FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle nakon normalizacije proizvodnje u Norveškoj

LONDON, 11. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u srijedu na europskom tržištu nakon što je norveška vlada naložila prekid štrajka koji je prijetio smanjenjem proizvodnje za više od dva milijuna barela dnevno.

Cijena barela sirove nafte porasla je na londonskom tržištu 84 centa, na 98,81 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 77 centi višoj cijeni d 84,68 dolara.

U utorak su cijene nafte pale više od dva posto nakon što je vlada prekinula štrajk naftnih radnika a Kina smanjila uvoz nafte u lipnju, dodatno potpirujući strah da će posustajanje svjetskog gospodarskog rasta srezati potražnju za energijom.

Norveška je u utorak ponovo pokrenula proizvodnju na nekoliko velikih naftnih i plinskih polja nakon što je vlada u noći s ponedjeljka na utorak naložila prekid 16-dnevnog štrajka radnika na naftnim platformama, spriječivši time potpunu obustavu proizvodnje.

Norveška državna naftna tvrtka Statoil ponovo će pokrenuti proizvodnju u važnom transportnom centru za naftu kojom se trguje na londonskom tržištu još prije vikenda.

"Današnji rast cijena predstavlja tehnički oporavak. Tržište čeka statističke podatke radi daljnjih smjernica. Budu li se podaci američke vlade i privatnog Američkog instituta za naftu (API) o zalihama podudarali, rezultat će biti neutralan za cijene", tumači Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Očekuje se da će podaci koje će američka vlada objaviti tijekom dana pokazati pad zaliha sirove nafte treći tjedan zaredom. API je u utorak objavio da su komercijalne zalihe sirove nafte prošlog tjedna pale za 695 tisuća barela.

U fokusu tržišta bit će i podaci o kineskom BDP-u koje će vlada objaviti u drugoj polovini tjedna a mogli bi pokazati najslabiji rast gospodarstva u tri godine. Budu li takva očekivanja potvrđena, cijene nafte mogle bi porasti jer ulagači očekuju da će Peking poduzeti mjere kako bi podupro gospodarstvo.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 96,43 dolara, što znači da je bila 49 centi niža nego prethodnog radnog dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙