dovesti na pravi kolosijek". Ocijenio je da se stranke izvan vladajuće koalicije služe jezikom mržnje i šire šovinizam ili pak populističkom retorikom pokušavaju "upecati" lakovjerne birače. Osvrnuo se i na odluku o izručenju turske novinarke Vicdan Ozerdem. Podsjetio je da konačnu odluku o izručenju ne donosi sud, već ministar pravosuđa, ističući da izručenje takve osobe neće biti moguće dok je SDP na vlasti.

RETKOVCI - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas da su pripremljene mjere koje će poljoprivrednicima ublažiti štete zbog suše te da će se idućeg tjedna naći na vladi zajedno s paketom drugih mjera među kojima se nalazi i novi zakon o potporama, a pripremljene su i isplate potpora koje počinju u siječnju iduće godine za proizvodnju u 2012. Ministar je na susretu s članovima Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) u Retkovcima kraj Vinkovaca poručio kako su reforme u poljoprivredi neizbježne. "Nažalost neće se više svi moći baviti poljoprivredom. Moramo razlučiti što su to stvarno aktivni poljoprivrednici od onih kojima je to bila dopunska djelatnost, dopunski izvor prihoda ili možda čak i poligon za špekulativne odnose s poticajima", kazao je te ocijenio kako je nerealno da u Hrvatskoj postoji 233 tisuće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva. Ustvrdio je da država nema dugovanja prema seljacima jer je u ovoj godini poljoprivrednicima isplatila sve potpore iz 2011. Predsjednik SHS-a Tomislav Pokrovac izrazio je nezadovoljstvo nacrtom novog zakona o poljoprivrednim zemljištem, kao i dosadašnjim izostankom mjera za ublažavanje šteta od suše, rekavši kako su, po procjeni SHS-a, štete od suše u Slavoniji i Baranji veće od milijardu kuna. Na upit novinara jesu li u slučaju izostanka zadovoljavajućih riješenja za nadoknadu šteta od suše članovi SHS-a spremni izaći na prosvjede, Pokrovac je poručio kako za "prosvjede nije nikada kasno, a ljude je lako motivirati jer se teško živi".

ZAGREB - Predsjednik HDZ-ova Odbora za vanjsku politiku Davor Ivo Stier zatražio je od vlade da odustane od ratifikacije ugovora o državnoj granici između Hrvatske i BiH, ocjenivši da bi Hrvatska njome pristala na politiku ucjene i ulazak u EU vezala uz granična pitanja. "Ministar prometa BiH usudio se ucijeniti hrvatsku vladu da nema izgradnje Pelješkog mosta ako Hrvatska pritom ne ratificira granični sporazum, koji BiH još nije ratificirala i nema naznaka da će to učiniti u dogledno vrijeme. Odgovor Vlade na to je žurna ratifikacija sporazuma", rekao je Stier na konferenciji za novinare. On smatra da Vlada ne bi smjela pristati na takvu ucjenu, da treba nastaviti razgovarati s Europskom komisijom o izgradnji Pelješkog mosta i ostaviti otvoren dijalog sa Sarajevom. Upozorio je i da su ugledni stručnjaci izišli s argumentima protiv tog sporazuma, koji se, kaže Stier, temelji na falsificiranom dokumentu. Komentirajući napise o frakcijskim borbama u stranci, kazao je kako takvih napisa ima otkad je HDZ-a, ali da je stranka upravo završila proces konsolidacije. Tajnik Odbora za gospodarstvo Goran Soldo optužio je vladu da je, umjesto obećanjem pravednijeg poreznog opterećenja, građanima donijela veću stopu PDV-a, a gospodarstvu "poreznu represiju". "Plan 21 je plan kako na 21 način osiromašiti građane, bez ikakve vizije i strategije", ustvrdio je Soldo, te dodao da je "obećani dijalog s građanima dijalog na Zavodu za zapošljavanje". Ustvrdio je i da je Kukuriku koalicija obećavala restrukturiranje, a ne prodaju javnih poduzeća, a da sada radi suprotno, prodajom Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja.

ZAGREB - Stručnjak za međunarodno pravo Davor Vidas, direktor Odjela za pravo mora Instituta Fridtjof Nansen u Oslu, izjavio je danas da pri ratifikaciji Ugovora o državnoj granici između Hrvatske i BiH nije riječ o rješavanju nekoga gorućeg pitanja, budući da se taj međudržavni ugovor, nakon što je potpisan 1999., privremeno primjenjuje, jer je tako određeno samim ugovorom, pa ne može biti govora o nekom "otvorenom graničnom pitanju" koje bi trebalo hitno "zatvarati". Smatra da se ne može govoriti ni o pitanju vjerodostojnosti, zbog kojeg bi sada taj ugovor trebalo ratificirati. Dapače, po članku 22. ugovora, svaka ga stranka može jednostrano otkazati, tako da bi i otkaz ugovora značio vjerodostojno ponašanje, tj. u skladu s onim što je ugovoreno. "Osnovno pitanje je samo jedno: čiji je, u skladu s načelima ugovora što su ga obje zemlje potpisale 1999., vrh poluotoka Kleka? U interesu je Hrvatske da na to pitanje vjerodostojno odgovori, jer to jest stvar vjerodostojnosti, a ne ratifikacija nekog sporazuma sama po sebi", ističe Vidas. Pritom napominje kako se na pitanje je li vrh Kleka u vrijeme raspada Jugoslavije bio u Hrvatskoj ili nije, ne može primarno odgovoriti bilo natpolovičnom bilo dvotrećinskom većinom, nego tek objektivnom ekspertizom, i to zato što se istina ne može izglasati niti se ona može utjerati, nego se, prije svega, mora utvrditi.

ZAGREB - Hrvatska udruga leukemije i limfoma pridružila se i ove godine današnjem obilježavanju Svjetskog dana limfoma s ciljem skretanja pozornosti šire javnosti na potrebe oboljelih od te bolesti ali i informiranja oboljelih, članova njihovih obitelji te zdravstvenih djelatnika o najnovijim mogućnostima liječenja. U Hrvatskoj, od 100.000 stanovnika od limfoma će oboljeti njih 15, što iznosi oko 675 oboljelih svake godine. U svijetu milijun ljudi živi s limfomom, a svakodnevno se dijagnosticira skoro tisuću novooboljelih. Liječnici upozoravaju kako je iznimno važno pravovremeno prepoznati simptome, jer ranim postavljanjem dijagnoze, uz primjeren tretman, velik dio limfoma je izlječiv. U sklopu ovogodišnjeg Svjetskog dana limfoma, posvećenog podizanju svijesti o limfomu u smislu prepoznavanja simptoma, rane dijagnoze i liječenja, Hrvatska udruga leukemije i limfoma organizira događanja u više hrvatskih gradova - Zagrebu, Varaždinu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Slavonskom Brodu.

PULA - Hokejski spektakl pred 7000 gledatelja u pulskoj Areni ipak je održan, iako je do zadnjeg trenutka visila prijetnja da neslavno propadne, pa je Medveščak postao prvi klub u povijesti koji je utakmicu hokeja na ledu organizirao u rimskom amfiteatru starom 2000 godina, a potpuno zadovoljstvo Medvjedima je možda tek malo narušio poraz od ljubljanske Olimpije. Rujanski vremenski uvjeti praćeni južinom, kišom i burom ipak su učinili svoje i gotovo uništili ideju da se zimski sport, primjeren hladnom vremenu i sjevernim krajevima, igra u kasno ljeto pod otvorenim nebom primorskog grada na Mediteranu. No, nešto prije 23 sata, dva sata kasnije od predviđenog početka spektakla, kvaliteta leda djelomice je poboljšana, pa su se suci, klubovi i igrači složili da se drama prekine i utakmica ipak odigra. U susretu na rubu regularnosti, ali u fantastičnoj atmosferi antičke građevine, Medveščak kao da je podlegao pritisku spektakla i u prve dvije trećine u lošoj igri uspio primiti tri gola, ne postigavši nijedan. Probudio se tek u posljednjoj dionici igre te golovima Zanoškog i Naglicha smanjio rezultat i zabilježio podnošljiv poraz od 2:3 (0:1, 0:2, 2:0) u utakmici koja je završila u jedan sat iza ponoći. Time je ipak spašen dugo najavljivani spektakl o kojem su izvještavali gotovo svi svjetski mediji, učinivši Pulu i hokejske utakmice u njezinoj Areni globalnom senzacijom.

ZAGREB - Vozač osobnog automobila sletio je jutros oko 4,20 sati sa zagrebačke obilaznice kod čvora Kosnica te je s teškim ozljedama prevezen u Klinički bolnički centar Zagreb, gdje je preminuo. U Policijskoj upravi zagrebačkoj doznaje se da je u nesreći smrtno stradao hrvatski državljanin, a uzroci nesreće još se utvrđuju.

ZADAR - U prometnoj nesreći koja se jutros dogodila kod Zadra ozlijeđeno je sedam osoba koje su prevezene u zadarsku Opću bolnicu, doznaje se u zadarskoj policiji. Dojavu o teškoj prometnoj nesreći kod Babinduba, na brzoj spojnoj cesti od čvora Zadar II – prema zadarskoj Luci Gaženica, poznatijoj kao "Kalmetina", policija je primila u 8,37 sati i prema prvim informacijama u nesreći je ozlijeđeno sedam osoba. U nesreći su sudjelovali teretnjak našičkih registracijskih oznaka, te osobno vozilo švicarskih nacionalnih oznaka. U tijeku je policijski očevid, pa se promet preusmjerava kroz mjesto Sukošan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙