FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 3. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Gospodarsku aktivnost poduzetnika u Hrvatskoj karakterizira dominacija poduzetnika grada Zagreba u kojem je sjedište trećine svih poduzetnika, zagrebački poduzetnici ostvaruju više od polovice vrijednosti prihoda i dobiti te raspolažu s više od 50 posto imovine i izvora, pokazuje analiza Financijske agencije o poslovanja poduzetnika po županijama u 2011. Uz dominaciju Zagreba, analiza pokazuje i kako je unutar pojedinih županija, uz neke iznimke, dominantna uloga poduzetnika koji posluju u županijskim središtima. Koncentracija financijskih rezultata poduzetnika županijskih središta većinom je veoma naglašena. Iznimke su Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Vukovarsko-srijemska te Istarska županija, u kojima su gospodarske aktivnosti disperzirane u dva grada/općine ili u više njih, čime je gospodarska važnost županijskog središta umanjena. Po podacima iz analize, u prošloj su se godini udjeli ukupnih prihoda poduzetnika županijskog središta u ukupnim rezultatima poduzetnika po županijama kretali od 15 posto u Krapinsko-zagorskoj do 75,9 posto u Karlovačkoj županiji.

ZAGREB - Naknada za prijevoz državnim službenicima i namještenicima za kolovoz bit će isplaćena po starom kolektivnom ugovoru, izvijestio je poslijepodne Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN), prenoseći odgovor pomoćnika ministra rada i mirovinskoga sustava Marka Krištofa. Krištof je odgovorio na upozorenje SDLSN zbog različite prakse obračuna i isplate naknade troškova prijevoza za kolovoz u državnim tijelima, očitovanjem prema kojem se odredbe novog kolektivnog ugovora primjenjuju od početka rujna, čime je razriješena situacija oko naknade troškova prijevoza za tekući mjesec, navodi se u priopćenju sindikata. Prenose i e-mail s odgovorom pomoćnika ministra na dvojbe oko tumačenja primjene odredbi o prijevozu. "Budući da se stari kolektivni ugovor primjenjivao do potpisa novog, naš je stav da se obveza isplate akontacije prijevoza za kolovoz nije mogla izbjeći. Budući da većina zaposlenika godišnji odmor koristi u kolovozu, smatramo da je praktičnije prijevoz po novom isplatiti od rujna, odnosno za rujan početkom listopada, što će svim zaposlenicima i institucijama ostaviti dovoljno vremena za tranziciju na novi sustav", navodi Krištof u odgovoru.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burza Crobex danas je porastao za 0,47 posto, na 1.709,03 boda, a Crobex10 povećan je za 0,23 posto, na 932,21 bod. Redovni promet Burze danas je iznosio 8,5 milijuna kuna, a milijunske su promete imale svega dvije dionice. Promet od 1,3 milijuna kuna ostvaren je trgovanjem dionicama HT-a čija je cijena blago pala, za 0,07 posto, na 208,46 kuna. Dionicama Diokija trgovalo se za 1,2 milijuna kuna, uz rast cijene za 11,11 posto, na 21 kunu. Time je nakon jučerašnjeg rasta od 18,27 posto nastavljeno znatno povećanje cijene dionice Diokija, nakon što je jučer Vlada dala jamstvo na pet milijuna eura za avansno plaćanje turskog investitora Caliskana za isplatu plaća radnicima Diokija i Dina Petrokemije. Po prometu slijede dionice kutinske Petrokemije s 831,1 tisućom kuna i rastom cijene od 2,10 posto, na 243 kune. Dionica Vira poskupjela je danas za 1,03 posto, na 490 kuna, uz promet od 614,9 tisuća kuna. Povlaštenih dionica Adris grupe prodano je za 545,8 tisuća kuna, pri čemu im je cijena porasla za 2,27 posto, na 225 kuna.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex ovaj je tjedan porastao za 1,04 posto, na 1.709,03 boda, Crobex10 povećan je za 0,92 posto, na 932,21 bod, a dobitnica tjedna je dionica Diokija sa rastom cijene na tjednoj razini za gotovo 60 posto. Redovni promet Burze ovoga je tjedna iznosio 48,3 milijuna kuna, a blok promet dionicama Riviera Adrije 32,5 milijuna kuna. Najveći tjedni promet imala je dionica HT-a, od 11,8 milijuna kuna, a cijena joj je na tjednoj razini porasla za 2,37 posto, na 208,46 kuna. Povlaštenih dionica Adris grupe ovoga je tjedna prodano za 2,3 milijuna kuna, uz rast cijene na tjednoj razini za 2,74 posto, na 225 kuna. Tjedni promet dionice Končara elektroindustrije iznosio je 2,1 milijun kuna, a cijena joj je pala na tjednoj razini 1,21 posto, na 490 kuna. Cijena je ovog tjedna pala i dionici Zagrebačke banke, za 1,31 posto, na 38,52 kune, uz tjedni promet od 2,1 milijun kuna. Među dionicama s većim prometom, cijena je ovaj tjedan visoko porasla dionicama Diokija, za 58,97 posto, na 21 kunu, na što je ponajviše utjecala odluka Vlade o davanju jamstva na pet milijuna eura za avansno plaćanje turskog investitora Caliskana za isplatu plaća radnicima Diokija i Dina Petrokemije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙