FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 9. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Analitičari Hrvatske narodne banke (HNB) u ovoj godini očekuju smanjenje gospodarskih aktivnosti od 1,6 posto, dok bi u 2013. rast BDP-a mogao iznositi 1,3 posto, a ponajviše zbog poskupljenja energije u ovoj godini očekuju da bi inflacija mogla porasti na 3,2 posto, koja bi se u 2013. mogla smanjiti na 2,6 posto. Realni BDP Hrvatske u prvom je tromjesečju ove godine osjetno smanjen u odnosu na kraj prošle godine, kada je također zabilježen njegov pad, pa je hrvatsko gospodarstvo, nakon kratkotrajnoga i slabog oporavka sredinom prethodne godine, ponovo zakoračilo u recesiju, navode analitičari središnje banke u najnovijem Biltenu HNB-a. "U nastavku 2012. u Hrvatskoj se očekuje postupni oporavak gospodarske aktivnosti na osnovi jačanja izvoza i investicija. Ipak, na razini cijele godine realni BDP mogao bi se smanjiti za 1,6 posto", najnovija je procjena HNB-a. To je nepovoljnije od ranije procjene središnje banke koja je sredinom svibnja ove godine izlazila s projekcijom pada BDP-a od oko 1 posto.

ZAGREB - U hrvatskom turizmu u prvih šest mjeseci zabilježeni su nešto bolji fizički rezultati od očekivanih i to s 5,2 posto više dolazaka i 5 posto više noćenja na Jadranu i u Zagrebu u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je tek uvod u ono što turizam očekuje te stoga treba koncentrirano raditi do kraja godine kako bi dolazaka i noćenja bilo bar kao lani, a ukupni financijski primitak od turizma 3 do 5 posto viši, rekao je danas ministar turizma Veljko Ostojić predstavljajući na konferenciji za novinare prve rezultate turističkog prometa za prvu polovicu ove godine. U prvih šest mjeseci ostvareno je gotovo 3,6 milijuna turističkih dolazaka i 14,7 milijuna noćenja, od čega su glavninu ostvarili strani turisti. Njih je došlo gotovo 3 milijuna ili 7,6 posto više, dok su porast od 7 posto ostvarili s 13 milijuna noćenja. Domaći su turisti zabilježili minuse od 5,5 posto s 584,5 tisuća dolazaka i minus od 7,3 posto s 1,7 milijuna noćenja. Ostojić smatra da možemo biti optimisti i očekivati dobru turističku godinu, jer je s većine emitivnih tržišta zabilježen rast, pri čemu iz Njemačke po 9 posto više dolazaka i noćenja. Poraste dolazaka bilježe se i iz Austrije i Slovenije (po 6 posto), Češke (18 posto), Nizozemske (22 posto). Za pad dolazaka iz Italije od 7 posto, kazao je kako je očekivan i puno manji od najavljenog pada od 24 posto ukupnih putovanja Talijana ove godine po svijetu.

ZAGREB - Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica danas su u Zagrebu predstavnicima javnog i privatnog turističkog sektora, te drugih zainteresiranih i uključenih u turizam predstavili radnu verziju Operativnog marketing plana HTZ-a za 2013. kojeg izrađuju zagrebačka tvrtka Horwath HTL te španjolska tvrtka THR. Doznaje se to od ministra turizma Veljka Ostojića koji je uoči te prezentacije u Hotelu Sheraton istaknuo da je riječ o svojevrsnoj konzultativnoj prezentaciji nakon koje će predstavnici strukovnih turističkih udruga, zajednica i drugih institucija moći iskazati svoje prijedloge i mišljenja kako bi taj plan u konačnici bio što bolji. Napominje da je cilj današnjeg predstavljanja uskladiti prijedloge struke i sektora s tim krovnim planom, ali i marketing planove ukupnog sustava turističkih zajednica i privatnog sektora. Plan bi trebao biti gotov do kraja srpnja kada bi ga predstavili medijima i javnosti, a to je ujedno i prvi put da se plan rada HTZ-a donosi tako rano i na taj način.

WASHINGTON/ZAGREB - Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica grupacije Svjetske banke, posudit će 12 milijuna eura talijanskom proizvođaču poljoprivredne opreme Same Deutz-Fahr (SDF) kako bi poduprla razvoj poljoprivrednog poslovanja u Hrvatskoj i istočnoj Europi. Zajam tvrtki SDF Croatia pomoći će povećati proizvodni kapacitet i dohodak poljoprivrednika i poduprijet će razvoj malih poduzeća, priopćio je u ponedjeljak IFC. Tvornica SDF-a u Hrvatskoj smještena je u Županji u slabije razvijenoj hrvatskoj regiji čije gospodarstvo ovisi o poljoprivredi, navodi se u priopćenju IFC-a. SDF kupio je tvornicu u Hrvatskoj 2005. u sklopu procesa restrukturiranja nakon privatizacije. Modernizirao je poslovanje, konsolidirao proizvodnju kombajna i uveo nove proizvode. Županjsko postrojenje sada spada među najvažnije SDF-ove pogone.

ZAGREB - Hrvatske autoceste (HAC) na svim su autocestama u svojoj nadležnosti proteklog vikenda, od 6. do 8. srpnja, zabilježile promet 421.217 vozila te naplatile 21,6 milijuna kuna cestarine (bez PDV-a), doznaje se iz HAC-a. Usporede li se ti podaci s podacima od 8. do 10. srpnja prošle godine, promet vozila proteklog je vikenda bio 5,1 posto manji, dok je prihod od cestarina bio 7,2 posto viši. Koncesionar Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), koji gospodari istoimenom autocestom, zabilježio je od 6. do 8. srpnja 246.927 vozila te bruto prihod (uključen PDV) u iznosu od 13,36 milijuna kuna. U usporedbi s podacima za razdoblje od 8. do. 10. srpnja prošle godine broj vozila na autocesti Rijeka-Zagreb manji je 5,1 posto, dok je prihod veći za 3,8 posto. Na autocesti Zagreb-Macelj, kojom gospodari tvrtka istog naziva, proteklog je vikenda zbilježeno 103.051 vozilo. U odnosu na usporedivi prošlogodišnji vikend to je gotovo 8 posto više vozila. Na istarskom ipsilonu bilo je 112.650 vozila, što je 2,4 posto manje nego u drugom srpanjskom vikendu prošle godine.

ZAGREB - Niska likvidnost, pad dioničkih indeksa i pad cijena većine trgovanijih dionica obilježili su početak ovoga tjedna na Zagrebačkoj burzi. Crobex je danas oslabio za 0,57 posto i dan završio na 1.665,26 bodova, a Crobex10 je pao 0,21 posto, na 911,98 boda. Redovni promet Burze iznosio je svega 4,6 milijuna kuna, a jedina s milijunskim prometom bila je dionica HT-a koje je protrgovano za 1,6 milijuna kuna, uz porast cijene za 0,41 posto, na 203,84 kune. Dionica Badela 1862 prodano je za 363,6 tisuća kuna, a cijena joj je pala za 15,65 posto, na 68,74 kune. Prošlog je tjedna cijena dionice Badela zabilježila rast za gotovo 70 posto na tjednoj razini, nakon što je objavljeno da je Agencija za upravljanje državnom imovinom (Audio) ponudila na prodaju više od 2 milijuna dionica Badela 1862, ili oko 67 posto temeljnog kapitala te tvrtke. Treće po prometu danas su bile dionice AD Plastika, sa 361,8 tisuća kuna, uz nepromijenjenu cijenu od 115 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙