FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 31. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u lipnju pala za 5,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već šesti mjesec zaredom kako industrija slabi, i to brže nego što se očekivalo. Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u lipnju oslabila za 1,6 posto u odnosu na svibanj, dok je u odnosu na lipanj prošle godine pala za 5,5 posto. To je veći pad nego u svibnju, kada je industrija oslabila 3,8 posto, i veći pad nego što se očekivalo. To je već šesti mjesec zaredom kako industrija pada, što je posljedica slabljenja domaće i inozemne potražnje, kao i restrukturiranja u industrijskom sektoru. Ukupno je u prvih šest mjeseci ove godine industrijska proizvodnja pala za 6,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U lipnju je najviše, 9,4 posto na godišnjoj razini, pala proizvodnja intermedijarnih proizvoda, a slijedi proizvodnja kapitalnih proizvoda, s padom od 7,6 posto. Proizvodnja energije pala je za 5,9 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju skliznula 3,1 posto. Rast je zabilježen samo u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju, i to za 0,3 posto.

ZAGREB - Porezna uprava Ministarstva financija objavila je danas popis pravnih osoba, obrtnika i građana, čiji su porezni dugovi državi stariji od 90 dana, a na kojem se nalazi više od 102 tisuće poreznih dužnika. Na listi poduzeća na prvom je mjestu zagrebačka tvrtka Tempo, s ukupnim poreznim dugom od 292 milijuna kuna. Slijedi Hrvatska radiotelevizija s dugom od 222 milijuna kuna. Na trećem mjestu najvećih dužnika je Pan - papirna industrija u stečaju, s dugom od gotovo 143 milijuna kuna. S dugom većim od 100 milijuna kuna slijede zagrebačka građevinska grupa Industrogradnja i varaždinski tekstilni proizvođač Varteks. Na popisu pravnih osoba koje državi pojedinačno duguju više od 300.000 kuna poreza i doprinosa nalazi se ukupno 7.124 poduzeća, koji prema neslužbenim, ranijim najavama ukupno duguju više od 15 milijardi kuna. Na popisu fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost (obrtnici), a koji državi duguju više od 100.000 kuna nalazi se 13.066 osoba. Na popisu građana koji državi duguju više od 15.000 kuna poreza nalazi se 82.180 osoba. Prema neslužbenim informacijama, njihov ukupni porezni dug doseže oko 10 milijardi kuna.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zalaže se za uvođenje reda u svim aspektima poslovanja pa tako i u plaćanje poreza, ali upozorava da bi se na danas objavljenom popisu poreznih dužnika mogli naći i oni koji nisu mogli podmiriti porezne obveze zbog dugovanja države ili objektivnih poslovnih okolnosti, rekao je za Hinu vršitelj dužnosti predsjednika HUP-a Ivan Miloloža. Ako je porezni dug nastao zbog nepovoljnih poslovnih okolnosti ili dugovanja države poduzetnicima, a toga ima, onda se dugovanje može razumijeti, kaže Miloloža. Nasuprot tome, porezni dug koji je nastao svjesnim izbjegavanjem obveza koje je bilo moguće podmiriti potpuno je neopravdan, ističe čelnik HUP-a dodajući da za procjenu učinaka objave registra dužnika treba pričekati neko vrijeme. Porezna uprava Ministarstva financija objavila je danas popis pravnih osoba, obrtnika i građana, čiji su porezni dugovi državi stariji od 90 dana, a na kojem se nalazi više od 102 tisuće poreznih dužnika.

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) iznoseći svoj stav o javnoj objavi liste poreznih dužnika pozdravila je odlučnost Vlade da uvede red u fiskalnu politiku države, no, smatra da bi trebalo potaknuti i mehanizme za rješavanje velikih poreznih dužnika koji imaju značajan utjecaj na ostali dio poslovanja, posebno na poslovanje malih i srednjih poduzetnika. Iznoseći stav HGK o izmjenama Općeg poreznog zakona, koji je omogućio javnu objavu popisa poreznih dužnika, iz Hrvatske gospodarske komore navode kako pozdravljaju odlučnost Vlade da uvede red u fiskalnu politiku države i u konačnici na taj način doprinese poboljšanim uvjetima poslovanja za gospodarstvo. No, u HGK smatraju da bi se ovakvom odlukom trebali potaknuti i mehanizmi za rješavanje velikih poreznih dužnika koji imaju značajan utjecaj na ostali dio poslovanja, a posebno na poslovanje malih i srednjih poduzetnika. Zbog takvih, mnogobrojnih slučajeva, stav je HGK, kako se navodi, da je potrebno uvesti dodatne kriterije koji bi uvelike doprinijeli uvođenju reda u fiskalnu politiku.

ZAGREB - Hrvatska u robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih šest mjeseci ove godine bilježi pad izvoza, izražen u kunama izvoz je pao za 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je u eurima pad izvoza nešto izraženiji i iznosi 4,2 posto, a kod uvoza u kunama se bilježi rast za 1,4 posto, dok je u eurima uvoz manji za 0,5 posto. Pokrivenost uvoza izvozom u prvih šest ovogodišnjih mjeseci iznosi tek 56,2 posto, pokazuju danas objavljeni privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku. U razdoblju siječanj-lipanj ove godine iz Hrvatske je izvezeno robe u vrijednosti 34,1 milijarde kuna, što je za 2,3 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz istodobno porastao za 1,4 posto, na 60,7 milijardi kuna. Tako deficit u robnoj razmjeni iznosi 26,6 milijardi kuna, što je 6,6 posto veći manjak nego u šest lanjskih mjeseci. Izraženo u eurima hrvatski je robni izvoz u prvoj polovici ove godine iznosio 4,5 milijardi eura, što je 4,2 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok uvoz bilježi blagi pad, za 0,5 posto, na 8,05 milijardi eura. Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom iznosi 3,5 milijardi eura, što je porast za 4,5 posto na godišnjoj razini.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju bilo 1.405.410 zaposlenih, što je za 15.803 osobe ili 1,1 posto više nego u svibnju, objavio je danas Državni zavod za statistiku. U lipnju u odnosu na mjesec prije najviše je, za 3,9 posto ili za 8.418 osoba, povećan broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama, kojih je na kraju lipnja bilo 225.273. Broj zaposlenih u pravnim osobama povećan je za 7.608 osoba ili za 0,6 posto, pa su pravne osobe krajem lipnja zapošljavale 1.151.286 osoba. Zaposlenih osiguranih poljoprivrednika u lipnju je bilo 28.851, što je za 0,8 posto ili za 223 osobe manje nego u mjesecu prije. Sezonski utjecaj na kretanje zaposlenosti pokazuju podaci o broja zaposlenih u pravnim osobama, budući se daleko najveći rast, od 10,5 posto u lipnju u odnosu na mjesec prije bilježi u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Međutim, na godišnjoj razini, u lipnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, u tim je djelatnostima zabilježen pad broja zaposlenih za 1,6 posto. Broj nezaposlenih u Hrvatskoj lipnju je u odnosu na svibanj bio manji za 3,7 posto ili za 11.179 osoba, te je krajem lipnja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo evidentirano 294.877 nezaposlenih.

ZAGREB - Na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb tijekom proteklog vikenda, od 27. do 29. srpnja, zabilježen je manji broj vozila nego u usporedivom prošlogodišnjem vikendu, dok je naplaćena cestarina bila nešto veća. Na autocestama u nadležnosti HAC- a proteklog je vikenda zabilježen promet 522.600 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 27,6 milijuna kuna bez PDV-a, priopćeno je iz HAC-a. To je za 51 tisuću vozila ili za 8,9 posto manji broj vozila nego u istom vikendu prošle godine kada je zabilježen promet od 573.662 vozila. Istodobno je iznos naplaćene cestarine bio veći za 2,3 posto ili za oko 632 tisuće kuna, na što je utjecalo poskupljenje cestarina početkom lipnja. Na autocestama kojima gospodari koncesionar Autocesta Rijeka-Zagreb proteklog je vikenda bilo 277.685 vozila ili 4,3 posto manje nego u istom vikendu lani, a bruto priljev u kunama s uključenim PDV-om, porastao je za 7,8 posto, na 16,9 milijuna kuna.

ZAGREB - Gubitak Croatia Airlinesa u prvom polugodištu ove godine iznosio je 83,9 milijuna kuna, što je za 16 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, podaci su iz financijskog izvještaja Croatia Airlinesa. Ukupni prihodi Croatia Airlinesa u prvih šest ovogodišnjih mjeseci povećani su na godišnjoj razini za 7,7 posto, na 768,7 milijuna kuna, a ukupni rashodi narasli su za 4,8 posto, na 852,6 milijuna kuna. Prvo polugodište obilježio je blaži rast prevezenih putnika i rast prodaje na gotovo svim tržištima, s povećanjem od 13 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kaže se u izvještaju. Broj putnika porastao je za jedan posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U domaćem redovnom prometu broj putnika pao je za pet posto, a u međunarodnom je povećan je za tri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

ZAGREB - Sa završetkom sezone objave poslovnih rezultata kompanija, Zagrebačka je burza danas utonula u ljetnu letargiju, a ni najnoviji podaci o industrijskoj proizvodnji ne daju razloga investitorima za ulaganje u dionice. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,09 posto, na 1.694 boda, a Crobex10 0,26 posto, na 925 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 2,3 milijuna kuna. Na burzi je do podneva milijunski promet ostvaren tek dionicom Privredne banke Zagreb, pri čemu joj je cijena oslabila 0,95 posto, na 501 kunu. U mirnom trgovanju, nešto veći promet, oko 470.000 kuna, ostvaren je i dionicom HT-a. Cijena joj stagnira na 204,5 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) blago ojačala prema euru, za 0,05 posto u odnosu na jučerašnju tečajnicu, a ojačala je i prema drugim važnijim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,513842 kune. Na vrijednosti su prema kuni izgubile danas i ostale promatrane inozemne valute. Švicarski je franak oslabio 0,13 posto te njegov srednji tečaj iznosi 6,254238 kuna. Američki dolar oslabio je prema kuni za 0,07 posto, na 6,119761 kunu po srednjem tečaju. Srednji tečaj britanske funte od 9,602354 kune niži je za 0,12 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙