FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 23. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Postupak mirenja Vlade i četiri sindikata javnih službi koji su odbili potpisati izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) se nastavlja i novi će se sastanak održati u ponedjeljak, priopćeno je iz Vlade nakon današnjeg sastanka radi provođenja postupka mirenja. "Dogovoreno je da se postupak mirenja nastavlja, a sljedeći sastanak održat će se u ponedjeljak, 27. kolovoza ove godine, u 14,00 sati, u zgradi Vlade Republike Hrvatske", kratko se navodi u priopćenju Odnosa s javnošću Vlade. Današnji je sastanak, održan na poziv miriteljice Danice Lisičar, trajao nešto više od dva sata, a nakon njega sudionici nisu davali izjave, tek je kratko ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao kako će se novi sastanak održati u ponedjeljak. Vlada sa četiri od osam sindikata javnih službi nije uspjela dogovoriti izmjene TKU-a, a ta četiri sindikata - Sindikat hrvatskih učitelja, Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja - nisu pristala ni na arbitražu, pa je Vlada početkom kolovoza najavila otkazivanje TKU i zadužila Ministarstvo rada i mirovinskog sustava da pokrene postupak mirenja.

ZAGREB - Uprava Diokija objavila je danas da je turski investitor, tvrtka Caliskan potpisala dio dokumenata potrebnih za pokretanje procedure izdanja bankovne garancije, a kojom se omogućuje plaćanje avansa za isplatu zaostalih plaća radnicima Diokija i Dina-Petrokemije. "Obavještavamo javnost da je vezano uz svoju ponudu turski investitor Caliskan potpisao dio dokumenata potrebnih za pokretanje procedure izdavanja bankovne garancije, kojom se omogućuje plaćanje avansa potrebnog za isplatu zaostalih plaća zaposlenicima društava Dioki d.d. i Dina-Petrokemija d.d.", navodi se u obavijesti koju je Dioki objavio na Zagrebačkoj burzi. Preostala dokumentacija nužna za zaključenje ove transakcije u postupku je usuglašavanja i prikupljanja očitovanja investitora i njegovih pravnih savjetnika, te se potpis iste očekuje idućih dana, zaključuje se u priopćenju. Komentirajući za Hinu informaciju da je turski investitor potpisao dio dokumenata koji omogućuje uplatu avansa od 5 milijuna eura koji će poslužiti za isplatu zaostalih plaća radnicima Diokija i Dine, predsjednik Nadzornog odbora Diokija, ujedno i predstavnik radnika u tom tijelu, Zdravko Rumenović kazao je kako je to na tragu i nastavak dogovorenog hodograma u cijelom tom procesu. Očekuje da to znači i da će se plaće radnicima Diokija i Dine i isplatiti i to do sredine idućeg tjedna.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas novinarima nakon sjednice Vlade da ne može govoriti o tome je li potpisan ugovor Diokija s turskim Celiskanom, jer "Vlada ne pregovara sa Celiskanom", ali je voljna pomoći u restrukturiranju Dioki Grupe kako bi omišaljska Dina Petrokemija dobila šansu za nastavak proizvodnje. Očito su pregovori Uprave Diokija i Celiskana "vrlo, vrlo teški", kazao je Linić ocjenivši kako krivnja za duge pregovore nije na turskom investitoru jer je i prije bilo drugih koji su htjeli ući u tu transakciju, ali neuspješno. Naglasio je kako je Vlada voljna pomoći u restrukturiranju Diokija, ali joj je osnovni interes da se osigura novac za isplatu plaća radnicima Dina Petrokemije i Diokija na zagrebačkom Žitnjaku. Odbacio je optužbe da je Vlada socijalno neosjetljiva, istaknuvši da Vlada može isplaćivati plaće jedino ako se pokrene stečaj, koji mogu pokrenuti i radnici. Vlada se još uvijek nada da će Dina Petrokemija dobiti priliku za nastavak proizvodnje. "To je možda jedini razlog zašto pokušavamo što kasnije krenuti u postupak i zato tražimo malo više objektivnosti i odgovornosti", dodao je Linić.

ZAGREB - Međudržavni most na rijeci Savi kod Svilaja, između Hrvatske i BiH, gradit će hrvatska građevinska tvrtka Viadukt, izvijestilo je danas Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastukture. Zaključeno je to na današnjem sastanku izaslanstava hrvatskoga i bosanskohercegovačkog ministarstva prometa, održanom u Slavonskome Brodu, upravo na temu rješavanja problematike gradnje tog mosta pošto je prije više od mjesec dana austrijska tvrtka Strabag odustala od tog posla koji je dobila na međunarodnom natječaju u veljači ove godine, navodi se u priopćenju. Drugi najbolji izvođač na tom je natječaju bio Viadukt. Ministarstvo je priopćilo kako je danas, po riječima pomoćnika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Jasmina Krizmanića, usuglašeno da se odabere Viadukt poštujući natječajnu proceduru, a nakon što je s austrijskom građevinskom tvrtkom raskinut ugovor. Gradnju mosta Svilaj financirat će po 50 posto Hrvatske autoceste i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH. Investicija je vrijedna oko 25 milijuna eura. Most će biti dug 640 metara i širok 29 metara, betonsko-čelične konstrukcije, a povezat će Hrvatsku i BiH na autocesti na koridoru 5-C. Očekuje se da će Viadukt gradnju mosta početi za mjesec dana, stoji u priopćenju.

PULA - Ovogodišnja turistička sezona premašila je sva očekivanja, ali od toga će najmanje profitirati radnici, upozorili su na današnjoj konferenciji za novinare čelnici Sindikata Istre i Kvarenera. Sindikalci ističu kako će od ovogodišnje sezone profitirati svi - država zato što će napuniti proračun, ministar turizma te uprave turističkih kompanija i njihovi vlasnici - osim radnika, kojima su plaće povećane za dva posto, što nije dovoljno. Iako su plaće povećane, one su realno niže jer ih je pojela inflacija. To povećanje za poslodavce nije bilo nikakav trošak, naprotiv, zbog olakšica, to jest smanjenja doprinosa na plaću, ukupni trošak rada niži je nego prošle godine, istaknula je predsjednica Odbora za turizam Sindikata Istre i Kvarnera Marina Cvitić, dodajući kako je ovogodišnje povećanje plaća moglo biti četiri posto samo na temelju smanjenog doprinosa na zdravstvo, a s obzirom na rezultate turističkih kompanija, moglo je biti još i veće. Cvitić je najavila da će sindikat nakon turističke sezone polovicom listopada, kada budu poznati i financijski pokazatelji za devet mjeseci i procjena za cijelu godinu, pokrenuti pregovore za povećanje plaća za 2013. godinu. No, dodala je, tražit će i nagrađivanje radnika za uspješno odrađenu ovogodišnju turističku sezonu.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 10,7 milijuna kuna, a nakon tri dana pada vrijednost dioničkih indeksa je porasla, Crobexa za 0,12 posto, na 1.684,94 boda. Specijalizirani indeks Crobex10 trgovanje je završio s rastom za 0,32 posto, na 919,96 bodova. Redovan promet danas je bio oko tri milijuna kuna veći nego jučer, no najveći dio, nešto više od 5 milijuna kuna, odnosio se na trgovanje državnom obveznicom, oznake RHMF-0-227-E. Među dionicama milijunske su promete imale samo dionice HT-a i Ine, svaka nešto više od 1,2 milijuna kuna. Pritom je cijena dionice HT-a pala za 0,15 posto, na 204,20 kuna, dok je Ininoj dionici cijena porasla za 1,98 posto, na 4.130 kuna. Diokijeva dionica danas je opet zabilježila porast cijene, od 3,29 posto, na 21,69 kuna, uz promet od 602,8 tisuća kuna. I većini ostalih trgovanijih dionica cijena je danas porasla, primjerice dionici Podravke za 0,19 posto, Vupika za 0,24 posto, AD Plastika za 0,70 posto, Ingre za 0,91 posto, Ericssona Nikole Tesle za 1,19 posto, Viadukta za 1,38 posto, Dalekovoda za 2,92 posto, dok su među dionicama s padom cijene primjerice dionice Tiska s padom za 1,79 posto, Valamar Adria Holdinga za 2,35 posto, Tehnike za 4,96 posto, itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙