FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB bi mogao odrediti ciljanu razinu prinosa na obveznice - izvori

FRANKFURT, 23. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka (ECB) razmišlja o tome da u sklopu novog plana kupovine obveznica odredi ciljanu razinu prinosa, o kojoj javnost ne bi bila informirana, kazali su u četvrtak za Reuters izvori iz središnje monetarne institucije eurozone.

Ta "implicitna ciljana razina" spada među opcije koje se razmatraju ali nikakva odluka neće biti donesena prije ECB-ovog sastanka 6. rujna, kazao je jedan izvor. Navedeni limit mogao bi biti fleksibilan, dodao je.

Drugi je izvor ponovio da nikakva odluka neće biti donesena prije tog sastanka, ali nije želio isključiti ni tu mogućnost.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi signalizirao je ovog mjeseca da bi banka mogla početi kupovati obveznice kako bi snizila španjolske i talijanske troškove zaduživanja. Njegova je objava popravila raspoloženje na svjetskim tržištima.

Određivanje konkretne, poznate, ciljane razine prinosa na obveznice moglo bi potaknuti političku raspravu između ECB-a i vlada eurozone o tome što bi bila primjerena razina. Banka to želi izbjeći, rekao je Christian Schulz, bivši ekonomist ECB-a koji sada radi u banci Berenberg Bank.

Izbjegavanje objave ciljane razine prinosa također bi moglo biti problematično.

"Bio bi to poziv tržištima da čine ono što ne želite da čine, odnosno da prodaju sve dok ne doznaju na kojoj ćete razini prinosa intervenirati", pojasnio je Schulz.

"Mislimo da bi eksplicitna, jasna, svima poznata ciljana razina prinosa bila iznimno korisna. Švicarsko iskustvo pokazuje da ako ne objavite jasnu ciljanu razinu, tržišta će je vjerojatno nastojati izmamiti od vas", dodao je.

Financijska tržišta testirala su švicarsku središnju banku, potpirujući prošle godine rast švicarskog franka sve dok SNB nije odredio minimalni tečaj franka prema euru kako bi otklonio opasnost recesije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙