FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 8. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Plaćanja iz državnog proračuna su redovita i nema nikakvih zastoja u plaćanjima niti je upitna isplata plaća ni za jedno ministarstvo, priopćeno je danas iz Vlade u povodu medijskih napisa o mogućim problemima s isplatama plaća u pojedinim ministarstvima. "Plaćanja iz državnog proračuna su redovita i nema nikakvih zastoja u plaćanjima prema korisnicima ili vjerovnicima državnog proračuna. Isto tako nije upitna isplata plaća niti za jedno ministarstvo. Pojedina ministarstva provode dodatne uštede kako bi se uklopila u zadane limite utvrđene proračunom za 2012. godinu", navodi se u priopćenju Vlade.

VINKOVCI - PIK Vinkovci, tvrtka u sastavu koncerna Agrokor, otvorila je danas u Lipovcu novo paletno skladište za sušenje i skladištenje povrća, investiciju vrijednu više od 17,5 milijuna kuna. Skladište je površine 2.500 četvornih metara i kapaciteta 5.000 tona, sastoji se od šest najsuvremenije opremljenih komora sa ukupno 5.000 box paletnih mjesta, izvijestili su iz Agrokora. Ukupni skladišni kapaciteti na lokaciji Lipovac iznose više od 12.000 tona, a do kraja godine u sklopu skladišnog centra planira se otvoriti linija za prebiranje i izdvajanje luka za preradu, linija za guljenje, sjeckanje i pakiranje luka te rashladni sustav za potrebe skladištenja luka ukupne vrijednosti 8 milijuna kuna. Na ovoj se lokaciji također nalaze dvije hladnjače i podno skladište ukupnog kapaciteta 7.000 tona, te pakirnica s dnevnim kapacitetom pakiranja 150.000 kilograma povrća. Primarno poslovanje Lipovca odnosi se na proizvodnju, skladištenje i pakiranje konzumnog i industrijskog povrća - konzumnog luka, krumpira, celera, graška te kukuruza kokičara. Godišnja proizvodnja konzumnog luka u Lipovcu zadovoljava potrebe četvrtine hrvatskog tržišta, a u 2011. su ostvareni rekordni prinosi luka od 9.300 tona.

VRANJIC - Vodstvo Hrvatske udruge sindikata (HUS) na današnjoj je konferenciji za novinare u Vranjicu kod Solina zatražilo žurni radni sastanka u hrvatskoj Vladi kako bi se pokušalo pomoći tvrtki "R.L.E. Brodoremont" iz Vranjica, čiji je vlasnik Mirko Rapić, a za kojeg je Porezna uprava u nedavno objavljenom popisu poreznih dužnika navela da duguje 41 milijun kuna poreznih obveza. "Na žurnom radnom sastanku u Vladi trebali bi biti čelnici ministarstava financija i gospodarstva, jer je brodogradnja u tom resoru, a na njemu bi se tražilo rješenje da se pomogne tvrtki Brodoremont iz Vranjica i njenom vlasniku Mirku Rapiću tako što bi se ispunile obveze koje je preuzela ranija (HDZ-ova) Vlada, a po kojima je trebalo izvršiti prijeboj međusobna dugovanja Mirka Rapića prema porezu i države prema Rapiću", kazao je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević. Voditelj županijskog splitsko-dalmatinskog ureda HUS-a Jozo Marić je istaknuo kako Mirko Rapić nije trebao dospjeti na popis poreznih dužnika jer ga je država prevarila.

MLJET - Sporazum o sufinanciranju rekonstrukcije trajektnog pristaništa u luci Sobri, vrijedan 12 milijuna kuna, potpisali su danas u Babinom Polju na Mljetu zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić i ravnatelj Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije Antun Banovac. Antešić je rekao da će izgradnjom tog pristaništa veza s otokom Mljetom biti znatno kvalitetnija te kako slijedi revizija sadašnjih brodskih veza kako bi otočani bili bolje povezani s kopnom. Načelnik općine Mljeta Nikola Hajdić istaknuo je da je to prvo ulaganje u lučku infrastrukturu na otoku Mljetu od 1990. godine. Radovi na trajektnom pristaništu luke Sobre počet će na jesen, a trebali bi biti gotovi za šest mjeseci.

ZAGREB - Tijekom prvog polugodišta u hrvatskom Jadranu zabilježeno je 290 kružnih putovanja stranih brodova, što je pet putovanja više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Na tim je brodovima bilo 380.967 putnika, koji su u Hrvatskoj boravili ukupno 556 dana, što je u prosjeku ostanak od dva dana. U odnosu na prvo polugodište 2011. godine broj putnika veći je za 2,9 posto, dok je ukupan broj dana boravka putnika smanjen za 10,8 posto. Najviše stranih brodova na kružnim putovanjima, 73,8 posto, prvi ulazak u hrvatsko more evidentiralo je na području Dubrovačko-neretvanske županije.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze u padu su treći dan za redom, Crobex je danas oslabio 0,33 posto, na 1.687,73 boda, a Crobex10 je smanjen za 0,45 posto, na 917,57 bodova. Redovni promet Burze iznosio je niskih 5,1 milijun kuna, a jedina dionica s milijunskim prometom, kao i jučer, je dionica HT-a. Promet tom dionicom iznosio je 1,8 milijuna kuna, a cijena joj je ostala nepromijenjena, 207,01 kunu. Povlaštena dionica Adris grupe imala je 481,5 tisuća kuna prometa, uz pad cijene od 1,36 posto, na 217 kuna. Na vrijednosti je izgubila i dionica Diokija, za 2,45 posto, na 21,90 kuna, uz promet od 301,1 tisuću kuna. Pad cijene bilježe danas i ostale nešto trgovanije dionica, s prometima iznad sto tisuća kuna, osim dionice Ine koja je poskupila za 1,52 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙