FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 6. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada i sindikati javnog sektora na današnjem su krugu pregovora o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe približili stavove, a izmjene TKU-a mogle bi biti potpisane ili pred potpisom već tijekom sljedećeg kruga pregovora idući tjedan u srijedu, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nakon današnjih pregovora. Ljubica Pilić iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi naglasila je da sindikati tek moraju izvijestiti svoja tijela i članstvo o današnjih dogovorima te da će se tek nakon toga vidjeti je li dogovor postignut. Vlada je, kaže Mrsić, spremna povući prijedlog o smanjenju dodatka za radni staž od 0,5 posto po godini staža na 0,3 posto, a dodatak od 0,5 posto ostat će u zakonu, s tima da se planirane uštede ostvare na druge načine. To znači smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna, neisplatu božićnice ove i iduće godine te regresa iduće godine kao i isplatu jubilarnih nagrada sljedeće godine samo zaposlenima koji odlaze u mirovinu i imaju 40 i više godina radnog staža, a Vlada predlaže i značajne promjene u isplati naknada za prijevoz. U buduće bi se isplata prijevoza mogla obavljati samo na temelju računa, a sa jednog na dva kilometra povećala bi se i udaljenost od mjesta stanovanja do posla, za koju zaposleni ne bi imali pravo na naknadu za prijevoz. Ako zaposlenik radi izvan mjesta stanovanja, do 50 kilometara, a ne do 100 kao dosad, imao bi pravo na punu refundaciju prijevoza. Iznad 50 kilometara poslodavac bi plaćao 50 posto troška prijevoza, a 50 posto zaposlenik.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) pozvala je danas sve u Hrvatskoj koji misle drugačije od Vladinih ideologa da budu glasniji i uporniji u konstruktivnim kritikama politike za koju ta sindikalna središnjica drži da će nas dovesti do eskalacije krize gospodarstva i društva uopće. HUS smatra kako se Milanovićeva Vlada odlučila za rezove i uštede na materijalnim pravima radnika koji će kratkoročno pridonijeti uravnoteženju prihoda i rashoda državne blagajne, a dugoročno dodatno upropastiti ono što nam je ostalo od gospodarstva, dok je u međuvremenu zanemaren čitav segment strukturnih problema države. Po ocjeni HUS-a u izvedbi Vladine politike ključna je uloga prepuštena tvorcima javnog mnijenja koji su prosječnom Hrvatu sindikate i kolektivne ugovore učinili nepoželjnima, a u takvoj atmosferi vladajućima nije bio problem razinu suradnje sa sindikatima svesti ispod razine svojih prethodnika. Izglednim donošenjem Zakona o reprezentativnosti stvorit će se preduvjeti za dodatno rastakanje sindikalnog pokreta i posljedičnog slabljenja pregovaračkog položaja radničke strane, ističe se u HUS-ovom priopćenju. Pritom navode kako je iz primjera pregovora sa javnim službama vidljivo koliko je medijska hajka na kolektivne ugovore uspjela ojačati Vladin položaj čak i prije primjene novih pravila reprezentativnosti za kolektivne pregovore.

ZAGREB - Sindikat trgovine Hrvatske upozorio je danas da svoje zakonsko pravo na tjedni i godišnji odmor ne može iskoristiti tisuće radnika zaposlenih u sektoru trgovine te je zatražio od premijera Zorana Milanovića da osigura primjenu zakona na sve jednako, bez izuzetka, što je uostalom zadaća izvršne vlasti. U otvorenom pismu predsjedniku Vlade vezano uz godišnji odmor, iz tog sindikata napominju kako je premijerova nedavna izjava kako će od svojih ministara tražiti da odu deset dana na odmor, jer ne može nitko raditi bez odmora, gledana s pravne strane zakonski točna, ali se, nažalost, selektivno primjenjuje i selektivno tumači u praksi. "Svoje zakonsko pravo na tjedni i godišnji odmor ne može iskoristiti tisuće radnika zaposlenih u sektoru trgovine. Rade sve dane u tjednu, rade prekovremeno više nego što je zakonski dopušteno, što im se pretvara u slobodne dane, a koje nikada ne mogu iskoristiti", upozoravaju iz tog sindikata.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi današnje trgovanje protječe bez većih uzbuđenja - promet je mršav, Crobexi su u blagom minusu. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,3 posto, na 1.671 bodu, a za toliko je oslabio i Crobex10 skliznuvši na 911 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je oko 1,8 milijuna kuna, što je otprilike isto kao jučer u to doba. Do podneva niti jednom dionicom nije ostvaren promet veći od milijun kuna. Najlikvidnija je, s otprilike 480 tisuća kuna prometa, bila dionica HT-a, a cijena joj stagnira oko 202,5 kuna. Među najvećim je dobitnicama, pak, dionica Badela 1862, s rastom cijene za više od 4 posto, na 80,20 kuna. Od početka tjedna, kada je Agencija za upravljanje državnom imovinom ponudila na prodaju više od 2 milijuna dionica Badela 1862, ili oko 67 posto temeljnog kapitala, cijena te dionice skočila je više od 65 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) ojačala prema euru za 0,01 posto u odnosu na jučerašnju tečajnicu te 0,30 posto prema tečajnici od prošloga petka. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,487125 kuna. Na vrijednosti je prema kuni na tjednoj razini oslabio i švicarski franak, za 0,25 posto, na 6,235114 kuna po srednjem tečaju. Istodobno je američki dolar ojačao prema kuni na tjednoj razini za 1,28 posto, na 6,048736 kuna, a britanska funta za jedan posto, na 9,401212 kuna po srednjem tečaju. Prema jučerašnjoj tečajnici HNB-a kuna je oslabila prema dolaru za 0,99 posto, prema funti za 0,77 posto i prema franku za 0,02 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙