FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ojačale uoči odluke ECB-a

LONDON, 2. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima dok ulagači prate hoće li Europska središnja banka (ECB) krenuti u akciju stabiliziranja eurozone i poticanja gospodarstva koje je dubokoj recesiji.

Cijena barela sirove nafte na tržištu u Londonu porasla je 1,21 dolar, na 107,17 dolara. Na američkom tržištu cijena barela bila je u plusu 36 centi, na 89,27 dolar.

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi trebao bi danas objaviti odluku koju nestrpljivo čekaju tržišta, a neki medijski izvještaji sugeriraju da bi mogao ozbiljnim djelovanjem potkrijepiti svoje prošlotjedno obećanje da će učiniti sve što je potrebno kako bi zaštitio euro.

Američka središnja banka u srijedu je pak blago razočarala tržišta, jer nije usvojila dodatne stimulativne monetarne mjere za najveće svjetsko gospodarstva, iako je ostavila otvorenom mogućnost za daljnjom kupnjom državnih obveznica.

"Svi su zadržali dah pred odluku ECB-a. Najvažnija stvar je da središnja banka pokaže kako može kontrolirati stanje u eurozoni i kako može provesti svoju politiku", rekao je Eugen Weinberg iz frankfurtskog Commerzbanka.

Cijene nafte podupire nekoliko fundamentalnih čimbenika. Izvješće američke vlade objavljeno u srijedu ukazalo je na pad zaliha sirove nafte u SAD-u za 6,5 milijuna barela u prošlome tjednu, što je najveći tjedni pad od prosinca i daleko iznad 700 tisuća barela koliko su ekonomsit procjenjivali u Reutersovoj anketi.

Nadalje, radovi na održavanju u britanskom dijelu Sjevernog mora smanjit će naftnu proizvodnju u rujnu, što ponajviše utječe na cijenu nafte u Londonu. Vijesti o smanjenju proizvodnje povećale su razliku između cijena na londonskom i američkom tržištu na 17,97 dolara, na najvišu razinu od 16. svibnja.

Utjecaja na cijene nafte ima i većinska odluka američkog Kongresa u srijedu o novom paketu sankcija Iranu, koja će pogoditi banke, osiguravajuća društva i brodare koji pomažu Teheran u prodaji nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u srijedu na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 102,54 dolara, što znači da je bila 32 centa viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙