FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 29. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska zajednica županija (HZŽ) nezadovoljna je predloženim nacrtom zakona o poljoprivrednom zemljištu, za kojeg smatraju da vodi ponovnoj centralizaciji, te općenito poljoprivrednom politikom, a nezadovoljna je i novim određivanjem dvije administrativne regije u Hrvatskoj te traži hitan sastanak s premijerom i ministrom poljoprivrede. Istaknuli su to na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu HZŽ-a predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić te župan brodsko-posavski Danijel Marušić. Kako su naglasili, susret s premijerom, pa i ministrom poljoprivrede, oko svih aktualnosti i problema u županijama čekaju već više od sedam mjeseci jer su to zatražili još krajem siječnja ove godine. Sva trojica su izrazila i žaljenje što županije, kao ni župane, nitko ništa nije pitao prilikom izrade nacrta zakona o poljoprivrednom zemljištu te smatraju da bi za bolje rezultate i razvoj, ne samo poljoprivrede nego i hrvatskih regija, trebalo više suradnje, bolja komunikacija i koordinacija. Negativnim su ocijenili i to što su o novoj administrativnoj podjeli Hrvatske na dvije regije, kontinentalnu i jadransku, umjesto dosadašnje tri, doznali iz medija i što o tome nije bilo nikakvih rasprava. Smatraju da to nije dobro rješenje, pogotovo za Slavoniju, koja će time još više zaostajati, a profitirat će, kažu, opet oni koji imaju, primjerice Zagreb i Varaždin. Stoga smatrajuda bi bilo bolje da se Zagreb izdvoji u posebnu regiju, a da ostanu jadranska, sjeverozapadna i panonska regija.

ZAGREB - Dioki d.d. objavio je danas na Zagrebačkoj burzi da je s turskim investitorom Caliskanom usuglašena dokumentacija potrebna za zaključenje transakcije kojom se omogućuje plaćanje avansa za isplatu zaostalih plaća radnicima Diokija i Dina Petrokemije. Vezano uz ponudu turskog investitora Caliskan obavještavamo javnost da je dokumentacija potrebna za zaključenje transakcije usuglašena, kaže se u obavijesti Uprave Diokija. U tijeku su aktivnosti vezane uz tehničku provedbu transakcije kao preduvjet za izdavanje garancije, kojom će se omogućiti plaćanje avansa potrebnog za isplatu zaostalih plaća zaposlenicima društava Dioki i Dina Petrokemija. Realizaciju transakcije predviđamo početkom sljedećeg tjedna, stoji u obavijesti. Prema prijašnjim informacijama, radi se o ulasku Caliskana u tvrtku Adriaoil iz sastava Dioki Grupe, za što će turski investitor uplatiti avans od 5 milijuna eura koji će poslužiti za isplatu zaostalih plaća radnicima Diokija i Dine. To znači da bi radnici svoje zaostale plaće mogli napokon dobiti početkom idućeg tjedna. Uprava Diokija i turski investitor također nastoje usuglasiti dokumente koji bi trebali omogućiti provedbu programa restrukturiranja i ponovnog pokretanja proizvodnje u Dina Petrokemiji a, prema nekim medijskim spekulacijama, možda i u pogonu Diokija na zagrebačkom Žitnjaku.

ZAGREB - Željko Rohatinski, donedavni guverner Hrvatske narodne banke (HNB), od 7. kolovoza savjetnik je Ivice Todorića, predsjednika Uprave i vlasnika koncerna Agrokor, potvrđeno je danas iz Agrokora. "Željko Rohatinski je od 7. kolovoza zaposlenik koncerna na radnome mjestu savjetnik predsjednika koncerna", potvrdila je glasnogovornica te kompanije Manuela Ćelić. Mjesto guvernera HNB-a Rohatinski je napustio sredinom srpnja, nakon dva 6-godišnja mandata. Tada je kazao da ima nekoliko poslovnih ponuda. Među njima je, uz Agrokorovu, bila i ponuda američke banke Goldman Sachs, u kojoj su ga htjeli za savjetnika za poslove u srednjoj Europi.

ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u Zagrebu za lipanj ove godine iznosila je 6.319 kune, što je na mjesečnoj i na godišnjoj razini nominalni pad za 2,1 posto, pokazuju podaci Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Prosječna zagrebačka plaća za svibanj ove godine iznosila je 6.454 kune, a toliki je bio prosjek i za lipanj prošle godine, pa je i u odnosu na svibanj ove, kao i lipanj prošle godine prosječna zagrebačka neto plaća za šesti mjesec ove godine bila manja za 135 kuna. Najniže neto plaće u Zagrebu za lipanj ove godine bile su u uslugama povezanim s upravljanjem i održavanjem zgrada, uređenju i održavanju krajolika, u iznosu od 3.174 kune, te u zaštitnim i istražnim djelatnostima s prosjekom od 3.175 kuna. S druge strane, u dvije djelatnosti u Zagrebu prosjeci za lipanj bili su veći od deset tisuća kuna - u upravljačkim djelatnostima; savjetovanju u vezi s upravljanjem 11.581 kunu, te u promidžbi (reklama i propaganda) i istraživanju tržišta 10.725 kuna.

ZAGREB - Trgovački sud u Zagrebu objavio je prvostupanjsku presudu kojom se odbijaju tužbeni zahtjevi Ante Perkovića i Ivana Perkovića protiv Badela 1862, kojima su tražili poništenje više odluka glavne skupštine društva, održane u kolovozu prošle godine. Kako je danas priopćeno iz Badela, Trgovački sud u Zagrebu, stalna služba u Sisku, prvostupanjskom presudom odbio je više tužbenih zahtjeva kojima se tražilo poništenje odluka glavne skupštine Badela 1862, održane 20. kolovoza 2011, među kojima i one vezane uz povećanje temeljnog kapitala društva dokapitalizacijom od strane Republike Hrvatske i Kapitalnog fonda d.d. Odbijeni su i tužbeni zahtjevi Ante Perkovića i Ivana Perkovića kojima su tražili poništenje odluke o potvrđivanju suglasnosti Upravi i Nadzornom odboru za daljnje provođenje Plana restrukturiranja i Plana održivog razvoja iz svibnja 2010. te o opozivu i imenovanju novih članova Nadzornog odbora društva. Kako ističu iz Badela, tom presudom potvrđena je provedena dokapitalizacija te uspostavljena pravna sigurnost funkcioniranja društva.

ZAGREB - Uz slabiji obujam trgovanja nego dan ranije, na Zagrebačkoj burzi većina cijena dionica danas je u padu, a indeksi nemaju snage za oporavak. Crobex indeks u 12,00 sati bio je u minusu 0,12 posto, na 1.679 bodova, dok je Crobex10 stagnirao na 912 boda. Redovni promet iznosio je svega 2,6 milijuna kuna, što je otprilike 800.000 manje nego jučer u ovo doba. "Loša je situacija danas na domaćem tržištu – promet je slabiji nego jučer, a indeksi i dalje nemaju snage za oporavak. Većina dionica bilježi gubitke, a slično je i na europskim burzama", ističe Nigela Bubalo, brokerica u investicijskom društvu Credos. Najlikvidnija je zasad, s prometom od 800.000 kuna, dionica HT-a. Cijena joj je oslabila 0,25 posto, na 200,5 kuna. Slijedi dionica Ingre, s prometom od 258.000 kuna, i padom cijene za 6,4 posto, na 4,83 kune. Među likvidnijim izdanjima ponovno je danas i dionica Badel 1862, čija je cijena nakon jučerašnjeg skoka za 10 posto danas oslabila 3,34 posto, na 77,05 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema euru za 0,11 posto, a oslabila je i prema ostalim važnijim valutama. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,484666 kuna. U istom postotku kao prema euru, za 0,11 posto, kuna je oslabila i prema švicarskom franku, čiji srednji tečaj iznosi 6,232547 kuna. Kuna je blago, za 0,01 posto, oslabila prema američkom dolaru, dok je prema britanskoj funti oslabila za 0,20 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 5,960078 kuna, a funte 9,430094 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙