FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 3. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat:

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović izjavio je danas kako očekuje da će Hrvatska u trećem kvartalu ove godine zabilježiti gospodarski oporavak zbog turističke sezone i povoljnijih kretanja te poručio kako Vlada radi najbolje što zna i da "očekuje malo strpljenja". "U sljedećem kvartalu zbog turističke sezone i povoljnijih kretanja rezultat će biti vjerojatno nešto bolji. Radimo najbolje što znamo, očekujemo malo strpljenja i to je sve što na ovo pitanje mogu reći", kazao je premijer u razgovoru za Hrvatski radio. Dodao je da optimizam gradi na temelju elana i rada Vlade te nekih komparativnih prednosti Hrvatske i resursa koji do sada nisu bili iskorišteni na najbolji način. "Sljedeće godine, bilo kakav rast bio bi uspjeh", kazao je premijer koji ne očekuje da će zbog 2,1 postotnog pada BDP-a u drugom kvartalu Hrvatskoj pasti kreditni rejting. Istaknuo je da Vlada radi sve kako bi očuvala kreditni rejting države, ali i priznao da "rizik postoji za Hrvatsku, kao i za druge zemlje".

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske rekao je večeras da bi trebalo više raditi na socijalnoj pravednosti kojoj u prilog ne ide sadašnja ekonomska situacija. "Ono što očekujem i što ću zagovarati, a na vladi je da donese odluke koje smatra mogućim i potrebnim, da u vremenima krize fokusira svoju pozornost na razvoj, investicije i nova radna mjesta. Ali, i da smogne snage da najugroženijima osigura siguran i pristojan život", kazao je predsjednik Josipović gostujući u emisiji HTV-a "Tema dana" odgovarajući na pitanje čime je zadovoljan u polovici svoga mandata te što bi trebalo još učiniti. Podsjećajući da je u svom programu zagovarao novu pravednost, Josipović je podsjetio da je na njegov zagovor promijenjen Ustav i dokinuta zastara za "zlodjela u pretvorbi i privatizaciji", zbog čega se već vode neki postupci. "Otvoreno je niz korupcijskih postupaka pred sudovima i u stvaranju pozitivne klime ima zasluge i ideja nove pravednosti", ocijenio je. Na upit kako komentira mišljenje predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovaca o postojanju medijsko-političkog kartela, odgovorio je kako je sa svim medijima u jednakoj poziciji te ne može utjecati na medijsku politiku i kadrove. "Očito je da je u novinarskim krugovima po prvi put došlo do suočenja s nemilosrdnim zakonom tržišta koji je nažalost mnoge novinare, neke i izvrsne, ostavio na cesti", rekao je Josipović, ustvrdivši kako "država ne može, a pogotovo predsjednik Republike koji nema izvršne ovlasti, donositi neke odluke vezane uz medije već to može Hrvatsko novinarsko društvo".

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović najavio je danas da će vlada, "u brzom, razumnom vremenu", u saborsku proceduru uputiti granični sporazum s BiH, koji su 1999. potpisali predsjednik RH Franjo Tuđman i BiH Alija Izetbegović. "To je u hrvatskom interesu, kao i Pelješki most, kao i Zrinski grad, kao i poruka nekim drugim državama u EU, susjednim državama, da ono što je potpisano od strane legitimnih, legalnih zastupnika države, trebaju ratificirati. U protivnom, nisi ozbiljan, nisi dobronamjeran, dovodiš drugu stranu u zabludu itd. Dosta je više te uličarske politike", rekao je Milanović u razgovoru za Hrvatski radio. Objasnio je da Hrvatska ima samo dvije mogućnosti - ratificirati sporazum ili ići ispočetka. "U ovoj zemlji ima jedan broj ljudi koji naprosto žele cijelo vrijeme sukob niskog intenziteta. Oni žive od toga. Bez konflikta oni ne postoje", dodao je.

JASTREBARSKO - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je u povodu najave premijera Zorana Milanovića da će Vlada Hrvatskom saboru na ratifikaciju uputiti granični sporazum s BiH, koji su 1999. potpisali hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i predsjednik BiH Alija Izetbegović, kako je riječ o "jednom od mogućih rješenja" te osjetljivom pitanju koje treba dobro objasniti hrvatskim građanima. "Moramo govoriti o dostupim rješenjima. Rješenja koja bismo možda željeli, a nisu dostupna, ne treba ni uzimati u razmatranje. Prema tome, to je jedno od mogućih rješenja", rekao je Josipović novinarima u Jastrebarskom tijekom tzv. "diplomatske berbe" s predstavnicima diplomatskog zbora u Hrvatskoj. Hrvatski predsjednik koji je rezanjem jednoga grozda simbolički otvorio treću diplomatsku berbu na kojoj je sudjelovalo četrdesetak diplomata akreditiranih u Hrvatskoj, ocijenio je da Hrvatska dobro napreduje prema EU. Ocijenio je da hrvatsko pravosuđe radi dobar posao kada je o borbi protiv korupcije. Ustvrdio je da polemika s čelnikom Srpskoga narodnog vijeća Miloradom Pupovcem neće loše utjecati na poglavlje temeljnih ljudskih prava. Kazao je i da zasad nema planova za sastanak sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, iako taj sastanak srbijanski mediji najavljuju za 1. listopada. "Zasad nema nikakvih planova. Kada bude, bit ćete obaviješteni, sasvim sigurno, nećete to morati iz srpskih medija čitati", poručio je Josipović novinarima.

RIJEKA - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta obišao je danas povodom prvog dana školske godine osnovnu školu Srdoči u Rijeci u kojoj je danas počela nastava nakon više mjeseci odgađanja zbog radova na obnovi. Tijekom prošlotjednog tehničkog pregleda utvrđeni su nedostaci koje je trebalo ukloniti do početka nastave, a nakon pregleda je, zbog jake kiše, zgrada prokišnjavala na više mjesta. Ministar je kazao da je većina nedostatka uklonjena, a da je ostatak izvođač obavezan sanirati u jamstvenom roku. Dodao je da je unatoč tome izuzetno nezadovoljan izvođačem radova. "Potrudit ću se da takav izvođač ili sličan više ne dobije posao s ovim ministarstvom", istaknuo je. Glavni izvođač radova na obnovi škole Srdoči je tvrtka Fenix iz Slavonskog Broda. Radovi su trebali biti dovršeni do početka drugog polugodišta prošle školske godine ali je izvođač rok dovršetka pomicao u nekoliko navrata. Vrijednost radova je oko 12 milijuna kuna. Uređena je stara zgrada i dograđen novi dio, a u njima osam novih učionica, novi restoran i uredi, čime se omogućuje rad u jednoj smjeni za 700 učenika.

VIROVITICA - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je u Virovitici izjavio kako Hrvatska još ne bi trebala ratificirati granični sporazum s Bosnom i Hercegovinom i da bi o tome stručnjaci trebali reći zadnju riječ. "Taj sporazum ne treba još ratificirati, ne vidim čemu sad ratificirati, nakon toliko godina ako stvari još nisu do kraja iskristalizirane", kazao je Karamarko. Naglasio je kako HDZ predlaže da eksperti kažu zadnju riječ i da problem treba rješavati u skladu s prijateljskim odnosima koje Hrvatska ima s BiH. "BiH je naša prijateljska država i mislim da u tom tonu taj problem treba i rješavati, zato predlažemo osnivanje saborske komisije, stručne, koja će pokušati riješiti taj problem i predlagati rješenja, rekao je Karamarko. Ponovio je kako nova regionalizacije Hrvatske predstavlja "udar na razvoj svih slavonskih županija i na ujednačeni razvoj čitave Hrvatske" te da "vladajuća struktura srlja iz greške u grešku". Naglasio je da će HDZ stati u obranu Slavonije i njenog ravnomjernog razvoja s ostalim dijelovima Hrvatske.

PULA - Županijski vijećnici IDS-a uputili su danas stručnim službama Istarske županije zahtjev da se na dnevni red sljedeće sjednice Skupštine stavi i točka dnevnog reda o izgradnji termoelektrane Plomin 3, i s tim u vezi predloži donošenje odluke o raspisivanju referenduma. "Sukladno prethodnim zahtjevima vijećnika Skupštine Istarske županije iz redova pozicije i opozicije, te saznanjima koja imamo iz sredstava javnog priopćavanja vezano za gradnju novog bloka Termoelektrane Plomin smatramo potrebnim da se Skupština Istarske županije, a nakon toga i izravno zainteresirani žitelji Istarske županije izjasne o navedenom pitanju", naveo je županijski vijećnik Tedi Chiavalon u priopćenju u ime podnositelja zahtjeva. Županijski prostorni plan, inaće, predviđa da sva tri elektroenergetska bloka u Plominu ne mogu premašivati trenutnu snagu od 335 MW te da kao energent moraju koristiti plin.

OSIJEK - Osječki Gradski odbor HDZ-a izvijestio je danas kako je stranci pristupilo 17 bivših članova HSP-a iz osječkog prigradskog naselja Višnjevca. Predsjednik osječkoga HDZ-a Damir Kramarić kazao je kako je od 20. srpnja, odnosno nakon izvanrednih unutarstranačkih izbora u osječkom HDZ-u, stranci pristupilo 186 novih članova. Ocijenio je kako taj podatak govori da je HDZ ozbiljna alternativa vladajućem HDSSB-u u gradu Osijeku te kako se iduća gradska vlast neće moći sastaviti bez HDZ-a. Bivši HSP-ovac Predrag Borovec kazao je kako se nisu slagali s radom stranke da stranačko vodstvo nije prepoznalo njihove napore, a da nakon nedavnih unutarstranačkih izbora u osječkom HSP-u nisu pronašli zajednički jezik s novim vodstvom. Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je kako su u pitanju osobni interesi nekoliko pojedinaca, odnosno "nekoliko članova, koji nisu ostvarili svoje osobne interese kroz HSP, pa sada traže način, kako će ih ostvariti negdje dalje".

ZAGREB - Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader prokomentirao je danas da je posljednja optužnica koja je protiv njega podignuta zbog slučaja "Planinska" još jedna u nizu montiranih postupaka u "križarskom ratu" kojega protiv njega vodi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. "U slučaju Planinska ostajem pri onom što sam rekao u USKOK-u. Riječ je o još jednoj montiranoj optužnici, riječ je o tome da se putem odvjetnika ili nekih drugih vrši pritisak na svjedoke koji su u prvom iskazu rekli da ja nemam ništa s tim, a nakon pritisaka i ucjena mijenjaju iskaz na moju štetu i mene terete. Mislim da Mladen Bajić vodi križarski rat protiv mene i da u tom ratu neće pobijediti", kazao je Sanader izlazeći s rasprave u slučaju Fimi medija na zagrebačkom Županijskom sudu. Dodao je i da nikada ne žali za svojim postupcima pa ni za tim što je Bajića nakon dolaska na vlast ostavio na dužnosti. No, mislio sam da je bolji državni odvjetnik nego što je, zaključio je Sanader. Na pitanje je li ga iznenadila brzina kojom je podignuta optužnica u slučaju "Planinska" kazao je da ga ništa nije začudilo kada je vidio kako su Stjepana Fiolića "slomili" ucjenama da će mu zatvoriti ženu i sina te da će dobiti devet godina zatvora.

ZAGREB - Nedavno smijenjeni predsjednik uprave Hrvatske pošte (HP) Robert Jukić posvjedočio je danas da su mu, prije sklapanja ugovora s Fimi mediom, bivši premijer Ivo Sanader te tadašnji stranački rizničar Mladen Barišić prigovarali da nije dovoljno senzibilan prema HDZ-u te da u državnoj tvrtki kojoj je na čelu kadrovira samostalno i "na svoju ruku". Svjedočeći na suđenju Sanaderu i stranci kojoj je on do sredine 2009. bio na čelu, Jukić je kazao da je suradnju s Fimi medijom od njega prvi zatražio Barišić, koji je poslovanje s tom marketinškom agencijom povezivao s financiranjem HDZ-a i teškim financijskim stanjem u stranci pred lokalne izbore 2009. Suđenje u kojem se HDZ i njegove bivše čelnike tereti da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli više od 70 milijuna kuna nastavlja se u srijedu 5. rujna ispitivanjem bivšeg direktora HAC-a Stjepka Bobana.

ZAGREB - MUP je danas zatražio pomoć građana u rasvjetljavanju okrutnog ubojstva 31-godišnje Meksikanke na splitskom Marjanu objavivši na svojim internetskim stranicama fotografije sportske majice koju je, pretpostavlja se, koristila osoba koja bi mogla imati saznanja o počinitelju i kaznenom djelu. Vezano uz kazneno djelo teškog ubojstva Selene Margarite Graciano Macedo policija poziva korisnika sportske majice na fotografijama i sve građane koji imaju informacije o osobi koja se koristila sportskom majicom da dostave informacije pozivom na broj telefona 192, adresu elektronske pošte policija@mup.hr ili u najbližu policijsku postaju, stoji u priopćenju MUP-a. Prema do sada prikupljenim informacijama postoje indicije da je osoba koja bi mogla imati saznanja o počinitelju zločina kao i o samom kaznenom djelu ranije koristila crveno-crnu sportsku majicu s oznakama nogometnog kluba "AC MILAN" s otisnutim brojem "5" i natpisom "REK_I" na leđima te slabo vidljivim natpisom na prsima "bwin". U natpisu "REK_I" između slova "K" i "I" nedostaje slovo. Meksikanka je nestala 22. kolovoza u Splitu, a njezino tijelo pronađeno je tri dana kasnije u park-šumi Marjan. Mediji su ranije objavili da je nedaleko od mjesta zločina pronađen ruksak pun krvi u kojem se nalazio dres nogometnog kluba Milan s nadimkom na leđima, nož, samoljepljivu traku, sendviče, fotoaparat te dva uzorka muškog DNA.

ZAGREB - Na službenim stranicama Vodoopskrbe i odvodnja - podružnice Zagrebačkog holdinga od danas se može koristiti web servis Moj ViO putem kojeg je moguće, uz prethodnu registraciju, pratiti račune, stanje naplate, stanje potrošnje vode, unositi stanje vodomjera, zahtijevati e-račun (pdf), te koristiti ostale funkcionalnosti vezane uz mjerno mjesto svakog korisnika, priopćio je Zagrebački holding koji će sutra predstaviti pilot projekt - Novi sustav daljinskog očitanja vodomjera te novog Internet servisa za kupce Moj ViO. Holding navodi kako je početkom godine njihova podružnica Vodoopskrbe i odvodnja (ViO) pokrenula pilot projekt, Sustav daljinskog očitanja vode AWMR-VIO (automated water meter reading – VIO), koji će biti povezan sa internetskim servisom za potrošnju i naplatu vode, pod nazivom Moj ViO. Pilot projekt trenutno je apliciran na više lokacija na području Grada Zagreba, u sklopu kojeg je obuhvaćeno desetak pojedinačnih potrošača te jedna stambena zgrada. Kroz sustav AWMR-VIO vodomjeri su direktno povezani sa serverima za obradu podataka potrošnje vode te dalje s poslovnim naplatnim sustavom Podružnice ViO. Na taj način, naplata vode znatno je unaprijeđena jer se očitanja provode gotovo kontinuirano, a računi su točni jer se zasnivaju na stvarnoj, a ne procijenjenoj potrošnji, navode iz holdinga.

SPLIT - "Teološko približavanje patnji i nadi žena" naziv je 8. međunarodne konferencije koja se održava u Splitu, a danas, prvog njezina radnog dana, čuli su se pozivi da se ustane protiv nasilja nad ženama jer je to pitanje društvene savjesti. Konferencija, koja će trajati do 5. rujna, održava se u organizaciji Europskog društva žena u teološkom istraživanju (ESWTR) i suorganizaciji Hrvatske sekcije tog društva. Na konferenciji sudjeluje više od 60 žena iz 11 zemalja. Profesorica Sveučilišta u Zadru Sanja Knežević je upozorila kako su poteškoće žena silovanih u Domovinskom ratu gurnute na stranu te da je nužno takvim ženama dati potporu kakvu nalažu međunarodne institucije pravde. Marta Bodo, iz izdavačke kuće Kereszteny Szo/Vasamap iz Cluja u Rumunjskoj pozvala je da se "čuje glas" o žrtvama i patnjama žena pod komunističkim režimom. Profesorica Ligita Ryliskyte sa Sveučilišta u Vilniusu u Litvi istaknula je kako su mnoge žene vjernice u Litvi, nakon što ih je ispitao KGB završavale i stradavale u zatvorima i logorima u Sibiru. Profesorica etike iz Beča i urednika religijskog programa na Austrijskoj radio-televiziji Maria Katharina Moser je istaknula kako društvena zajednica treba uložiti napor da žene koje su pogođene nasiljem budu rasterećene.

ZAGREB - Mjuzikl "Credo/Vjerujem" u kojemu sudjeluje stotinjak mladića i djevojaka iz Zajednice Cenacolo gostovat će u Zagrebu u sklopu turneje po većim europskim gradovima, a u hrvatskome glavnom gradu održat će dvije predstave 13. i 14. listopada u dvorani Cibona Košarkaškoga centra Dražena Petrovića. Publici će se predstaviti u povodu dva desetljeća djelovanja Zajednice Cenacolo u Hrvatskoj te kao potpora proglašenju "Godine vjere". Taj glazbeni događaj najavila je danas Zaklada Cenacolo iz Zagreba istaknuvši da je to scensko uprizorenje rezultat kreativnog djelovanja mladih ljudi iz cijeloga svijeta, pa tako i iz Hrvatske, koji su u Zajednici Cenacolo pronašli drugu šansu za život i riješili se ovisnosti o drogama, alkoholu, kocki i drugim porocima. Navodi se da je mjuzikl "Credo" jedno od najboljih kršćanskih kazališnih ostvarenja i u potpunosti autorsko djelo članova Zajednice Cenacolo koji su s tom predstavom u četiri godine gostovali pred tisućama ljudi u Rimu, Veroni, Madridu, Beču i drugim europskim gradovima. Zajednicu Cenacolo osnovala je 1983. časna sestra Elvira Petrozzi. Zajednica je počela raditi u trošnoj i razrušenoj kući u općini Saluzzo u Italiji, a danas broji 60-ak kuća diljem svijeta.

RIJEKA - Za vrijeme nogometne utakmice između "Rijeke" i "Hajduka" 1. rujna policija je privela 35 osoba a prekršajno prijavila 33, izvijestila je danas PU primorsko-goranska. Trideset i jedna osoba je prekršajno prijavljena po zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, a dvije zbog posjedovanja droge. Na ulazu u stadion je 28-godišnji navijač iz Rijeke, nakon što je kod njega pronađena baklja, udario je policijskog službenika interventne policije iz Rijeke. Policajaca je zadobio lakše tjelesne ozljede. Navijač se prekršajno prijavljuje zbog omalovažavanja i vrijeđanja policijskog službenika te kazneno zbog napada na službenu osobu. Oštećena su i dva autobusa na području Opatije i Rijeke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙