FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 24. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

CERNA - Županjska Sladorana ove će godine skidati šećernu repu s ugovorene površine od 8574 hektara, no zbog proljetnog mraza, a zatim i ljetne suše, očekuje se da će prinosi prosječno biti manji oko 20 posto, istaknuto je danas u Cerni na Danu polja šećerne repe. U organizaciji Sladorane, koja posluje u sustavu virovitičkoga Vire, Dan polja šećerne repe održan je na imanju kooperanta te tvrtke Mirka Boškovića u Cerni. Očekuje se da će zbog proljetnog mraza, a zatim i ljetne suše, prinosi šećerne repe prosječno biti manji oko 20 posto, istaknuo je pomoćnik direktora Viro-kooperacije Javor Katušić. Po hektaru će se prosječno dobiti 45 do 50 tona slatkog korijena, a u Sladorani očekuju da bi ukupna proizvodnja mogla biti oko 450.000 tona šećerne repe. Zbog nedostatka oborina, u županjskoj Sladorani najavljuju da će šećernu repu sa svojeg područja početi vaditi oko 10. rujna. Sladorana ima 440 kooperanata, a među njima nema mnogo onih kojima je šteta na šećernoj repi 50 posto i više. "Onim kooperantima koji zbog loših prinosa ne budu mogli podmiriti dugove tvrtka će, kao i do sada, naći model kako im olakšati situaciju", rekao je Katušić. Po riječima predsjednika uprave Sladorane Luke Burilovića, tvrtka će ovih dana s kooperantima početi ugovarati proizvodnju za iduću godinu, a cijena će biti kao i ove godine - 300 kuna po toni s digestijom od 16 posto. Dan polja šećerne repe održan je na imanju Mirka Boškovića, dugogodišnjeg kooperanta Sladorane koji zbog navodnjavanja očekuje iznadprosječne prinose, od oko 70 tona šećerne repe po hektaru.

DUBROVNIK - Osamdesetak europskih kongresnih profesionalaca okupit će se od 25. do 29. kolovoza u Dubrovniku na edukativnom seminaru "ECM Summer Scholl" kojeg organizira udruženje europskih turističkih gradova European Cities Marketinga (ECM) i u čijem je članstvu uz brojne gradove i Dubrovnik. O tome su danas izvijestili iz Turističke zajednice grada Dubrovnika, dodajući da je Dubrovnik u članstvu ECM-a više od deset godina. Seminar će se odražavati u hotelu Valamar Lacroma na Babinom Kuku, a stručnjacima za kongresni turizam odnosno MICE segment turističkog poslovanja iz Europe i Hrvatske predavat će predstavnici ECM-a, svjetske kongresne asocijacije ICCA, grupe IMEX (organizatori najvećih svjetskih kongresnih sajmova) te profesionalci u kongresnoj industriji. Seminar "ECM Summer School" drugi je događaj koji ECM ove godine organizira u Hrvatskoj, budući da je u lipnju u Zagrebu održana njihova redovita godišnja skupština.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u razdoblju travanj-lipanj ove godine održano 1.978 poslovnih skupova, koji su ukupno trajali gotovo 4.500 dana, a na njima je bilo više od 148 tisuća sudionika, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Gotovo 62 posto svih skupova ili 1.225, organizirale su tvrtke, dok su preostale organizirale udruge i institucije. Prema vrsti skupova najviše je, 51 posto, bilo kongresa i konferencija. Prema sudionicima, većina je, 72,3 posto, poslovnih skupova bila nacionalnog karaktera, dok je međunarodnih bilo 27,7 posto, ili 547 skupova. Poslovni skupovi od travnja do lipnja održani su u 118 objekata, od čega je najviše, 1.767 skupova, bilo u ukupno 106 hotela.

ZAGREB - Zagrebačka burza obustavila je trgovanje dionicama Belja do kraja današnjeg trgovinskog dana, temeljem odluke Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) nakon što je ta agencija zaprimila presudu suda prema kojoj Agrokor nema obvezu preuzimanja Belja. Na današnjoj izvanrednoj sjednici, Upravno vijeće HANFA-e donijelo je rješenje o privremenoj obustavi trgovanja dionicama Belja, nakon što je Agencija zaprimila presudu Visokog Upravnog suda Republike Hrvatske od 11. srpnja ove godine. Tom presudom poništeno je rješenje HANFA-e od 6. listopada 2011., kojim je bilo utvrđeno da je još 12. rujna 2007. godine nastala obveza Agrokora za objavljivanje ponude za preuzimanje Belja. Agrokor ima 5.579.663 dionica Belja, što čini 67,92 posto udjela u temeljnom kapitalu te tvrtke. Kako bi se osiguralo da investicijska javnost u primjerenom vremenskom roku bude obaviještena o toj presudi, trgovanje dionicama Belja na Zagrebačkoj burzi obustavljeno je u 12,30 sati i trajat će do kraja radnog dana - do 16,00 sati. Zadnja cijena te dionice prije obustave bila je 79,01 kunu, a njome je do tada ostvareno 196.000 kuna prometa.

ZAGREB - Kao i cijelog ovoga tjedna, i danas je na Zagrebačkoj burzi obujam trgovanja vrlo mršav, a Crobexi bilježe tek blage promjene, dok se po znatnim dobitcima ističu dionice Luke Rijeka i Kraša. Crobex indeks ojačao je do podneva 0,26 posto, na 1.689 bodova, a Crobex10 0,05 posto, na 920 bodova. Redovni promet iznosio je 2,85 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna manje nego jučer u ovo doba. Milijunski promet do podneva ostvaren je zasad tek dionicom HT-a, u visini od 1,27 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,31 posto, na 203,9 kuna. U mirnom trgovanju po snažnom skoku cijena izdvajaju se dionice Luke Rijeka i Kraša. Dionica Luke Rijeke poskupjela je 5,58 posto, na 119,99 kuna, uz promet od 413.000 kuna. Dionica Kraša, pak, ostvarila je rast cijene za 6,65 posto, na 400 kuna, uz promet od 246.000 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke oslabila prema euru na dnevnoj i na tjednoj razini, u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila je za 0,26 posto, a u odnosu na tečajnu listu od prošlog petka za 0,58 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,489952 kune. Kuna je na dnevnoj razini oslabila i prema drugim važnijim valutama, prema švicarskom franku za 0,27 posto, britanskoj funti za 0,29 posto te američkom dolaru za 0,44 posto. Na tjednoj je pak razini, u odnosu na tečajnicu utvrđenu prošli petak, kuna oslabila prema švicarskoj i britanskoj valuti, prema franku za 0,58 posto, a funti za 0,08 posto, dok je prema američkom dolaru ojačala za 0,74 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,237468 kuna, funte 9,470163 kuna, a dolara 5,974754 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙