FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: tržište bez jasnih smjernica

NEW YORK, 9. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas ne ukazuju na jasan smjer kretanja cijena dionica na Wall Streetu, dok jačanju sumnje investitora da će Europska središnja banka (ECB) uskoro početi kupovati državne obveznice u pokušaju rješavanja dužničke krize, a sve ih se više pita i koliko bi takav potez bio učinkovit.

Terminski Dow Jones indeks oko 13,00 sati je stagnirao, dok je tehnološki Nasdaq bio u plusu 3 boda.

Istodobno, terminski S&P 500 oslabio je 1 bod, i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

„Tržište je ostvarilo iznenađujuće snažan uzlet u proteklih nekoliko dana. Sad se čini prekupljenim, i stoga traži mali predah, no ne vjerujem da ćemo svjedočiti većim prodajama, zbog očekivanja monetarnog popuštanja u Kini“, kaže Mike Lenhoff, strateg pri investicijskom društvu Brewin Dolphin Securities.

Nade u monetarna popuštanja održavaju najnovije vijesti iz Kine. Godišnja stopa inflacije, mjerena potrošačkim cijenama, u srpnju je iznosila 1,8 posto, što je njezina najniža razina u zadnjih 30 mjeseci. Istodobno, inflacija mjerena proizvođačkim cijenama pala je 2,9 posto.

Te brojke, kažu analitičari, ostavljaju prostora kineskim vlastima za popuštanje monetarne politike, jer je indeks potrošačkih cijena ispod službeno ciljanih 4 posto.

Ujedno, objavljeno je da je industrijska proizvodnja Kine u tome je mjesecu porasla 9,2 posto, što je najslabija stopa rasta u zadnjih tri godine.

Na europskim burzama cijene dionica danas su oslabile, nakon što su dan ranije dotaknule najviše razine u zadnja četiri mjeseca.

Trenutno su londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX i u minusu između 0,08 i 0,62 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙