FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 30. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada je najavila otkazivanje Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama, no zadužila je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava da pokrene postupak mirenja, što će biti i pokrenuto vrlo brzo, izjavio je danas ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Istovremeno, pokrenut će se postupak pregovora o sklapanju novog novog TKU za javne službenike sa svim materijalnim pravima koja su u sadašnjem TKU i s aneksom kojim bi se regulirala neisplata nekih materijalnih prava u ovoj i idućoj godni, kazao je Mrsić u izjavi novinarima. Na upit s kojim se datumom otkazuje TKU, Mrsić je odgovorio da danas nije dan s kojim se TKU otkazuje. Ne s današnjim danom, mi najavljujemo otkazivanje TKU i pokrećemo proceduru, nije danas dan kada se otkazuje. Želimo se pokušati izmiriti i pokušati još jednom sjesti za stol i naći zajedničku soluciju, rekao je Mrsić. Potvrdio je pak da će se s pregovorima o novom TKU čekati završetak procesa mirenja. Mrsić nije htio komentirati najave Matice hrvatskih sindikata da će zbog otkazivanja TKU ići na sudsku zaštitu. To je legitimno pravo sindikata, Vlada tu nema što dodati, kazao je.

OSIJEK - Radovi na mostu preko rijeke Drave i na južnoj osječkoj obilaznici izvode se u zadanim rokovima, istaknuo je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji je danas s ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Ivanom Vrdoljakom i s predstavnicima grada Osijeka i Osječko-baranjske županije obišao gradilišta mosta Drava i južne osječke obilaznice. Most na rijeci Dravi treba biti gotov do kraja 2013. godine, kazao je Hajdaš Dončić. Most preko Drave, na trasi je autoceste Beli Manastir-Osijek-Svilaj, a vrijednost te investicije Hrvatskih autocesta je oko 950 milijuna kuna (bez PDV-a). Ukupna dužina mosta je 2.507 metara. Ministri Hajdaš Dončić i Vrdoljak danas su obišli i radove na južnoj obilaznici Osijeka, najopterećenijoj dionici državne ceste D2 u Osječko-baranjskoj županiji. Investitor su Hrvatske ceste, a riječ je o investiciji vrijednoj 164,8 milijuna kuna (bez PDV-a), s rokom izvođenja 30 mjeseci od početka radova koji su počeli u rujnu prošle godine.

ZAGREB - Kutinska Petrokemija izvjestila je putem Zagrebačke burze da je potpisala Ugovor o kupnji dijela potrebnih količina plina s novim dobavljačem, tvrtkom E.ON Ruhrgas AG. Ugovor je, kako se navodi, potpisan u petak, 27. srpnja, a zaključen je za razdoblje kolovoz-rujan ove godine. "Petrokemija time koristi novu zakonsku mogućnost istovremene dobave plina od dva ili više dobavljača. Ugovor je zaključen za razdoblje kolovoz–rujan 2012. i ima za cilj ostvarivanje niže cijene plina u skladu s tržišnim uvjetima, navodi se u obavijesti Petrokemije. Detalji o tom ugovoru danas se nisu mogli doznati, jer u Petrokemiji kažu da je riječ o poslovnoj tajni.

ZAGREB - Neto dobit Adris grupe u prvom polugodištu ove godine iznosila je 133,4 milijuna kuna, što je 8,8 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuju podaci iz financijskog izvještaja Adris grupe objavljeni na Zagrebačkoj burzi. Adris u priopćenju o polugodišnjim rezultatima navodi kako je operavitna dobit iznosila 102 milijuna kuna, a dobit prije poreza 210 milijuna kuna, što je 6,5 posto manje nego u prvom lanjskom polugodištu. U prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihod Adris grupe iznosio je 1,42 milijardi kuna, što je za 3,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 1,22 milijardi kuna i u usporedbi s prvim prošlogodišnjim polugodištem veći su za 2,8 posto.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je porastao za 0,08 posto, na 1.692,89 bodova, dok je vrijednost specijaliziranog indeksa Crobex10 pala za 0,03 posto, na 923,47 bodova. Redovan promet iznosio je 7,4 milijuna kuna, no kada se tomu doda i 32,5 milijuna kuna ostvarenih blok transakcijom dionicama Riviera Adrie, ukupni je promet iznosio 39,9 milijuna kuna. U blok transakciji protrgovano je 2,5 milijuna dionica, što je oko 2,3 posto dionica Riviera Adrie po cijeni od 13 kuna po dionici. U redovnom prometu dionicama najviše se trgovalo dionicama HT-a kojima je ostvareno 1,5 milijuna kuna prometa, a cijena im je porasla za 0,23 posto, na 204,11 kuna. Po prometu slijede dionice Končar Elektroindustrije s oko 1,2 milijuna kuna i padom cijene od 1,92 posto. Za 655,4 tisuće kuna trgovalo se povlaštenim dionicama Adris grupe čija cijena je ostala na 219 kuna, a za 2,99 posto pala je cijena dionica Luke Ploče kojih je protrgovano za 575 tisuća kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙