FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 10. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Na poziv za iskazivanje interesa za gradnju novog bloka Termoelektrane Plomin do danas je stiglo 45 ponuda, a pozitivna ocjena projekta stigla je i od nadležnih tijela Republike Slovenije, izvijestio je danas u izjavi za novinare prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Među 45 ponuđača je desetak i više najvećih svjetskih tvrtki iz Njemačke, Francuske, Italije, Koreje i drugih zemalja, ističe Čačić. Dodaje da se kao prvi ponuđač javio njemački RWE, što znači, kaže, da su izjave vođa Zelene akcije o tome kako RWE nije zainteresiran, dezinformacije. Čačić je izvijestio da je Ministarstvo gospodarstva primilo od slovenskog Ministarstva poljoprivrede i okoliša konačno stajalište o postupku procjene utjecaja na okoliš projekta rekonstrukcije termoelektrane Plomin prema kojem to slovensko ministarstvo pozitivno ocjenjuju projekt rekonstrukcije te elektrane. "Svatko kome je na srcu ekologija i zaštita okoliša u Hrvatskoj iz puno bi razloga trebao zastupati ovaj projekt, jer on poboljšava ekološko stanje", istaknuo je Čačić.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je danas da će zajedno s ministrom financija Slavkom Linićem 1. listopada objaviti rezultate investicijskih aktivnosti svih javnih poduzeća. Zasad je prema njegovim riječima najbolji HEP-a, najgori HŽ, a općenito pokazatelji zasad nisu zadovoljavajući. Pred javnim poduzećima je, prema Čačićevim riječima, velik zadatak, jer im je 75 posto ostvarenja plana za ovu godinu ostalo za drugo polugodište. Na pitanje novinara može li se što pomaknuti kako bi se smanjili gubici javnih poduzeća, Čačić je podsjetio kako su tijekom proljeća smijenjene uprave i direktori u gotovo svim javnim poduzećima, a među razlozima su gubici, neracionalno poslovanje i izostanak restrukturiranja. "Zadatak Vlade je da se do kraja godine situacija bitno promijeni, a sve to vezano je uz snažni investicijski ciklus koji si je Vlada dala u zadatak", istaknuo je Čačić. Upitan je li zadovoljan planovima restrukturiranja koji su predstavila pojedina javna poduzeća, rekao je kako je u cijelom nizu tvrtki učinjen ozbiljan napor. Svi smo zajedno došli do točke kad moramo pogledati istini u oči i reći sami sebi da nerestrukturirane javne tvrtke predstavljaju neizdrživ teret gospodarstvu, državi i građanima. Svako radno mjesto je važno, ali mora biti produktivno, rekao je Čačić.

SLAVONSKI BROD - Zamjenik brodsko-posavskog župana Davor Vlaović izvijestio je danas da su u županiju stigli zahtjevi za proglašenje elementarne nepogode od suše iz 12 od 20 općina te će se u ponedjeljak donijeti odluka o proglašenju elementarne nepogode u toj županiji za sve poljoprivredne kulture. Šteta na ratarskim kulturama kukuruzu, soji i šećernoj repi, kojima je zasijano oko 22 tisuće hektara, kreću se od 40 do 60 posto. Stradalo je i 390 hektara povrtlarskih kultura te vinogradi i voćnjaci na kojima je od mraza već procijenjena šteta od 62,5 milijuna kuna, rekao je Vlaović, dodajući kako od Vlade očekuju pomoć radi ublažavanja posljedica. Suša je pogodila i stočare. Iz požeške Udruge uzgajivača simentalskog goveda poručuju kako će to biti novi udarac malim obiteljskim farmama, kojih je iz dana u dan sve manje. Tajnik te udruge Miroslav Kovač rekao je da je od početka godine u Hrvatskoj nestalo ili prestalo proizvoditi oko 1000 obiteljskih farmi. Ako ministarstvo ne zaštiti ovu proizvodnju, u koju je uložen silni novac, mislim da će se još mnoge farme ugasiti. Mi sada uz 10 do 20 posto skuplje troškove proizvodimo mlijeko za 35 posto manju cijenu, upozorio je predsjednik Udruge uzgajivača simentalskog goveda Tomislav Majetić.

ZAGREB - Zagreb je od siječnja do srpnja ove godine posjetilo 378.340 posjetitelja koji su ostvarili 681.993 noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja porast od 5 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima, izvijestili su danas iz Turističke zajednice grada Zagreba. Od ukupnog broja posjetitelja, njih 297.356 su bili stranci koji su ostvarili 518.148 noćenja i time zabilježili 7 posto više dolazaka te 10 posto više noćenja. Najviše dolazaka u Zagreb u prvih sedam mjeseci ostvarili su gosti iz Njemačke, SAD-a, Italije, Francuske te Austrije. U srpnju je Zagreb posjetilo 79.097 gostiju, koji su ostvarili 128.503 noćenja, podaci su iz zagrebačke Turističke zajednice.

ZAGREB - Blagi rast dioničkih indeksa, nizak promet i samo jedna dionica s milijunskim prometom obilježili su današnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi. Crobex je dan završio na 1.694,78 bodova, što je rast od 0,11 posto, a Crobex10 je ojačao blagih 0,09 posto, na 922,66 bodova. Redovni promet Burze iznosio je malo više od 6 milijuna kuna, a jedina dionica s milijunskim prometom bila je dionica HT-a. Promet dionicom HT-a iznosio je 2,8 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 1,16 posto, na 204,60 kuna. Po prometu slijedi dionica Belja, sa 358,7 tisuća kuna, uz rast cijene od 2,95 posto, na 85,60 kuna. Promet od 322,5 tisuća kuna imala je povlaštena dionica Adris grupe, čija je cijena porasla 1,30 posto, na 218,80 kuna. Blagi rast cijene od 0,12 posto, na 4.010,01 kunu, zabilježila je dionica Ine, kojom je ostvareno nešto više od 300 tisuća kuna prometa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙