FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 20. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo financija realiziralo je na domaćem tržištu kapitala izdanje dviju obveznica u ukupnom iznosu od oko pet milijardi kuna - četverogodišnje kunske obveznice u iznosu dvije milijarde kuna te desetogodišnje obveznice uz valutnu klauzulu u iznosu od 400 milijuna eura. Kamatna stopa na četverogodišnje kunske obveznice je 5,75 posto godišnje, a na desetogodišnje obveznice uz valutnu klauzulu 6,50 posto. Tim izdanjem na domaćem tržištu dobrim smo dijelom završili financijske transakcije za ovu godinu, pokrili financijske obveze i deficit projiciran u državnom proračunu, kazao je ministar financija Slavko Linić na današnjoj konferenciji za novinare. Ministarstvo je bilo planiralo novo izdanje obveznica u iznosu od oko četiri milijarde kuna, no interes investitora je bio znatno veći, ponude su bile u iznosu od devet milijardi kuna, pa je Ministarstvo odlučilo povećati iznos na pet milijardi kuna. Procedura izdanja obveznica završena je jučer, a obveznice se uplaćuju 23. srpnja. Najvećim dijelom kupci obveznica su domaći mirovinski fondovi. Tim izdanjem zaključeno je planirano financiranje državnog proračuna za ovu godinu, pa iz Ministarstva financija najavljuju da će planirani prihod od dvije milijarde kuna od privatizacije Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke biti usmjeren na smanjenje kratkoročnog zaduženja države putem trezorskih zapisa.

ZAGREB - Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak i ravnatelj Državne geodetske uprave (DGU) Danko Markovinović predstavili su danas preglednik prostornih podataka Geoportal kojim sve informacije iz DGU-a postaju dostupne svim hrvatskim građanima. Na Geoportalu građani mogu pronaći podatke i servise poput digitalne ortofoto karte iz 2011. godine u mjerilu 1 : 5 000, hrvatske osnovne karte 1 : 5 000, topografske karte 1 : 25 000, digitalnog katastarskog plana, središnjeg registra prostornih jedinica, aplikacija stalnih točaka geodetske osnove, te prikaz cesta, željezničkih pruga, zračnih luka i sl. Geoportal je važna potpora nedavno izglasanom Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama jer će omogućiti ubrzanje izdavanja dozvola za gradnju i sređivanja stanja u prostoru. Najavljeno je da će uz pomoć Geoportala biti osigurana i daljnja kontrola onih koji će eventualno nastaviti s nezakonitom gradnjom, za što će se koristiti nove metode, poput cikličkog snimanja digitalne ortofoto karte.

ZAGREB - Sa padom BDP-a u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 1,3 posto hrvatsko je gospodarstvo ponovno ušlo u recesiju, koja će se u drugom kvartalu još produbiti, dok se u drugom polugodištu mogu očekivati povoljnija kretanja, ali ne i pokretanje rasta, ističu analitičari Raiffeisen banke u najnovijim RBAnalizama. Pozitivni utjecaji na gospodarstvo mogu doći od prihoda od turizma, koji bi se mogli primaknuti iznosu od sedam milijardi eura, no upozoravaju da kratka ljetna sezona pojačanog zapošljavanja nije dovoljna za održivi rast gospodarstva. Od planiranih novih investicije u javnom sektoru doprinos povećanju BDP-a može se očekivati tek u sljedećoj godini, napominju analitičari RBA koji od Vlade očekuju ubrzanu provedbu strukturnih reformi, a ističu i kako bez alternativnog rasta u privatnom sektoru neće biti zaustavljene negativne tendencije iz prva dva tromjesečja.

ZAGREB - Centar banka je na kraju prvog polugodišta iskazala gubitak od 42,4 milijuna kuna, što je posljedica politike dodatnog rezerviranja i planiranih ispravaka vrijednosti koje su izvršene u tijeku dokapitalizacije, izdvajanjem više od 69 milijuna kuna dodatnih rezervacija, izvijestili su danas iz te banke. U prvih šest mjeseci ove godine Centar banka povećala je svoj jamstveni kapital na 287,9 milijuna kuna, a ukupni kapital na 203,2 milijuna kuna. Rezerve su povećane na 131,3 milijuna kuna, a bilanca Centar banke iznosi 1,6 milijardi kuna. Stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala povećana je na 15,5 posto. Centar banka u lipnju je dokapitalizirana sa 131,2 milijuna kuna, od čega je 97 milijuna kuna uplatio Fond gospodarske suradnje Alternative Private Equity, koji je tako sa 51,57 posto redovnih dionica postao novi većinski vlasnik Banke. Dosadašnji većinski vlasnik, Heruc grupa, ima 35,82 posto redovnih dionica, a preostalih 12,6 posto u vlasništvu je malih dioničara.

VARAŽDIN/ZAGREB - Iz Vaba banke priopćili su danas da stečaj Validusa, koji je najveći pojedinačni dioničar te varaždinske banke, ni na koji način neće utjecati na njeno poslovanje. Trgovački sud u Varaždinu svojim je jučerašnjim rješenjem otvorio stečajni postupak nad trgovačkim društvom Validus d.d., koje je najveći pojedinačni dioničar Vaba d.d. banke Varaždin s udjelom od 29,09 posto. "Pokretanje navedenog stečajnog postupka odnosno donošenje odluke o stečaju društva Validus d.d. ni na koji način neće utjecati na poslovanje Vaba d.d. banke Varaždin, a čije poslovanje se odvija u potpunosti sukladno Zakonu o kreditnim institucijama te ostalim važećim zakonskim aktima kojima je regulirano poslovanje svih banaka u Republici Hrvatskoj", ističu iz Vaba banke.

ZAGREB - Promet dionicama na Zagrebačkoj burzi do podneva jedva je premašio milijun kuna. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,43 posto, na 1.693 boda, a Crobex10 za 0,45 posto, na 925 boda. Najveći promet do podneva je ostvaren dionicom HT-a, svega 233.000 kuna. Cijena joj ej blago oslabila, za 0,2 posto, na 204,67 kuna. Promet iznad 100.000 kuna ostvaren je još i dionicom Vupika. Cijena joj je porasla 3,63 posto, na 83 kune. U slabašnom trgovanju, po dobitku ističu se dionice Končar Elektroindustrije, koje su poskupjele 3 posto, na 509,97 kuna. Istodobno, po gubitku izdvajaju se dionice Diokija, kojima je cijena pala 7,3 posto, na 10,69 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) oslabila prema euru za 0,36 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu, a za 0,23 posto prema tečajnici od prošloga petka. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,503249 kuna. Na tjednoj je razini prema kuni ojačala i britanska funta za 1,45 posto, na 9,620783 kune, te švicarski franak za 0,22 posto, na 6,249062 kune po srednjem tečaju. Istodobno je američki dolar na tjednoj razini oslabio prema kuni za 0,07 posto, te njegov srednji tečaj iznosi 6,129605 kuna. U odnosu na jučerašnju tečajnicu HNB-a kuna je oslabila prema dolaru za 0,88 posto, prema funti za 0,95 posto te prema franku za 0,37 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙